Jättimäinen kauppakeskus huolestutti 8-lapsisen perheen äidin – Sacdiyo, 41: "Itä-Pasilassa liikkuu muitakin kuin tuttuja kasvoja"

Sacdiyo Mohamed valmistaa Pasilan asukastalolla somalialaista ruokaa, tytär Shugri pitää kerhoja muun muassa tytöille. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Shugri Mohamed, 21, odottaa, että Helsinkiin tulee pian ikuinen kesä. Hän tarkoittaa Triplan maanalaiseen kerrokseen avautuvaa tunnelia, jossa surffataan ja pelataan rantalentopalloa 27 asteen lämpötilassa ympäri vuoden.

– Odotan sitä niin paljon etenkin kylmän talven keskelle. Vihdoinkin tänne tulee myös vaatekauppoja ja elokuvateatteri. Äitikin pääsee lähelle Prismaan, eikä tarvitse reissata kauas, sanoo 19 vuotta Itä-Pasilassa asunut Shugri Mohamed.

Shugrin äiti Sacdiyo Mohamed, 41, on hieman huolissaan Triplasta.

– Tähän viereen tulee iso ja vilkas keskusta. Itä-Pasilassa liikkuu sen jälkeen muitakin kuin tuttuja kasvoja, sanoo äiti, joka on katsellut elämänsä aikana kahdeksan oman lapsensa perään.

Junaradan vieressä sijaitsevaa Pasilan peruskoulua käynyt Shugri Mohamed on odottanut Triplan aukeamista siitä lähtien, kun ensimmäiset huhut kauppakeskuksesta tulivat vuosia sitten.

– Koulun pihalla mietin, että mitähän tuohon tyhjälle alueelle mahtaa nousta. Olen katsellut havainnekuvia innoissani ja ihmetellyt räjäytyksiä. Nyt se on oikeasti valmis.

Pasilan asukastalo on keskeisellä paikalla Itä-Pasilassa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Sacdiyo Mohamed tuli Somaliasta Suomeen vuonna 1994. Hän sanoo, että 1990-luvulla Suomessa saattoi kohdata paljon rasismia, mutta jo 2000-luvun alussa esimerkiksi monikulttuurisen Pasilan ilmapiiri oli hyvin suvaitsevaista.

– Olen kertonut uusille maahanmuuttajille, että heillä on nykyään niin paljon enemmän mahdollisuuksia kuin ennen. Kotouttamisprosessi toimii ja kaikki menevät heti kouluun.

Pasilassa vieraskielisiä on noin 27 prosenttia asukkaista. Määrä on Helsingin kymmeneksi korkein.

Mohamedin perhe on asunut neljän huoneen kerrostaloasunnossa välillä ahtaastikin. Muuttoa Itä-Pasilasta ei ole kuitenkaan harkittu.

– Nuorena minä haukuin Itä-Pasilan taloja ja betonia. Äidin oli vaikea hahmottaa, että jalankulku ja autot olivat eri tasoissa. Enää en koe kaupunginosaa rumana, vaan arvostan enemmän tätä sokkeloisuutta, Shugri Mohamed sanoo.

– Itä-Pasila on hyvä paikka asua. Lähellä on puistoja ja jalkapallokenttiä. Paikka on yhteisöllinen ja kasvot tuttuja, Sacdiyo Mohamed sanoo.

Topparinkujalla sijaitseva Pasilan asukastalo on perheelle kuin toinen koti. Sacdiyo Mohamed valmistaa lähialueen asukkaille keskiviikkoisin edullista somalialaista ruokaa. Shugri järjestää asukastalolla muun muassa kerhoja eri-ikäisille tytöille.

– Minulla on ollut aina suuri halu auttaa ihmisiä. Opiskelen Laurea-ammattikorkeakoulussa sosionomiksi, Shugri kertoo.

Shugri Mohamed ja Sacdiyo Mohamed sanovat että Itä-Pasila on mainettaan vihreämpi kaupunginosa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Asukastalolla käy päivässä jopa satoja ihmisiä, sanoo Kalliolan Setlementin Pasilan asukastalon koordinaattori Marja-Leena Haaksluoto.

Kävijöistä reilu kolmannes on taustaltaan maahanmuuttajia. Päiväaikaan kävijöissä on paljon ikäihmisiä ja kotivanhempia.

– Järjestämme omia tapahtumia ja myös yhteistyötapahtumia esimerkiksi tiloissa toimivan Pasila-seuran kanssa. Teemme alueellista yhteistyötä ja puutumme tarvittaessa epäkohtiin Pasilan alueen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Haaksluoto korostaa asukastalon yhteiskunnallista merkitystä.

– Meillä on pitkäaikaistyöttömiä muun muassa työkokeilussa. Toivon, että Triplan kautta saamme yritysyhteistyötä ja saamme työllistettyä ihmisiä. Esimerkiksi Triplan ravintoloissa työllistetyillä voisi olla mahdollisuus päästä avoimille työmarkkinoille. Triplan avaaminen tuonee meille mahdollisuuksia myös yhteisten tapahtumien järjestämiseen, Haaksluoto pohtii.

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
 2. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
 3. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 4. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 5. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 6. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 7. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 8. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 9. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 10. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
 11. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 12. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 13. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 7. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 10. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 11. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 12. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.