Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koulukiusattu poika kasvoi musiinkintekijäksi – "Omat traumat voi selättää menemällä niitä päin"

Marjaniemessä asuva räppäri Dilemma on mahtava esimerkki siitä, että kaikki on mahdollista. Tänä syksynä ilmestynyt albumi Feenix on syntynyt kipeiden kokemusten pohjalta.

Kun Dilemma teki levytyssopimuksen, hän oli koulukiusattu, väkivaltaa kokenut poika. Nyt hän puhuu kiusattujen äänellä ja haluaa näyttää, että kaikki on mahdollista.

Dilemma miettii menneitä aikoja vähän hämmentyneenäkin. Hän katsoo, että hänen lähtökohtansa musiikkialalle olivat huonoimmat mahdolliset.

– Mulla oli kiusatun tausta, mulla oli puhevika, en tuntenut ketään enkä tiennyt musiikin tekemisestä mitään.

– Nyt olen yksi levy-yhtiön eniten striimaavista artisteista ja teen noin 70 keikkaa vuodessa.

Elokuun puolivälissä ilmestyi Dilemma feat Joel Hokka Feenix-single ja hieno musiikkivideo, jonka on ohjannut Jesse Haaja Video on tehty yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa.

– Kun kirjoitin tätä biisii niin koko elämä veti silmien läpi. Mietin sitä pientä haavoittunutta poikaa, joka olin ja sen matkaa siihen kuka olen nyt. Videon tarina puhuu syrjäytyvien nuorten puolesta.

– Levyn tekeminen on ollut superhauskaa ja vapauttavaa, Dilemma sanoo.

Haastatteluun tuleekin itsevarma, pitkä ja tatuoitu mies, jolla on hymy herkässä.

Tuoreella levyllä vierailee kovia nimiä, muun muassa Mira Luoti ja Paleface.

– Sain mukaan oman nuoruuteni idoleita ja sankareita, mutta myös sellaisia nuoria tyyppejä, jotka ovat kokeneet kovia ja luovat nyt uraa.

Dilemma halusi pitkään salata ja piilottaa sen, että häntä on kiusattu. Kiusaaminen alkoi, kun hän oli muuttanut ja aloittanut koulun uudessa ympäristössä.

Pienikokoinen, tanssia harrastava, piirtämisestä ja kirjoittamisesta pitävä poika oli outo lintu ja joutui silmätikuksi.

– Vasta myöhemmin olen tajunnut, että koulukiusaaminen, väkivalta, häpeä ja masennus ovat universaaleja tunteita, mutta silti puhumisen kynnys on korkea.

Dilemmakin pakeni tunteitaan ja kirjoitti musiikkia fantasiamaailmasta ja jostain sellaisesta, jota hän olisi halunnut olla. Omien, oikeiden tunteiden sanoittaminen riimeiksi alkoi ihan vahingossa.

– Omat traumat voi selättää menemällä niitä päin.

– Selviytymisprosessi alkaa siitä, kun alan kirjoittaa biisiä jostain kipeästä asiasta.

Kaikkien albumin kappaleiden taustalla ovatkin Dilemman omat kokemukset. Nimikappaleessa Feenix kiteytyy tahto selviytyä. Se on voimabiisi.

– Feenixissä on vähän aggressiivisuuttakin. Sen julkaiseminen pelotti ja se piti julkaista juuri siksi. Synttärit-biisi puolestaan on hiphop-epäuskottava, joten sekin piti julkaista juuri sen takia.

– Biisi voi syntyä metromatkalla Itäkeskuksesta Niittykumpuun. Kuuletko syntyi keskellä yötä hetken intuitiosta varmaan vartissa. Koskematon taas on sellainen, että sitä työstin pitkään alitajunnassa.

Yläaste oli kiusaamisen prime time -aikaa. Nyt Dilemma haluaa puhua vaikeista asioista musiikkinsa kautta ja hän toivoo, että se kannustaa ihmisiä puhumaan.

Feenixin hän näkee vasta alkuna.

– Tykkään ajatella, että olen alalla seuraavat 20 vuotta. Kun Feenixin biisit valmistuivat, aloin heti miettiä seuraavaa levyä.