Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Remontistaan palkittu jättimäinen kerrostalo rapistui vuodessa – Asukkaat: "Ihmiset ovat suorastaan nauraneet täällä palkinnolle"

Käpylässä sijaitsevan suojellun Käärmetalon peruskorjaus valmistui vain vuosi sitten. Asukkaat ovat olleet ihmeissään työnjäljestä, kuten ikkunoiden rapisevista maaleista ja avautumattomista ikkunoista.

– Puutteita on paljon. Moni asukas sanoo, että ikkunoita ei saa enää edes auki. Omista ikkunoistani maalit hilseilevät jo nyt, osoittaa peruskorjatussa talossa asuva nainen ikkunanpieliään.

Asunnot ovat Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) vuokra-asuntoja.

Toinen Käärmetalo asukas arvelee, että remontin tekemisessä on tullut kiire ja ikkunat on laitettu niin nopeasti paikoilleen, ettei maali ole ehtinyt kuivua.

 – Sanotaan, että minulla on viimeistelytöistä jo melko pitkä lista, toteaa toinen Helsingin Uutisten haastattelema asukas.

Hilseilevää maalia näkyy useassa asunnossa sekä ikkunoiden sisä- että ulkopuolella. Erään alimman kerroksen asunnon ikkunanpuite hilseilee ulkopuolelta näyttävästi koko ikkunan alakarmin matkalta.

Remontin on tullut yksi talon asukkaiden puheenaiheista.

– Moni sanoo, että jos olisi tiennyt tämän, niin ei olisi edes muuttanut tänne enää takaisin, sanoo seitsemän vuotta talossa asunut asukas.

Asukkaiden mukaan myöskään keittiön ja vessan maalit eivät kestä kosteutta tai pyyhkimistä. Talon uusi ulkorappaus on rapissut useasta kohdasta.

Olympiavuonna 1952 valmistuneen ja suojellun Käärmetalon peruskorjaus palkittiin äskettäin Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla. Asukkaan mukaan vaikka kohde hieno, kolikolla on myös toinen puoli.

– Tuntui uskomattomalta lukea lehdistä, että tämä on hieno. Mietimme, että onkohan tätä kukaan käynyt katsomassa paikan päällä? Ihmiset ovat suorastaan nauraneet täällä palkinnolle.

Remontti on toteutettu kiinteistön omistajan, suunnittelijoiden ja museoviranomaisten yhdessä määrittelemällä tavalla.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö sanoo, että Käpylästä ei ole tullut normaalista poikkeavaa määrää palautetta.

– Ikkunoiden osalta yhdestä asunnosta on tullut palautetta. Se on parhaillaan urakoitsijan tutkittavana.

Osa puutteista korjataan heti, osa myöhemmin.

– Periaate on, että kaikki asumista haittaavat puutteet korjataan heti. Jos on muunlaisia virheitä, ne korjataan takuutarkastuksien yhteydessä.

Takuutarkastuksia tehdään ensi keväänä. Takuuaika on kaksi vuotta. Urakoitsijana kohteessa toimi YIT.

YIT:n yksikönjohtaja Tero Aaltonen kertoo, että palautetta asukkailta on tullut Hekan kautta ja osin suoraankin.

– Osa asukkaista on ollut varsin tyytyväisiä uuteen ilmeeseen ja henkeen. Osa on taas ollut pettyneitä, kun ei tullutkaan modernia taloa.

Aaltosen mukaan epäkohtia lähdetään urakoitsijan toimesta selvittämään, jos sellaisia on havaittu.

– Virheet voivat olla rakennusaikaisia tai jo suunnitteluvaiheessa tapahtuneita, tai rakennuksen käytössä on voinut olla virhettä.

Aaltonen korostaa, että urakoitsija ei valitse kohteeseen esimerkiksi maaleja.