Muovinkeräys on lisääntynyt rajusti, mutta kierrätysinnolla on myös kääntöpuoli – "Roskaa ja sotkua"

Espoon Nöykkiössä vuoden asunut Vilma Vaarna alkaa jo kyllästyä jätteiden lajittelupisteiden täyttymiseen.

– Tavallisesti käyn viemässä roskat viikonlopun jäljiltä alkuviikosta ja toisen kerran loppuviikosta. Pääsääntöisesti joka kerta jokin lajitteluastia tai useampikin on ääriään myöten täynnä, hän harmittelee.

Harvemmin kukaan jaksaa lähteä etsimään tyhjää jäteastiaa tai kuskailemaan jätteitä autossa, joten jätteet jäävät astioiden ulkopuolelle.

– Jäteastioiden ulkopuolelle jäävät roskat tekevät ympäristöstä sotkuisen, kun tuuli ja linnut riepottelevat niitä, Vaarna kertoo.

Hän on seurannut kolmea lajittelupistettä Nöykkiön alueella ja kaikissa on sama ongelma.

– Tämähän on sinänsä positiivinen ongelma, koska onhan se hienoa, että ihmiset kierrättävät, Vaarna sanoo.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy vastaa kaikista kotitalouksien isoimmista lajittelupisteistä HSY:n alueella. Etelä- ja Itä-Suomen aluepäällikkö Jari Koivunen kertoo, että talteenottomäärät ovat selvästi kasvaneet viime vuoteen verrattuna.

– Suurin haaste on muovipakkausten keräys, joka on kasvanut pääkaupunkiseudulla sata prosenttia kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna, hän sanoo.

Vilma Vaarna harmittelee, ettei jokaisella ekopisteellä ole muovinkeräystä. Koivunen kuitenkin lupaa, että muovinkeräyspisteiden määrä kasvaa tulevaisuudessa.

– Lain mukaan muovinkeräyspisteitä on oltava 500, mutta meillä niitä on Suomessa tällä hetkellä 641. Jatkossa muovinkin keräyspisteiden määrä nousisi tuhanteen, hän sanoo.

Espoon alueella kartongin talteenotto on kasvanut 18 prosenttia, lasin 33 prosenttia ja metallin 27 prosenttia tämän vuoden aikana.

Koivunen kertoo, että muutoksia tyhjennysväleihin on tehty ja rytmiä muutetaan tarpeen vaatiessa. Tavoitteena ei ole tyhjentää säiliöitä ekopisteillä silloin, kun ne ovat jo täynnä, vaan täyttöasteeksi riittää 70 tai jopa 50 prosenttia jakeesta riippuen.

 – Ekopisteillä on rajallisesti tilaa, jolloin keräyssäiliöitä ei mahdu montaa. HSY:n alueella jotkin säiliöt tyhjennetään viisi kertaa viikossa, hän kertoo.

Suuremmaksi ongelmaksi Koivunen kokee Nöykkiön alueella sen, että ekopisteille tuodaan sinne kuulumatonta tavaraa, kuten sohvia ja pesukoneita. Sama ongelma on Espoon alueella Kivenlahdessa ja Nuottaniemessä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut