Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valesopimuksia ja "asunnottomuutta" – Hesari paljastaa, miten Hekan asuntoja voi taktikoida itselleen

Helsingin Sanomat selvitti, käytetäänkö Hekan porsaanreikiä oikeasti hyväksi. (HS:n juttu on tilaajille.)

Kaksi mielipidekirjoitusta nostatti syksyn aikana vilkkaan keskustelun siitä, miksei tulorajoja tarkasteta enää sen jälkeen, kun Helsingin kaupungin tarjoaman asunnon on jo saanut.

Heka-asunnot ovat pääsääntöisesti tarkoitettu niille, jotka ovat oikeasti avun tarpeessa. Huijaamisen helppous johtaa siihen, että jokainen hyvätuloiselle mennyt asunto on pois apua tarvitsevilta. Asunto ei myöskään välttämättä vapaudu hetkessä, sillä vuokralainen voi halutessaan siirtää asunnon lähisukulaiselleen tulotasosta riippumatta.

Helsingin Sanomat haastatteli henkilöitä, jotka ovat kepuloineet Hekan asuntoja itselleen. Hyvässä työssä oleva mieshenkilö oli esimerkiksi sopinut vuokranantajan kanssa, että he tekevät valesopimuksen siitä, että vuokralaisen sopimus päättyy. Asunnottomana Hekan jonossa pääsee kiireellisimpien ryhmään, joille myös suurin osa Hekan asunnoista menee.

Heka pyrkii karsimaan keploteltuja hakemuksia etsimällä liitteistä epäjohdonmukaisuuksia. Jos tekaistussa vuokrasopimuksessa ei kuitenkaan näy mitään epäilyttävää, se voi mennä läpi.

Helsingin kaupungin asuntopalveluiden yksikön päällikkö Merja Liski kertoo HS:lle, että vuosittain joudutaan perumaan joitakin kymmeniä Heka-asuntotarjouksia sillä perusteella, etteivät toimitetut liitteet vastaa sitä tilannetta, minkä perusteella asuntotarjous on tehty.

Hänen mukaansa hakijan täytyy vakuuttaa tietojen oikeellisuus allekirjoittamalla hakemus. Annettuja tietoja tarkistetaan esimerkiksi väestörekisteristä.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoo HS:lle, että tapaus on rikosoikeudellisesti monimutkainen. Teko lähenee petosta.

Toisaalta vuokranantaja ja vuokralainen voivat päättää vuokrasopimuksen yhdessä sopimalla, Nuotio sanoo. Toisaalta tapauksen tekee monimutkaiseksi se, että sopimus tehtiin ”valeoikeustoimena” ja sen tavoitteena oli saavuttaa etua Heka-asuntoa haettaessa.

– Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on, Nuotio sanoo HS:lle.

Huijauksessa mukana ollut vuokranantaja toivoo, että järjestelmä muuttuisi. Hänestä Heka-ongelmiin olisi jo olemassa ratkaisuja, mutta jostain syystä poliitikot ja virkamiehet eivät tartu asiaan.

– Tämä Heka-asia tuntuu olevan pyhä lehmä poliitikoille. Heillä taitaa olla niin vahvoja eturistiriitoja ja intressejä itsellään, ettei siksi mitään tapahdu, Markus sanoo HS:lle.