Piia on Triplan kauppakeskuksen oma pappi – Kauneimmat joululaulut järjestetään nyt karaokena

Vajaat kymmenen vuotta sitten Töölön seurakunnan nykyinen kirkkoherra Hannu Ronimus joi kotonaan aamukahvia ja luki sanomalehdestä uutisia.

Helsingissä oli juuri päätetty, että Pasilan alueen lisärakentaminen toteutuu ja Keski-Pasilaan nousee kauppakeskus. Uutinen sai Ronimuksen innostumaan.

– Ryhdyin heti selvittämään, miten seurakunta voisi toimia Keski-Pasilassa. Alueelle olisi tulossa seuraavien vuosikymmenien aikana 15 000 uutta ihmistä. Tämä oli seurakunnalle tärkeä strateginen liike. Halusimme olla läsnä alusta asti ja ensimmäisten joukossa, sanoo Ronimus joka toimi tuolloin Meilahden seurakunnan kirkkoherrana.

Ensimmäinen suunnitelma oli rakentaa oma kappeli samalle paikalle, mihin avataan nyt Triplan Finnish Music Hall of Fame -musiikkimuseo. Seurakunta halusi olla kuitenkin keskellä suuria ihmisvirtoja, joten erillinen kappelirakennus vaihtui kauppakeskuksen sisällä olevaksi vajaan 500 neliön seurakunnan monitoimitilaksi, jonka nimi on Fokus.

Siellä voidaan järjestää hyvin monipuolista toimintaa kastejuhlista perhekerhoihin ja avointen ovien kahvilatoiminnasta virtuaalilasimatkoihin Raamatun syntysijoille. Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet järjestetään sekä perinteisenä yhteislauluna että karaokena.

Fokus avataan samaan kerrokseen kuin esimerkiksi kuntosali ja elokuvateatteri.

– Sijaintimme on hyvin keskeinen. Fokuksessa voi käväistä vaikka matkalla elokuviin, sillä elokuvateatterissa kävijät kulkevat meidän ohi.

Tripla on muun muassa kauppa- ja elämyskeskus. Ronimus kuvailee sitä myös merkityskeskukseksi.

– Seurakunnan monitoimitilan Fokus-nimi tarkoittaa sitä, että haluamme nostaa esiin ihmisille tärkeitä asioita ja tukea niiden toteutumista. Voimme järjestää keskustelutilaisuuksia asioista, jotka kiinnostavat tässä ajassa. Fokus on myös sitä, että seurakunta tuo esille omaa ydinviestiään. Haluamme tukea sitä, että ihmiset voivat luontevasti kohdata toisiaan. Näillä asioilla on iso merkitys ihmisen fyysiseen, sosiaaliseen ja hengelliseen hyvinvointiin.

Paljasjalkaisena helsinkiläisenä Ronimus on ilahtunut tavasta, jolla Tripla vaikuttaa kaupunkirakenteeseen.

– Minua henkilökohtaisesti lämmittää, että uudisrakentamisen myötä ihmiset voivat asua, käydä töissä ja viettää aikaa hallitulla alueella. Täällä on kaikkea, mitä ihminen arjessaan tarvitsee. Siksi kirkko haluaa olla kaiken toiminnan keskellä, uudenlaisen kaupunkikeskuksen ytimessä.

Fokuksen avaamisen myötä Töölön seurakunta on palkannut useita uusia työntekijöitä. Fokukseen on esimerkiksi rakennettu vastaanottotilat kahdelle perheneuvojalle. Triplassa toimii myös turisti- ja kauppakeskuspappi Piia Klemi.

– Triplan kauppakeskuksessa ja uusissa toimistorakennuksissa on paljon työntekijöitä, joten hän voi toimia myös työpaikkapappina. Kesäisin turistipappi työskentelee muun muassa Temppeliaukion kirkossa.

Seurakunta on tehnyt Triplaan kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Töölön seurakunta maksaa kaikki kulut itse, eikä Helsingin seurakuntayhtymä osallistu niihin. Temppeliaukion kirkosta tulevat tulevat vierailumaksutuotot ovat isossa roolissa.

– Niillä on merkittävä vaikutus, että pystymme investoimaan ja sitoutumaan Triplaan pitkäksi ajaksi. Emme ole rikas, mutta kylläkin vakavarainen seurakunta. Uskomme, että monitoimitila Fokus on käyntikortti koko evankelis-luterilaiselle kirkolle. Sen myötä valtava määrä ihmisiä näkee, että kirkko haluaa ja pystyy palvelemaan ihmisiä juuri siellä, missä he asioivat ja liikkuvat.

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.

Uusi seurakunta

Meilahden ja Töölön seurakunta yhdistyivät uudeksi Töölön seurakunnaksi tämän vuoden alussa. Meilahden seurakuntaan kuuluivat muun muassa Länsi-, Keski- ja Pohjois-Pasilan alueet.

Uusi Töölön seurakunta on Helsingin kolmanneksi suurin ja sillä on 28 000 jäsentä ja seurakunnan alue kattaa koko pohjoisen kantakaupungin Etu-Töölöstä Pohjois-Pasilaan asti.

– Uskon, että Helsingissä nähdään tulevaisuudessa lisää seurakuntien yhdistymisiä, sanoo uuden seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus.

Yhdistyminen tapahtui nopeasti puolessatoista vuodessa. Ronimus sanoo, että sitä voi eräällä tavalla verrata etuajassa valmistuneeseen Triplaan, joka oli projektijohtamisen taidonnäyte.

– Haluamme olla kannustavana esimerkkinä muille seurakunnille.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut