Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Piia on Triplan kauppakeskuksen oma pappi – Kauneimmat joululaulut järjestetään nyt karaokena

Vajaat kymmenen vuotta sitten Töölön seurakunnan nykyinen kirkkoherra Hannu Ronimus joi kotonaan aamukahvia ja luki sanomalehdestä uutisia.

Helsingissä oli juuri päätetty, että Pasilan alueen lisärakentaminen toteutuu ja Keski-Pasilaan nousee kauppakeskus. Uutinen sai Ronimuksen innostumaan.

– Ryhdyin heti selvittämään, miten seurakunta voisi toimia Keski-Pasilassa. Alueelle olisi tulossa seuraavien vuosikymmenien aikana 15 000 uutta ihmistä. Tämä oli seurakunnalle tärkeä strateginen liike. Halusimme olla läsnä alusta asti ja ensimmäisten joukossa, sanoo Ronimus joka toimi tuolloin Meilahden seurakunnan kirkkoherrana.

Ensimmäinen suunnitelma oli rakentaa oma kappeli samalle paikalle, mihin avataan nyt Triplan Finnish Music Hall of Fame -musiikkimuseo. Seurakunta halusi olla kuitenkin keskellä suuria ihmisvirtoja, joten erillinen kappelirakennus vaihtui kauppakeskuksen sisällä olevaksi vajaan 500 neliön seurakunnan monitoimitilaksi, jonka nimi on Fokus.

Siellä voidaan järjestää hyvin monipuolista toimintaa kastejuhlista perhekerhoihin ja avointen ovien kahvilatoiminnasta virtuaalilasimatkoihin Raamatun syntysijoille. Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet järjestetään sekä perinteisenä yhteislauluna että karaokena.

Fokus avataan samaan kerrokseen kuin esimerkiksi kuntosali ja elokuvateatteri.

– Sijaintimme on hyvin keskeinen. Fokuksessa voi käväistä vaikka matkalla elokuviin, sillä elokuvateatterissa kävijät kulkevat meidän ohi.

Tripla on muun muassa kauppa- ja elämyskeskus. Ronimus kuvailee sitä myös merkityskeskukseksi.

– Seurakunnan monitoimitilan Fokus-nimi tarkoittaa sitä, että haluamme nostaa esiin ihmisille tärkeitä asioita ja tukea niiden toteutumista. Voimme järjestää keskustelutilaisuuksia asioista, jotka kiinnostavat tässä ajassa. Fokus on myös sitä, että seurakunta tuo esille omaa ydinviestiään. Haluamme tukea sitä, että ihmiset voivat luontevasti kohdata toisiaan. Näillä asioilla on iso merkitys ihmisen fyysiseen, sosiaaliseen ja hengelliseen hyvinvointiin.

Paljasjalkaisena helsinkiläisenä Ronimus on ilahtunut tavasta, jolla Tripla vaikuttaa kaupunkirakenteeseen.

– Minua henkilökohtaisesti lämmittää, että uudisrakentamisen myötä ihmiset voivat asua, käydä töissä ja viettää aikaa hallitulla alueella. Täällä on kaikkea, mitä ihminen arjessaan tarvitsee. Siksi kirkko haluaa olla kaiken toiminnan keskellä, uudenlaisen kaupunkikeskuksen ytimessä.

Fokuksen avaamisen myötä Töölön seurakunta on palkannut useita uusia työntekijöitä. Fokukseen on esimerkiksi rakennettu vastaanottotilat kahdelle perheneuvojalle. Triplassa toimii myös turisti- ja kauppakeskuspappi Piia Klemi.

– Triplan kauppakeskuksessa ja uusissa toimistorakennuksissa on paljon työntekijöitä, joten hän voi toimia myös työpaikkapappina. Kesäisin turistipappi työskentelee muun muassa Temppeliaukion kirkossa.

Seurakunta on tehnyt Triplaan kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Töölön seurakunta maksaa kaikki kulut itse, eikä Helsingin seurakuntayhtymä osallistu niihin. Temppeliaukion kirkosta tulevat tulevat vierailumaksutuotot ovat isossa roolissa.

– Niillä on merkittävä vaikutus, että pystymme investoimaan ja sitoutumaan Triplaan pitkäksi ajaksi. Emme ole rikas, mutta kylläkin vakavarainen seurakunta. Uskomme, että monitoimitila Fokus on käyntikortti koko evankelis-luterilaiselle kirkolle. Sen myötä valtava määrä ihmisiä näkee, että kirkko haluaa ja pystyy palvelemaan ihmisiä juuri siellä, missä he asioivat ja liikkuvat.

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.