Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Arkkitehti kertoo syyt, miksi Tripla valmistui 1,5 vuotta etuajassa – "Sitä ihmeteltiin myös ulkomailla"

Triplan 65 metriin kohoavien seinien ikkunat muodostavat suuria ruudukoita. Ne ovat vieri vieressä, aivan kuten Helsingin monissa muissakin taloissa. Kaupunkilaisen silmiin niiden on tarkoitus näyttää tutuilta. Tämä on kuitenkin osittain harhaa. Ikkunat ovat arkkitehti Kalle Soinin mukaan poikkeuksellisen suuret. Ne yltävät lattiasta kattoon.

– Ruututeemalla on pitkä historia kaupunkirakenteessa ja se on syöpynyt helsinkiläisten mieliin.

Arkkitehti on suunnitellut rakennusta niin, että se muuttuu sitä mukaa, kun ihminen lähestyy sitä.

– Jos rakennus näyttää kaukaa samalta kuin läheltä, kokemus muuttuu valjuksi. Aurinko ja varjot vaikuttavat rakennuksen eri osiin omalla tavallaan ja erottavat korttelit toisistaan. Tripla ei paljasta kaikkea kerralla.

Helsinkiin ei voi Soinin mukaan tehdä yhtä lennokkaita rakennuksia kuin esimerkiksi Espooseen, jolla on lyhyt historia kaupunkina.

– Kantakaupungin läheisyys ohjasi Triplan suunnittelua. Tripla ei voi olla liian poikkeava. Se on kuitenkin vaikuttava ja tehty kaikille kaupunkilaisille.

Mitä lähemmäksi ihminen tulee Triplaa, sitä enemmän huomio kiinnittyy Soinin mukaan rakennuksen yksityiskohtiin. Silloin Triplasta löytyy enemmän leikkisyyttä, kuten sienimäisiä rakennelmia. Sweco Arkkitehtien kanssa suunniteltu Pasilan rautatieasema ja joukkoliikenneterminaali ovat täynnä pyöreitä muotoja.

Arkkitehti Kalle Soini katsoi viime elokuussa lähes valmista Triplaa hyvin tyytyväisenä. Kun rakennustyöt vuonna 2015 alkoivat, Soini uskoi, että valmista tulee 2021.

Triplan ensimmäiset korttelit ovat valmiita ja loputkin valmistuvat ensi vuoden aikana.

Miten on mahdollista, että Tripla valmistui etuajassa?

Kalle Soini kiittää tästä paitsi kovasti töitä paiskinutta suunnittelu- ja rakennusorganisaatiota myös Helsingin kaupunkia.

– Lupa-asiat onnistuivat hienosti. Etenkin ulkomailla on ihmetelty, miten yksityinen kaupallinen rakennushanke ja julkinen taho saavat näin paljon yhdessä aikaan, arkkitehti kertoo.

Myös Pasilan väliaikaisen aseman rakentaminen nopeutti aikataulua.

– Tripla suunniteltiin kerralla toteutettavaksi ja siinä onnistuimme erinomaisesti.

Iloisena yllätyksenä tuli sekin, ettei kaavasta tehty aikanaan yhtään todellista valitusta.

– Se nopeutti valmistumista jopa puolitoista vuotta, Soini sanoo.

Vuodesta 2010 lähtien Triplaa suunnitellut Soini puhuu hankkeesta Helsingin toisena keskustana. Rautatieaseman ja meren väliin jäävä kantakaupunki on kuitenkin hänelle ”ykköskeskusta”.

– Uskon, että ihmiset ottavat Pasilan modernin alueen ja sen palvelut omakseen, mutta en toivo, että se uhkaa historiallista keskustaa. Tarkoitus ei ole korvata sitä.

Arkkitehti kuvailee Keski-Pasilaa myös pääkaupungin porttina, joka herättää huomion paitsi rakennusarkkitehtuurilla myös luonnolla.

Hän kehottaa pohtimaan, millä tavoin monissa maailman pääkaupungeissa saavutaan junalla lentokentältä keskustaan.

– Yleensä juna kulkee surkeiden alueiden läpi. Helsingissä asia on eri tavalla. Matkustajat tulevat Keskuspuiston ohi. Töölönlahdelta alkaa viherakseli, jota myös me haluamme viedä eteenpäin. Keski-Pasilaan tulee paljon viheralueita. Triplan katoilla on viherpihoja. Ne vihertävät jo ensi kesänä.

Vihersuunnitteluun liittyy myös se, että Triplan tulee toimia levähdyspaikkana ohikulkijoille.

Kalle Soini on hallituksen puheenjohtajana arkkitehtitoimisto Soini&Hortossa, joka on tullut tunnetuksi muun muassa hotelleista, joita on suunniteltu vanhoihin rakennuksiin Helsingin päärautatieasemalle, Hakaniemeen ja Bulevardille. Toimisto voitti myös Kalasataman hotellin suunnittelukilpailun.

Puurakentaminen kiehtoo Soinia tällä hetkellä hyvin paljon.

– Suunnittelin puurakennuksia 1990-luvun puolivälissä, mutta aika ja säädökset eivät olleet silloin valmiita. Rahoittajat vaativat nyt vastuullisuutta. Puurakentamisella on merkittäviä vaikutuksia rakentamisesta syntyviin hiilidioksidipäästöihin.

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.