Toimeentulon hankaluus on riskitekijä lasten ja vanhempien hyvinvoinnille – THL:n tutkimuksessa mukana 33 000 vanhempaa

Toimeentulon kokeminen helpoksi tai hankalaksi on yhteydessä sekä lasten että vanhempien hyvinvointiin monella tapaa. THL:n tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin yli 30 osoittimen avulla toimeentulokokemusten yhteyksiä hyvinvointiin alakoululaisten perheissä.

– Tutkimuksessa oli käytettävissä laaja kirjo hyvinvoinnin osoittimia. Vanhempien ja lasten hyvinvointi oli niillä kaikilla heikompaa perheissä, joissa vanhempi arvioi toimeentulon olevan hankalaa, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi THL:n tiedotteessa.

Toimeentulo-ongelmia kokevissa perheissä vanhemmat tunsivat itsensä yksinäiseksi huomattavasti useammin kuin ne vanhemmat, jotka kokivat perheen toimeentulon helpoksi.

Lisäksi ryhmien välillä oli selviä eroja siinä, kuinka tyytyväisiä vanhemmat olivat elämäänsä ja parisuhteeseensa ja miten he kokivat perheen arjen sujuvan.

Vanhempien arvioissa lasten hyvinvoinnista suurimpia eroja oli läksyjen tekemisen sujumisessa sekä vanhemman käsityksessä siitä, tietääkö hän hyvin, miten lapsella menee koulussa.

Tutkimuksen aineistona oli THL:n Kouluterveyskyselyssä vuonna 2017 ensimmäistä kertaa kerätty kyselyaineisto peruskoulun neljännellä ja viidennellä luokalla olevien koululaisten huoltajilta.

Aineistossa on mukana hieman alle 33 000 vanhempaa, valtaosa heistä, 86 prosenttia oli äitejä. Kyselyn vastausprosentti oli 30, ja vastaajat olivat paremmassa sosioekonomisessa asemassa kuin lapsiperheiden vanhemmat keskimäärin.

Tutkimuspäällikkö Laura Kestilän mukaan suuri aineisto antaa mahdollisuuden tarkastella erilaisten toimeentulokokemusten yhteyttä vanhempien ja lasten hyvinvointiin useilla ulottuvuuksilla.

– Aineistosta ei kuitenkaan ole syytä päätellä toimeentulo-ongelmien yleisyyttä lapsiperheissä, eikä tuloksia voida yleistää kuvaamaan kaikkia alakoululaisten perheitä, hän huomauttaa tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut