Triplan Fame-musiikkimuseossa on varauduttu jättiruuhkiin – jonot muodostetaan eri tavalla kuin Amos Rexissä

Musiikkimuseon ympärille ja katolle tulee vihreää puistoa. YIT:n havainnekuva

Aapo Siippainen

Miltä tuntuisi laulaa oma lempikappale Hartwall-areenan yleisölle tai päästä Kotiteollisuus-yhtyeen keikkabussiin? Nämä elämykset onnistuvat lokakuussa Triplaan aukeavassa Finnish Music Hall of Fame -musiikkimuseossa – toki virtuaalilasien kautta katsottuna.

Famen näyttelyistä jopa 80 prosenttia perustuu teknologian käyttöön. Esimerkiksi virtuaalikaraoke on Famen mukaan heidän oma innovaationsa. Museo uskoo karaoken kiinnostavan myös kansainvälisiä turisteja. Heidän osuus kävijöistä on tavoitteen mukaan reilu viidennes.

– Virtuaalikaraokessa esimerkiksi italialainen kävijä voi laulaa omalla kielellään Kolin luonnonpuistossa, Famen hallituksen puheenjohtaja Mikko Vanni sanoo.

Vaikka museon pääpaino on suurissa videoscreeneissä ja kosketusnäytöissä, esillä on myös suomalaisen musiikin kunniagalleriaan kuuluvien muusikoiden tavaroita, kuten Reino Helismaan kitara.

Kunniagalleriaan kuuluu tällä hetkellä 14 ihmistä ja yhtyettä, kuten Jean Sibelius, Nightwish ja Katri Helena. Kunniagalleriaan lisätään vuosittain 5-10 ihmistä.

Valinnan tekee muun muassa Muusikkojen liiton, Teoston, Kansallisoopperan ja Suomen kansanmusiikkiliiton jäsenistä koostuva komitea.

Kunniagallerian lisäksi museossa esitellään myös muita suomalaisia muusikoita. Ensimmäistä vaihtuvaa näyttelyä varten on haastateltu naisartisteja Saara Aallosta alkaen.

– Museon painotus on populaari- ja viihdemusiikissa, mutta nostamme esiin myös kapellimestareita ja klassisen musiikin säveltäjiä. Esittelemme lisäksi suomalaista ajankuvaa, luontoa sekä musiikin melankoliaa ja huumoria. Ensimmäinen museon huone on kahdeksan minuuttinen videoteos, joka on suomalaisen musiikin läpileikkaus 1890-luvulta lähtien. Museon tarkoituksena on nostaa koko suomalaisen musiikin arvostusta, Vanni esittelee.

Pääsylippu museoon maksaa aikuisilta 25 euroa. 

– Uskomme museon arvoon. Museoiden pääsylippujen hinnat on ajettu Suomessa liian alas.

Museokortilla sisäänpääsy on ilmainen.

– Kävijätavoitteemme on 100 000 ihmistä vuodessa. Oletan, että pelkästään museokortin kautta tulee sen verran, Vanni sanoo.

400-neliön näyttelytila on moneen museon verrattuna pieni. Kerralla sisälle mahtuu enintään kaksi sataa ihmistä.

Museossa on varauduttu Amos Rexin kaltaisiin jonoihin. Viime talvena Amos Rexin avajaisnäyttelyssä ihmiset odottivat sisäänpääsyä ulkona. Jonot kiersivät Lasipalatsia ja Kamppia pahimmillaan useiden satojen metrien matkalta.

– Famessa sonotus tapahtuu lähtökohtaisesti sisällä Triplan kauppakeskuksessa.

Museo tekee tiivistä yhteistyötä Kansallismuseon ja Helsingin kaupunginmuseon kanssa ja kuuluu Suomen museoliittoon.

– Haluamme olla samalla viivalla muiden museoiden kanssa. Osa muusikoiden esineistä päätyy Kansallismuseon kokoelmiin.

Fame toimii kahdessa kerroksessa. Näyttelytilat ovat yläkerrassa ja alakerrassa toimii ravintola sekä terassi.

– Olemme käsittääkseni Triplan ainoa ravintola, jonka pääpaino on suomalaisessa ruuassa.

Esimerkkimenujen perusteella makumaailmat vaihtelevat Esson Baari -teemasta perinneruokaan, kuten riistaan ja karjalanpiirakoihin.

Ravintolassa on tarkoitus järjestää myös live-esiintymisiä ja haastatteluita. Vanni väläyttää ideaa myös museon katolla järjestettävistä keikoista, jos asiasta saadaan sovittua esimerkiksi Triplan asukkaiden kanssa.

Museo on tehnyt yhteistyötä muun muassa Tukholman ABBA-museon kanssa. Ideoita on haettu myös Los Angelesin Grammy-museosta.

Famen logossa on käytetty Mikko Vannin isän, taidemaalari Sam Vannin (1908-1992) vuonna 1981 valmistunutta teosta.

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Näin Pasilan Tripla nousi kuopasta kuudessa vuodessa! – Video: 354 kuvaa näyttää, miten miljardihanke rakentui
    14.10.2019 6:30
  2. Voiko Pasilan uudelle asemalle eksyä? – HSL, VR ja Tripla tuovat suuren määrän opastajia
    12.10.2019 10:45
  3. Triplassa vesivahinko viikko ennen avajaisia – "Poikkeuksellinen tapahtuma"
    10.10.2019 17:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut