Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

34 000 ikäihmistä mukaan jättitutkimukseen – THL tutkii uutta influenssarokotetta

65 vuotta täyttäneitä kutsutaan influenssarokotetutkimukseen loppuvuoden aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tavoitteena on saada tutkimukseen 34 000 osallistujaa.

Sen tarkoituksena on arvioida korkea-annoksisen influenssarokotteen tehokkuutta ikääntyneillä. Kyseessä on korkea-annoksinen influenssarokote.

Tavoitteena on selvittää, suojaako tämä rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote, tiedotteessa kerrotaan.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita rokotteessa on nelinkertainen määrä.

Rokotteen turvallisuudesta on saatu jo näyttöä, esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä on käytetty kymmenen vuotta.

– Kolmelta viruskannalta suojaava korkea-annoksinen rokote on osoittautunut tehokkaammaksi influenssan ja sen jälkitautien ehkäisyssä kuin tavanomainen influenssarokote. Nyt tutkimuksen tavoitteena on selvittää, toimiiko neljältä viruskannalta suojaava korkea-annoksinen rokote samalla tavalla, sanoo tutkimuspäällikkö Arto Palmu THL:n tiedotteessa.

Tutkimuksessa korkea-annoksisen rokotteen tehoa verrataan tavanomaisen annoksen sisältävään rokotteeseen. Tutkimukseen osallistuvat saavat jommankumman näistä rokotteista. Rokote arvotaan, eikä edes hoitohenkilökunta tiedä, kumpi rokote on kyseessä, jotta tuloksista saadaan luotettavia.

Korkea-annoksista tutkimusvalmistetta ei ole saatavilla muuten kuin tutkimuksessa.

– Mikäli kutsun saanut haluaa osallistua tutkimukseen, hän ei tarvitse kansallisen rokotusohjelman influenssarokotusta tällä kaudella. Toisaalta, jos henkilö on jo saanut kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteen tänä syksynä, tutkimukseen ei voi enää osallistua, Palmu sanoo.

Jokavuotinen influenssaepidemia koskettaa kaikenikäisiä, mutta erityisesti ikääntyneillä influenssaan liittyvät terveysongelmat voivat vaatia sairaalahoitoa ja johtaa jopa kuolemaan.

Tutkimuksen toteutukseen osallistuu toistakymmentä terveyskeskusta ympäri Suomen. Tutkimus jatkuu myös influenssakaudella 2020–2021, jolloin tavoitteena on saada niin ikään 34 000 osallistujaa mukaan.