Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asuntopula riivaa Helsinkiä, mutta samaan aikaan edullisia asuntoja on jopa yli 200 tyhjillään – "Vuokrakaksio Etu-Töölöstä 790 e/kk"

Helsingissä on jatkuvasti kaupungin työntekijöille tarkoitettuja työsuhdeasuntoja tyhjillään, vaikka samalla kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on kova pula.

Apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) haluaa selvittää syyt, miksi näin on.

– Meillä on tulossa kokous aiheesta kaupungin asunnonvuokrauspalvelujen kanssa ja toivon, että siinä löydämme ratkaisuja, Pakarinen kertoo Helsingin Uutisille.

Työsuhdeasunnot ovat huomattavasti edullisempia kuin vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot. Esimerkiksi 42 neliön kaksio Etu-Töölössä maksaa 790 euroa kuussa. Vapailla markkinoilla samalla kuukausivuokralla saisi alueelta korkeintaan yksiön.

Kaupungin tarjoamasta työsuhde-edusta huolimatta työsuhdeasuntoja on jatkuvasti vapaana. Vuoden 2018 lopussa niitä oli vapaana noin 260.

Samaan aikaan Helsingin kaupungin asuntopalveluissa on aktiivisena tuhansia asuntohakemuksia. Syyskuun lopulla Hekalta toivoi asuntoa liki 23 000 ihmistä.

Työsuhdeasunnoista valtaosa, noin 1 500 asuntoa on sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstön käytössä, noin 500 asuntoa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käytössä, ja loput 40 kulttuurin ja vapaa-alan toimialoilla.

Pakarisen mukaan toimialakohtaisista varauksista halutaan luopua, jotta asunnot saataisiin vuokrattua aiempaa joustavammin.

 – Jatkossa kaikki asunnot ovat yhdessä ”poolissa,” mikä joustavoittaa niiden vuokraamista ja myös edistää tehokkaampaa käyttöastetta.

Myös työsuhdeasuntojen määräaikaisuudesta aiotaan luopua. Nykyään työsuhdeasunnot vuokrataan enintään viiden vuodeksi kerrallaan. Sen jälkeen vuokrasopimusta voidaan pidentää enintään kahdella vuodella.

Pakarinen epäilee, että määräaikaiset vuokrasopimukset ovat vähentäneet asuntojen houkuttelevuutta.

– On paljon järkevämpää sitoa vuokrasuhde työsuhteeseen. Jo tämä tulee muuttamaan tilannetta paljon, Pakarinen sanoo.

Lisäksi Pakarisen mukaan on tärkeää, että työsuhdeasunnoista kerrotaan työntekijöille ja -hakijoille aiempaa näkyvämmin. Etenkin kasvatuksen ja koulutuksen alalla työsuhdeasunnoista kerrotaan työnhakijoille aiempaa näkyvämmin.

– Työsuhdeasunnoista on toki ollut aiemminkin maininta työpaikkailmoituksissa, mutta jatkossa ne ovat paremmin esillä markkinoinnissa.

– Harmittaa, ettei tätä valttia ole aikaisemmin käytetty tehokkaammin, kun henkilöstöpulaa on ollut jo useita vuosia, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa luotsaava Pakarinen.

Kaupunginvaltuutettu Martina Harms-Aalto (r.) ehdotti äskettäin aloitteessaan työsuhdeasuntojen lisäämistä.

Valtuusto ei nähnyt sitä tarpeelliseksi, kun asuntoja on nytkin vapaana.

– Kaupunginhallitus edellytti omassa päätöksessään seurantaa siitä, vaikuttaako määräajan poistaminen asuntojen riittävyyteen, Pakarinen kommentoi.

Mikäli uusille työsuhdeasunnoille ilmenee tarve, niiden rakentamisen ei Pakarisen mukaan pitäisi olla ongelma.

– Onneksi meillä rakennetaan paljon uusia asuinalueita, joihin on mahdollista rakentaa myös työsuhdeasuntoja, jos niiden tarve lisääntyy.