Asuntopula riivaa Helsinkiä, mutta samaan aikaan edullisia asuntoja on jopa yli 200 tyhjillään – "Vuokrakaksio Etu-Töölöstä 790 e/kk"

Tästä talosta Etu-Töölössä on vapautumassa sosiaali- ja terveysalan työsuhdeasunnoksi varattu 42 neliön kaksio 790 euron kuukausivuokralla. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Helsingissä on jatkuvasti kaupungin työntekijöille tarkoitettuja työsuhdeasuntoja tyhjillään, vaikka samalla kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on kova pula.

Apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) haluaa selvittää syyt, miksi näin on.

– Meillä on tulossa kokous aiheesta kaupungin asunnonvuokrauspalvelujen kanssa ja toivon, että siinä löydämme ratkaisuja, Pakarinen kertoo Helsingin Uutisille.

Työsuhdeasunnot ovat huomattavasti edullisempia kuin vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot. Esimerkiksi 42 neliön kaksio Etu-Töölössä maksaa 790 euroa kuussa. Vapailla markkinoilla samalla kuukausivuokralla saisi alueelta korkeintaan yksiön.

Kaupungin tarjoamasta työsuhde-edusta huolimatta työsuhdeasuntoja on jatkuvasti vapaana. Vuoden 2018 lopussa niitä oli vapaana noin 260.

Samaan aikaan Helsingin kaupungin asuntopalveluissa on aktiivisena tuhansia asuntohakemuksia. Syyskuun lopulla Hekalta toivoi asuntoa liki 23 000 ihmistä.

Työsuhdeasunnoista valtaosa, noin 1 500 asuntoa on sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstön käytössä, noin 500 asuntoa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käytössä, ja loput 40 kulttuurin ja vapaa-alan toimialoilla.

Pakarisen mukaan toimialakohtaisista varauksista halutaan luopua, jotta asunnot saataisiin vuokrattua aiempaa joustavammin.

 – Jatkossa kaikki asunnot ovat yhdessä ”poolissa,” mikä joustavoittaa niiden vuokraamista ja myös edistää tehokkaampaa käyttöastetta.

Myös työsuhdeasuntojen määräaikaisuudesta aiotaan luopua. Nykyään työsuhdeasunnot vuokrataan enintään viiden vuodeksi kerrallaan. Sen jälkeen vuokrasopimusta voidaan pidentää enintään kahdella vuodella.

Pakarinen epäilee, että määräaikaiset vuokrasopimukset ovat vähentäneet asuntojen houkuttelevuutta.

– On paljon järkevämpää sitoa vuokrasuhde työsuhteeseen. Jo tämä tulee muuttamaan tilannetta paljon, Pakarinen sanoo.

Lisäksi Pakarisen mukaan on tärkeää, että työsuhdeasunnoista kerrotaan työntekijöille ja -hakijoille aiempaa näkyvämmin. Etenkin kasvatuksen ja koulutuksen alalla työsuhdeasunnoista kerrotaan työnhakijoille aiempaa näkyvämmin.

– Työsuhdeasunnoista on toki ollut aiemminkin maininta työpaikkailmoituksissa, mutta jatkossa ne ovat paremmin esillä markkinoinnissa.

– Harmittaa, ettei tätä valttia ole aikaisemmin käytetty tehokkaammin, kun henkilöstöpulaa on ollut jo useita vuosia, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa luotsaava Pakarinen.

Kaupunginvaltuutettu Martina Harms-Aalto (r.) ehdotti äskettäin aloitteessaan työsuhdeasuntojen lisäämistä.

Valtuusto ei nähnyt sitä tarpeelliseksi, kun asuntoja on nytkin vapaana.

– Kaupunginhallitus edellytti omassa päätöksessään seurantaa siitä, vaikuttaako määräajan poistaminen asuntojen riittävyyteen, Pakarinen kommentoi.

Mikäli uusille työsuhdeasunnoille ilmenee tarve, niiden rakentamisen ei Pakarisen mukaan pitäisi olla ongelma.

– Onneksi meillä rakennetaan paljon uusia asuinalueita, joihin on mahdollista rakentaa myös työsuhdeasuntoja, jos niiden tarve lisääntyy.

Valtaosa yksiöitä tai kaksioita

Helsingin kaupungilla on eri toimialoilla työsuhdeasuntoja yhteensä 2 653 kappaletta ja niissä asuu henkilöstöstä 6,9 prosenttia. Asuntojen omistajia ovat kaupunkiympäristön toimiala, asuntohankinta ja Auroranlinna.

Valtaosa asunnoista on yksiöitä tai kaksioita. Työsuhdeasunnot sijaitsevat ympäri kaupunkia ja niiden neliövuokra vaihtelee välillä 10,56–21,91 euroa/kk asunnon koon ja sijainnin mukaan. Työsuhdeasuntoja ei ole pelkästään lähiöissä, vaan myös kantakaupungin alueella.

Selvästi markkinahintoja edullisempi vuokra peritään suoraan työntekijän kuukausipalkasta eikä asuntoihin vaadita vuokravakuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. Myllypuron kampusalue paisuu yhä – uudet tilat jopa 800 opiskelijalle
 7. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 8. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 9. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 10. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 11. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 12. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 13. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 14. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 15. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.