Hävikkiruokaa kahviloista, pikkupussit pois kassoilta – HOK-Elannon vastuullisuusjohtaja: "Muovin osalta asiat eivät ole mustavalkoisia"

Kun Satu Kattilamäki osti äskettäin pesukoneen, myyjäliike lupasi sille 15 vuotta käyttöaikaa.

– Tämä on juuri sitä keskustelua, jota kestävä kehitys edellyttää ja jota valmistajien ja tavarantoimittajien pitää käydä, hän sanoo.

Maa- ja metsätaloustieteen maisteri Kattilamäki on vuoden alusta työskennellyt HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkönä.

– Käyttötavaroista tuotteiden elinkaari ja kestävyys tulevat jatkossa olemaan ratkaisevia ominaisuuksia, hän uskoo.

Monelle tulee vastuullisuudesta mieleen ruokahävikki, jota HOK-Elanto on jo pitkään pienentänyt.

– Jos kysynnän ennustaminen ei onnistu eivätkä vanhenevat elintarvikkeet mene kaupaksi alennusprosenteillakaan, tuotteet ohjataan ruoka-apuun.

– Meillä on nykyisin yli 80 yhteistyökumppania, jotka noutavat ylijäämäruokaa, Kattilamäki kertoo.

Uusimpana hävikkiruuan myynti on tullut viime vuonna kahviloihin, jotka myyvät illan viimeisinä tunteina tuotteita puoleen hintaan.

S-ryhmällä on oma vastuullisuusohjelma.

– Olemme niin iso organisaatio, että sillä miten toimimme, on merkitystä. Tavoitteita asettamalla voimme myös saavuttaa niitä.

– Meillä on esimerkiksi kunnianhimoinen 30 prosentin energiatehokkuustavoite vuoteen 2020. Tällä hetkellä tavoite on jo lähes saavutettu, Kattilamäki iloitsee.

Tämän vuoden loppuun mennessä HOK-Elanto pyrkii siihen, että sen kaikissa ravintoloissa tarjottavat kahvi ja tee olisivat sertifioituja.

– Tavoite ravintoloissa myytävän tuoreen possun ja broilerin sataprosenttisesta kotimaisuudesta saavutettiin viime vuonna.

Vastuullisuutta HOK-Elannolta edellytetään myös työnantajana.

– Meillä tuli alihankintakielto siivouspalveluihin vuonna 2013. Halusimme sillä torpata harmaata taloutta. Viime vuonna otimme käyttöön myös ihmisoikeusriskien arvioinnin.

Osuuskaupan pitää tarjota ratkaisuja päästöjen vähentämiseen ja kestävään kuluttamiseen.

– Siksi pyrimme myymään lähellä tuotettua ruokaa ja olemme iso kaupunkipyörien tukija. Pyörät ovat pääkaupunkiseudun oma spesiaalijuttu!

HOK-Elanto on luopunut pikkupussien aktiivisesta tarjoamisesta kassoilla. Omassa materiaalitehokkuudessaan se on saanut muovijätteen vähenemään jo viiden vuoden ajan.

– Muovin osalta asiat eivät kuitenkaan ole mustavalkoisia. Ruokahävikin vähentämisessä muovi on joissakin tapauksissa ratkaiseva pakkausmateriaali, Kattilamäki huomauttaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut