Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko Pasilan uudelle asemalle eksyä? – HSL, VR ja Tripla tuovat suuren määrän opastajia

Uusi Pasilan asema aukeaa torstaina 17. lokakuuta kello 9. Aikaisemmin aamuyöllä otetaan käyttöön myös Pasilan joukkoliikenneterminaali, johon kuuluvat Pasilansillalla sijaitsevat bussi- ja raitiovaunupysäkit.

Jo varhain aamulla paikalla on HSL:n opastajia, jotka ohjaavat matkustajia oikeisiin juniin, busseihin ja raitiovaunuihin. Myöhemmin myös VR:n ja Triplan opastajat saapuvat paikalle.

–  Uusi Pasilan asema on joukkoliikennemielessä parannus aiempaan. Kulkureitit ovat lyhyempiä, yksinkertaisempia ja miellyttävämpiä, sanoo HSL:n viestinnän asiantuntija Johannes Laitila

Laitilan mukaan aseman rakenne vastaa hyvin paljon sitä, mikä oli käytössä vanhallakin asemalla vuoteen 2017 asti.

– Erona aiempaan tietysti se, että vieressä on nyt suuri kauppakeskus ja myös ratikat pysähtyvät aseman edustalla Pasilansillalla. Aikaisemmin siinä pysähtyivät vain bussit.

VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson sanoo tiedotteessa, että uuden aseman modernit odotustilat parantavat matkustusmukavuutta.

Väliaikainen asema on käytössä vielä 17. lokakuuta, mutta se poistuu käytöstä torstain ja perjantain välisenä yönä.

Uusi asema sijaitsee samassa paikassa kuin vanha Pasilan asema, ja yhteys Itä-Pasilaan, Ratapihantielle ja Pasilansillalle kulkee samaan tapaan kuin ennen vanhan aseman purkamista.

Kaikki Pasilansiltaa kulkevat linjat (ratikka 7, runkolinjabussit 500 ja 510, bussit 23, 50, 59, 506 ja 518) alkavat pysähtyä uusilla pysäkeillä. Ainoa poikkeus on linja 23 Rautatientorin suuntaan. Se pysähtyy Ratapihantiellä sijaitsevalla Pasilansillan pysäkillä.

Ratapihantiellä aseman vieressä raitiovaunu 9 sekä bussit 69, 506, 662 ja 848 pysähtyvät entiseen malliin.

HSL:n mukaan uudella Pasilan asemalla on iso merkitys koko Helsingin seudun joukkoliikenteelle.

– Pasila on tulevaisuudessa ehkä tärkein vaihtopaikkamme koko seudulla, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi tiedotteessa.

Triplan avaamisen jälkeen seuraava iso muutos liikenteeseen tapahtuu 21. lokakuuta. Silloin runkobussilinjojen 500 ja 510 reitit muuttuvat ja raitiovaunujen 2 ja 7 päätepysäkki siirtyy Länsi-Pasilasta Pasilan asemalle

Lisäksi Pasilan asemalla otetaan käyttöön uusi raide 11, jolla alkavat pysähtyä P-junat Myyrmäen kautta lentoasemalle ja A-junat Leppävaaraan.

Pasilan alueen autoliikenteen odotetaan muuttuvan nyt sujuvammaksi, kun Teollisuuskadun tunneli ja osa Veturitiestä avautuivat 8. lokakuuta. Veturitiestä tulee reitti pohjoisen ja etelän välillä.

Pohjoiseen päin, Hakamäentielle sekä valtateille 4 ja 7, pääsee Veturitien kautta. Etelään päin tultaessa Veturitieltä pääsee keskustaan, Töölöön ja Teollisuuskadun uuden tunnelin kautta Itäkeskuksen suuntaan.

Veturitieltä ajetaan lisäksi Triplan kahteen pysäköintihalliin, jotka ovat Tornikujalla ja Firdonkadulla.

Veturitie on myös pyöräilijöiden pääasiallinen kulkuväylä pohjois-eteläsuunnassa.

Triplan kauppakeskukseen avataan pyörähotelli, johon tulee parkkitilaa kaikkiaan 3 400 pyörälle.

Pyörän voi jättää pyörähotelliin turvalliseen säilytykseen ja hakea myös liikkeiden aukioloaikojen ulkopuolella. Siellä voi käväistä myös suihkussa ennen töihin menoa. Vastaavia palveluita löytyy muun muassa Ruotsista ja Hollannista.

Ilmaisia katettuja pysäköintipaikkoja on tulossa pyörähotellin yhteyteen.

Sähköautoja varten Triplassa on 360 latauspistettä.

Triplan rakentamisen yhteydessä Pasilaan rakennettu lisäraide ja laituri ovat viimeiset, jotka mahtuvat Pasilaan. Lisäraide on tarkoitettu helpottamaan pääradan ruuhkaa ja helpottamaan aikatauluissa pysymistä.

– Lisäraiteen ja Helsingin ratapihan järjestelyjen avulla junien määrää voidaan kasvattaa. Tästä syystä lisäraide ei ole vain pääkaupunkiseudun hanke, vaan vaikuttaa junaliikenteen määrään ja täsmällisyyteen myös muualla Suomessa, sanoo Väylä-viraston pääjohtaja Kari Wihlman tiedotteessa.