Voiko Pasilan uudelle asemalle eksyä? – HSL, VR ja Tripla tuovat suuren määrän opastajia

Pasilan uusi asema on toiseksi viimeinen rakennus oikealta laskettuna. Etualalla on uusi Veturitie. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Uusi Pasilan asema aukeaa torstaina 17. lokakuuta kello 9. Aikaisemmin aamuyöllä otetaan käyttöön myös Pasilan joukkoliikenneterminaali, johon kuuluvat Pasilansillalla sijaitsevat bussi- ja raitiovaunupysäkit.

Jo varhain aamulla paikalla on HSL:n opastajia, jotka ohjaavat matkustajia oikeisiin juniin, busseihin ja raitiovaunuihin. Myöhemmin myös VR:n ja Triplan opastajat saapuvat paikalle.

–  Uusi Pasilan asema on joukkoliikennemielessä parannus aiempaan. Kulkureitit ovat lyhyempiä, yksinkertaisempia ja miellyttävämpiä, sanoo HSL:n viestinnän asiantuntija Johannes Laitila

Laitilan mukaan aseman rakenne vastaa hyvin paljon sitä, mikä oli käytössä vanhallakin asemalla vuoteen 2017 asti.

– Erona aiempaan tietysti se, että vieressä on nyt suuri kauppakeskus ja myös ratikat pysähtyvät aseman edustalla Pasilansillalla. Aikaisemmin siinä pysähtyivät vain bussit.

VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson sanoo tiedotteessa, että uuden aseman modernit odotustilat parantavat matkustusmukavuutta.

Väliaikainen asema on käytössä vielä 17. lokakuuta, mutta se poistuu käytöstä torstain ja perjantain välisenä yönä.

Uusi asema sijaitsee samassa paikassa kuin vanha Pasilan asema, ja yhteys Itä-Pasilaan, Ratapihantielle ja Pasilansillalle kulkee samaan tapaan kuin ennen vanhan aseman purkamista.

Kaikki Pasilansiltaa kulkevat linjat (ratikka 7, runkolinjabussit 500 ja 510, bussit 23, 50, 59, 506 ja 518) alkavat pysähtyä uusilla pysäkeillä. Ainoa poikkeus on linja 23 Rautatientorin suuntaan. Se pysähtyy Ratapihantiellä sijaitsevalla Pasilansillan pysäkillä.

Ratapihantiellä aseman vieressä raitiovaunu 9 sekä bussit 69, 506, 662 ja 848 pysähtyvät entiseen malliin.

HSL:n mukaan uudella Pasilan asemalla on iso merkitys koko Helsingin seudun joukkoliikenteelle.

– Pasila on tulevaisuudessa ehkä tärkein vaihtopaikkamme koko seudulla, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi tiedotteessa.

Triplan avaamisen jälkeen seuraava iso muutos liikenteeseen tapahtuu 21. lokakuuta. Silloin runkobussilinjojen 500 ja 510 reitit muuttuvat ja raitiovaunujen 2 ja 7 päätepysäkki siirtyy Länsi-Pasilasta Pasilan asemalle

Lisäksi Pasilan asemalla otetaan käyttöön uusi raide 11, jolla alkavat pysähtyä P-junat Myyrmäen kautta lentoasemalle ja A-junat Leppävaaraan.

Pasilan alueen autoliikenteen odotetaan muuttuvan nyt sujuvammaksi, kun Teollisuuskadun tunneli ja osa Veturitiestä avautuivat 8. lokakuuta. Veturitiestä tulee reitti pohjoisen ja etelän välillä.

Pohjoiseen päin, Hakamäentielle sekä valtateille 4 ja 7, pääsee Veturitien kautta. Etelään päin tultaessa Veturitieltä pääsee keskustaan, Töölöön ja Teollisuuskadun uuden tunnelin kautta Itäkeskuksen suuntaan.

Veturitieltä ajetaan lisäksi Triplan kahteen pysäköintihalliin, jotka ovat Tornikujalla ja Firdonkadulla.

Veturitie on myös pyöräilijöiden pääasiallinen kulkuväylä pohjois-eteläsuunnassa.

Triplan kauppakeskukseen avataan pyörähotelli, johon tulee parkkitilaa kaikkiaan 3 400 pyörälle.

Pyörän voi jättää pyörähotelliin turvalliseen säilytykseen ja hakea myös liikkeiden aukioloaikojen ulkopuolella. Siellä voi käväistä myös suihkussa ennen töihin menoa. Vastaavia palveluita löytyy muun muassa Ruotsista ja Hollannista.

Ilmaisia katettuja pysäköintipaikkoja on tulossa pyörähotellin yhteyteen.

Sähköautoja varten Triplassa on 360 latauspistettä.

Triplan rakentamisen yhteydessä Pasilaan rakennettu lisäraide ja laituri ovat viimeiset, jotka mahtuvat Pasilaan. Lisäraide on tarkoitettu helpottamaan pääradan ruuhkaa ja helpottamaan aikatauluissa pysymistä.

– Lisäraiteen ja Helsingin ratapihan järjestelyjen avulla junien määrää voidaan kasvattaa. Tästä syystä lisäraide ei ole vain pääkaupunkiseudun hanke, vaan vaikuttaa junaliikenteen määrään ja täsmällisyyteen myös muualla Suomessa, sanoo Väylä-viraston pääjohtaja Kari Wihlman tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 10. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 11. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.