Suosii rikkaita ja onnekkaita? – Helsingin hitas-malli saa taas tiukkaa arvostelua, päättäjät eivät silti ole valmiita luopumaan

Sanna Jompero

Helsinki ei aio luopua hitas-järjestelmästä.

Varmaa kuitenkin on, että keskustelu asiasta tulee jatkumaan ja vaihtoehtoja osin aikansa eläneelle järjestelmälle tullaan etsimään.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli tällä viikolla kaupunginvaltuutettu Otto Meren (kok.) valtuustoaloitetta järjestelmän lakkauttamisen palauttamista uudelleen valmisteluun. Palautusehdotus kaatui äänin 46–37, eli hitaksesta ei ainakaan tällä haavaa luovuta.

Mikäli näin kuitenkin tulevaisuudessa tapahtuisi, kohtuuhintainen asuminen ja uudistuotanto olisi turvattava jollakin muulla tavalla, valtuusto linjasi.

– Iso osa keskustelusta koski prosessia. Nähtiin, että aloite ei ole oikea tapa päättää tästä. Iso kysymys on, että mikäli järjestelmästä luovuttaisiin, mitä saataisiin tilalle, toteaa puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.).

Meren mukaan hitas-järjestelmä on monelta osin toimimaton ja suosii arvonnoissa voittavia rikkaita, sillä asunnon saajat valitaan arvalla.

Hitas otettiin Helsingissä käyttöön 1970-lopun lopussa. Järjestelmän tarkoituksena oli rakentaa Helsinkiin kohtuuhintaisia asuntoja ja samalla vähentää alueiden eriarvoistumista.

– Hitaksen tavoite varsinaisesti on alueilla, joissa kovan rahan ja vuokra-asuntojen välille uhkaa jäädä kuilu, Kivekäs muistuttaa.

Uutta malliakuitenkin etsitään.

– Selviä hakuja tällaiseen valtuustolla oli. Toki siitäkään ei ole päätöstä, että välttämättä mitään muutosta tehtäisiin, muotoilee Kivekäs.

Hitaksen rinnalle on noussut ajatus puoli-hitaksesta, joka ei kuitenkaan täysin korvaisi hitasta.

Vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen vaati tällä viikolla hitas-keskusteluun liittyen selvittämään hitaksen ja puolihitaksen hyödyt.

Rantanen on aiemmin todennut, että esimerkiksi idän asuntoalueille ei saada omistusasuntoja, ellei tehdä puolihitasta. Tästä seuraa käytännössä helposti se, että rakennusliikkeet kääntävät katseensa hinnakkaille merenranta-alueille hyvien tuottojen perässä.

Puoli-hitas tarkoittaa, että asuntojen tuotantotapa ja ensimmäinen myyntihinta ovatsäänneltyjä, mutta jälleenmyynti ei.

Valtuusto hyväksyi Rantasen toivomusponnen, kuten myös Laura Rissasen (kok.) ponnen, että uusien hitas-kohteiden rakentamisesta tultaisiin luopumaan seuraavan asumisen kokonaisratkaisun yhteydessä. Ponsi tarkoittaa selvityspyyntöä, ei päätöstä.

Hitas-asuntojen rakentaminen on viime vuosina painottunut kantakaupunkiin. Kahdella muulla alueella Helsingissä on toteutettu puoli-hitasta.

Hitaksen ongelmia ovat ollut muun muassa se, että asunnon saajat valitaan arvalla, ei tulojen mukaan, sekä se että nykyjärjestelmä mahdollistaa asunnon hankkimisen sijoituskohteeksi sekä jälleenvuokrauksen.

Helsingissä päätettiinkymmenen vuotta sitten, että asunnot vapautuvat tietyin ehdoin hintasääntelystä, kun yhtiö täyttää 30 vuotta. Asunnon voi tämän jälkeen myydä mihin hintaan tahansa. Vuoden 2010 jälkeen sääntelystä on vapautunut 9 638 asuntoa. Hitaksessa kaupunki määrää tavallisesti asunnon enimmäisneliöhinnan. Asunnon voi käytännössä myydä halvemmalla, mutta ei kalliimmalla.

Helsinkiin on tähän mennessä rakennettu hitas-periaattein yli 24 000 asuntoa. Vuosien varrella järjestelmää on kehitetty ja menettelytapaohjeita on uudistettu useita kertoja.

Omistusasumiseen on ehdotettu myös uutta mallia, jonka väitetään olevan jopa kolmanneksen halvempi kuin hitas.

Osuuskuntamuotoisessa asumisessa asumiseen pääsisi kiinni omistusasumista pienemmällä alkupääomalla ja riskillä.

– Kun osuuskunta jo rakennuttamisvaiheessa hankkii tontin, kerää asukkaat ja pienehkön omarahoitusosuuden sekä nostaa sitä vastaan osuuskunnalle rakentamislainan ja ostaa talon rakentamisen palveluna, jää monta katetta välistä pois. Näin asumisen hinta loppukäyttäjälle laskee, toteaaosakestrategi Jukka Oksaharju, joka kirjoittaa Helsingin Uutisiin Talousvieras-kolumnia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.