Suosii rikkaita ja onnekkaita? – Helsingin hitas-malli saa taas tiukkaa arvostelua, päättäjät eivät silti ole valmiita luopumaan

Sanna Jompero

Helsinki ei aio luopua hitas-järjestelmästä.

Varmaa kuitenkin on, että keskustelu asiasta tulee jatkumaan ja vaihtoehtoja osin aikansa eläneelle järjestelmälle tullaan etsimään.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli tällä viikolla kaupunginvaltuutettu Otto Meren (kok.) valtuustoaloitetta järjestelmän lakkauttamisen palauttamista uudelleen valmisteluun. Palautusehdotus kaatui äänin 46–37, eli hitaksesta ei ainakaan tällä haavaa luovuta.

Mikäli näin kuitenkin tulevaisuudessa tapahtuisi, kohtuuhintainen asuminen ja uudistuotanto olisi turvattava jollakin muulla tavalla, valtuusto linjasi.

– Iso osa keskustelusta koski prosessia. Nähtiin, että aloite ei ole oikea tapa päättää tästä. Iso kysymys on, että mikäli järjestelmästä luovuttaisiin, mitä saataisiin tilalle, toteaa puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.).

Meren mukaan hitas-järjestelmä on monelta osin toimimaton ja suosii arvonnoissa voittavia rikkaita, sillä asunnon saajat valitaan arvalla.

Hitas otettiin Helsingissä käyttöön 1970-lopun lopussa. Järjestelmän tarkoituksena oli rakentaa Helsinkiin kohtuuhintaisia asuntoja ja samalla vähentää alueiden eriarvoistumista.

– Hitaksen tavoite varsinaisesti on alueilla, joissa kovan rahan ja vuokra-asuntojen välille uhkaa jäädä kuilu, Kivekäs muistuttaa.

Uutta malliakuitenkin etsitään.

– Selviä hakuja tällaiseen valtuustolla oli. Toki siitäkään ei ole päätöstä, että välttämättä mitään muutosta tehtäisiin, muotoilee Kivekäs.

Hitaksen rinnalle on noussut ajatus puoli-hitaksesta, joka ei kuitenkaan täysin korvaisi hitasta.

Vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen vaati tällä viikolla hitas-keskusteluun liittyen selvittämään hitaksen ja puolihitaksen hyödyt.

Rantanen on aiemmin todennut, että esimerkiksi idän asuntoalueille ei saada omistusasuntoja, ellei tehdä puolihitasta. Tästä seuraa käytännössä helposti se, että rakennusliikkeet kääntävät katseensa hinnakkaille merenranta-alueille hyvien tuottojen perässä.

Puoli-hitas tarkoittaa, että asuntojen tuotantotapa ja ensimmäinen myyntihinta ovatsäänneltyjä, mutta jälleenmyynti ei.

Valtuusto hyväksyi Rantasen toivomusponnen, kuten myös Laura Rissasen (kok.) ponnen, että uusien hitas-kohteiden rakentamisesta tultaisiin luopumaan seuraavan asumisen kokonaisratkaisun yhteydessä. Ponsi tarkoittaa selvityspyyntöä, ei päätöstä.

Hitas-asuntojen rakentaminen on viime vuosina painottunut kantakaupunkiin. Kahdella muulla alueella Helsingissä on toteutettu puoli-hitasta.

Hitaksen ongelmia ovat ollut muun muassa se, että asunnon saajat valitaan arvalla, ei tulojen mukaan, sekä se että nykyjärjestelmä mahdollistaa asunnon hankkimisen sijoituskohteeksi sekä jälleenvuokrauksen.

Helsingissä päätettiinkymmenen vuotta sitten, että asunnot vapautuvat tietyin ehdoin hintasääntelystä, kun yhtiö täyttää 30 vuotta. Asunnon voi tämän jälkeen myydä mihin hintaan tahansa. Vuoden 2010 jälkeen sääntelystä on vapautunut 9 638 asuntoa. Hitaksessa kaupunki määrää tavallisesti asunnon enimmäisneliöhinnan. Asunnon voi käytännössä myydä halvemmalla, mutta ei kalliimmalla.

Helsinkiin on tähän mennessä rakennettu hitas-periaattein yli 24 000 asuntoa. Vuosien varrella järjestelmää on kehitetty ja menettelytapaohjeita on uudistettu useita kertoja.

Omistusasumiseen on ehdotettu myös uutta mallia, jonka väitetään olevan jopa kolmanneksen halvempi kuin hitas.

Osuuskuntamuotoisessa asumisessa asumiseen pääsisi kiinni omistusasumista pienemmällä alkupääomalla ja riskillä.

– Kun osuuskunta jo rakennuttamisvaiheessa hankkii tontin, kerää asukkaat ja pienehkön omarahoitusosuuden sekä nostaa sitä vastaan osuuskunnalle rakentamislainan ja ostaa talon rakentamisen palveluna, jää monta katetta välistä pois. Näin asumisen hinta loppukäyttäjälle laskee, toteaaosakestrategi Jukka Oksaharju, joka kirjoittaa Helsingin Uutisiin Talousvieras-kolumnia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 7. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 8. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 12. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 13. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 14. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 8. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 11. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.