Suunnistuksen suosio räjähti Helsingissä – nämä syyt houkuttelevat naisia ja lapsiperheitä metsään

Postintaipaleella pidetyt Iltarastit houkutteli Keskuspuistoon sunnuntaina kokeneiden suunnistajien lisäksi myös nuoria ensikertalaisia. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Lapsiperheet sekä naiset ovat ottaneet kuntosuunnistuksen omakseen Helsingissä. Ilmiö näkyy erityisesti Keskuspuistossa ja Nuuksiossa, missä Helsingin Suunnistajat järjestää viikoittain Iltarasteja.

– Suunnistuksessa kiehtoo varmasti ulkoilun ja aivopähkinän yhdistäminen. Naiset ovat kiinnostuneita suunnistuksen sosiaalisesta ulottuvuudesta. Suunnistamaan lähdetään pienellä porukalla kavereiden kesken, sanoo Matti Kaasalainen Helsingin Suunnistajista.

Vaikka suunnistuskursseille saattaa osallistua parisen sataa naista, ei miehiä näy välttämättä ainuttakaan.

– Miehet eivät lähde alkeisopetukseen, koska he kokevat oppineensa suunnistamaan ja käyttämään kompassia viimeistään armeijassa.

Miehiä ilmestyy kursseille, kun panokseksi laitetaan selviytyminen suunnistuksen ykköstapahtumasta eli Jukolan viestistä.

– Järjestämme myös Jukola-kouluja. Silloin ollaan valmiita paneutumaan, Kaasalainen kertoo.

Tänä vuonna Helsingin Suunnistajien kuntosuunnistustapahtumiin on osallistuttu yli 20 000 kertaa. Määrä on viime aikojen ennätys.

– Vielä suurempia kävijämääriä oli ainakin Iltarastien alkuvuosina 1970-luvun lopussa, kun muun kuntosuunnistuksen ja kuntourheilun tarjonta oli vähäisempää, Kaasalainen kertoo.

Suosioon ovat vaikuttaneet Iltarastien lisäksi muun muassa kesällä Senaatintorilla järjestetyn suunnistuksen maailmancupin oheistapahtumat.

Iltarasteille aloittelijoita on houkuteltu mukaan helpommilla reiteillä.

– Isoa osaa ajanotto ei kiinnosta lainkaan, vaan suunnistaminen on tapa liikkua luonnossa.

Esimerkiksi pistesuunnistuksessa ei ole lainkaan ennalta määrättyä reittiä.

– Tehtävänä on etsiä mahdollisimman monta rastia. Lapset tykkäävät, kun poimitaan kaikki rastit, mitä vastaan tulee. Silloin se on löytämisen riemua, eikä suorittamista. Idea on sama kuin aarteen etsinnässä.

Monet Iltarastit järjestetään metsässä, jossa on paljon polkuja. Toisaalta polut estävät eksymästä, mutta varsinkin tutussa maastossa ne saattavat tehdä suunnistuksesta liian helppoa.

– Tarjoamme myös taitotreenikarttoja, joissa polut on poistettu. Silloin on opittava hyödyntämään maaston muotojen antamaa informaatiota.

Seuraava Iltarasti-tapahtuma on ensi sunnuntaina kello 10.30 alkaen Paloheinässä.

–  Paloheinä on Keskuspuistoksi yllättävän metsäinen. Täyttömäkeä lukuun ottamatta se on tasainen, joten perheliikkuja tai veteraani ei joudu kiipeilemään paljon.

Edelliset Iltarastit suunnistettiin Postintaipaleella. Rastit ovat paikoillaan lauantaihin saakka. Karttoja voi ostaa Suunnistajan kaupasta Museokadulta. 

– Postintaival on Pasilan puristuksessa, jossa on hyvin paljon rakennettua ympäristöä, asutusta ja muita liikkujia. Suunnistuksessa reitinvalinnat eivät muodosta niinkään pähkinää, mutta yksittäisen rastipisteen on löydyttävä tarkasti.

Muokattu 11.10.2019: Korjattu Suunnistajan kaupan kirjoitusasu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 2. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 3. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 4. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 7. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 8. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 9. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 10. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 12. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 13. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 14. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 15. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.