Sompasaunalle löytyi uusi paikka – kaupungin arkkitehti ei tyrmää muuttoa uimarannalle

Sompasaunan aktiiveihin kuuluva Matti Kinnunen esitteli yleistä saunaa toukokuussa. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Aapo Siippainen

Sompasauna saattaa siirtyä lähivuosina Nihtilaiturista viereiselle Mustikkamaalle. Yleistä saunaa pyörittävät aktiivit järjestivät syyskuussa Mustikkamaalle kävelyn, jossa he etsivät sopivaa paikkaa.

Heidän mielestä saunan voisi rakentaa Isoisänsillan vieressä olevalle vanhalle laiturille tai uimarannan läheisyyteen.

– Sillan vieressä on upea paikka saunalle. Siinä on valmis perustus olemassa, hehkuttaa Sompasaunaseura ry:n puheenjohtaja Lasse Mannonen

Luonnonrauha, meri ja keskustan läheisyys saivat Sompasaunaseuran innostumaan juuri Mustikkamaasta.

– Tunne olisi tarpeeksi urbaani, Mannonen kuvailee.

Sompasauna joutuu muuttamaan lähivuosina, koska Sompasaaren rakentaminen alkaa myös Nihdin kärjessä. Saunasta on tehty kaupungin kanssa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.

Kaupungin arkkitehti ei tyrmää sompasaunalaisten muuttoaikeita Mustikkamaalle suoraan.

– Mustikkamaan uimarannalla on tuhat neliötä rakennusoikeutta jäljellä. Uimaranta on hieno ja sen yhteyteen olisi mahtava saada sauna. Saunasta voisi tehdä ensin esimerkiksi viiden vuoden määräaikaisen sopimuksen ja sitten vakinaistaa, pohtii tiimipäällikkö Matti Kaijansinkko Helsingin kaupungilta.

Kaijansinkko kuulee Sompasaunan muuttoaikeista ensimmäistä kertaa Helsingin Uutisilta. Hän korostaa, että ei ole perehtynyt asiaan tarkemmin.

– Jos rakennusvalvontaan liittyvät asiat ovat kunnossa, niin sauna voisi mahdollisesti tulla kysymykseen. Lisäksi pelastuslaitoksen tulee hyväksyä suunnitelmat. Sompasaunan väki ei ole ollut minuun yhteydessä.

Mustikkamaan virkistyskäyttöä kehitetään merkittävästi lähivuosina.

– Kun Korkeasaareen tulee uusi silta, Mustikkamaa ei ole enää pääreitti sinne. Mustikkamaa jää Kalasataman asukkaiden ja muiden kaupunkilaisten virkistyssaareksi. Se on suunnattoman upea saari, Kaijansinkko sanoo.

Sompasauna sijaitsee aivan Kalasataman eteläkärjessä, Nihdissä. Pohjoisosan rakentaminen alkaa ensi vuonna. Nihdin eteläosan asemakaava on vielä valmisteilla. Sompasaunan aluetta voidaan tarvita kuitenkin alueen muun rakentamisen tukialueeksi jo seuraavina vuosina, koska Nihdin katujen, rantojen ja kunnallistekniikan rakentaminen on tavoitteena aloittaa loppuvuonna 2020.

– Rakentaminen ei yllä ainakaan ensi kesänä Sompasaunan luokse. Viimeistään vuonna 2025 ollaan tilanteessa, ettei Sompasaunalla ole tilaa. En usko, että sauna voi toimia kuitenkaan niin kauan, koska aluetta tarvitaan rakentamisen tukialueiksi, jolloin liikkuminen alueella ei ole enää turvallista, sanoo Kalasataman alueen projektipäällikkö Hannu Asikainen

Sompasaareen rakennetaan asuintaloja vuoteen 2023 asti. Ensimmäiset ihmiset ovat päässeet muuttamaan koteihinsa. Tänä vuonna uusia koteja valmistuu noin tuhannelle.

Sompasauna

Kalasataman eteläkärjessä on kolme puilla lämpiävää saunaa.

Vapaaehtoisvoimin toimivassa saunassa ei ole henkilökuntaa.

Kuka tahansa voi lämmittää saunan eikä saunominen maksa mitään.

Saunassa ei ole suihkuja tai lukittavia kaappeja.

Aiheeseen liittyvää

  1. Luonnontieteellisen museon kirahveille löytyi sittenkin käyttöä – Raffe ja Kira muuttivat Sompasaareen 13.8.2019 7:10
  2. Tulevat asukkaat rakennuttavat itselleen kerrostalon Sompasaareen – taloon myös ravintola ja 100-paikkainen terassi 2.7.2019 7:55
  3. Kilpailu kovenee Kalasataman kärjessä – kaupunki osoitti uudelle kahvilalle paikan toisen vierestä 30.5.2019 12:05
  4. Nakuilulle stoppi Sompasaaressa? – Kaupunki aikoi sijoittaa uutuuskahvilan ja terassin saunan kylkeen 28.5.2019 19:40
  5. Jäähyväiset joutomaan helmille – Sompasauna ja Ihana-kahvila joutuvat kohta lähtemään 1.5.2019 20:10

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut