Onko useamman lapsen hankkinut "ilmastorikollinen"? – Sijoituskirjailija ja 4 lapsen äiti ihmettelee Suomen nykykeskustelua

Unna Lehtipuu on neljän 9-20-vuotiaan lapsen äiti. Hän hämmästelee Suomessa käytävän vauvakatokeskustelun jyrkkiä sävyjä. Nina Kaverinen

Kaisa Paastela

Viime viikkoina Suomessa on jälleen keskusteltu ennätyksellisen matalalle painuneesta syntyvyydestä. Nykytahdilla maamme väkiluku kääntyy laskuun.

Muun muassa eläkejärjestelmä on vaarassa, eikä maahanmuuttokaan ratkaise huoltosuhteen ongelmaa, kuten Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander totesi äskettäin

Ajatuksia vauvakadosta pyörittelee myös sijoituskirjailija ja helsinkiläisen viestintätoimisto Framillan toimitusjohtaja Unna Lehtipuu blogissaan.

– Neljä lasta synnyttäneenä alan tuntea itseni todelliseksi tilastopoikkeamaksi – ajoittain myös ilmastorikolliseksi, kirjoittaa 9–20-vuotiaiden lasten äiti Lehtipuu.

Hän toteaa Helsingin Uutisille, että alkaessaan odottaa nuorinta lastaan 10 vuotta sitten kommentteja virisi lähinnä sen ympäriltä, miten ihmeessä kolmen lapsen äiti jaksaa vielä neljännen.

Nyt, kun Lehtipuu jakoi blogikirjoituksensa vauvakadosta naisten vaurastumista käsittelevään Facebook-ryhmään, hän yllättyi reaktioista – ne olivat osin jyrkkiäkin.

– Tunnelma on muuttunut aika rajusti. Ilmastokeskustelukin on monesti identiteettikeskustelua ja omissa poteroissa ollaan jo valmiiksi, hän toteaa.

Lehtipuu halusi blogissaan tuoda esiin vastapainoa vanhemmuudesta puhumiseen – hänen mukaansa lapsen tuomat hyvät asiat, perhe-, rakkaus tai läheisyysaspektit nousevat nykyisin harvemmin esiin.

Kiukkua saattaa nostattaa esimerkiksi ajatus, että myönteinen vanhemmuuspuhe olisi joltakulta henkilökohtaisen vapauden riistämistä.

Lehtipuu toteaa, että yksilöllisyyttä ja vaihtoehtojen runsautta korostavassa Tinder-kulttuurissa lapsen saaminen voi tuntua järjettömän isolta sitoumukselta.

– Luulen, että pintaa rapsuttamalla löytyy niitä todellisia syitä, miksi lapsenhankintaa lykätään.

Kokeeko Lehtipuu sitten oikeasti syyllisyyttä "ilmastorikollisuudesta", nyt kun julkisessa keskustelussa alkaa nousta yhä useammin esiin mielipiteitä esimerkiksi "viimeisen lapsen" tekemättä jättämisestä?

– Seuraan jo työnikin puolesta ilmastonmuutoskeskustelua ja näen, että tekoja pitää tehdä. En ole kuitenkaan fatalisti, vaan uskon, että myös teknologian kehityksen kautta tullaan ratkaisuja löytämään.

– Mielestäni on hassu ajatus sekin, että pelastetaan planeetta hävittämällä ihminen, jos nyt näin äärilaitaan mennään, Lehtipuu jatkaa.

Hän muistuttaa, että sosiaaliturva tukee Suomessa perheen perustamista verrattuna lukuisiin muihin maihin. Hän itsekin sanoo ottaneensa "tietoisen riskin" hankkimalla lapsen, vaikka työtilanne oli epävarma.

– Totta kai vastuu pitää ottaa siitä lapsesta.

Lehtipuu sanoo, että syy keskimääräistä suurempaan lapsimäärään on myös se, että hänen puolisonsa sitoutui tosissaan perheeseen.

Lehtipuu ei usko, että poliittisilla tempuilla, kuten vauvarahalla korjattaisiin Suomen syntyvyysongelmaa.

– Yleiset asenteet, yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuri vaikuttavat. Jos koet, että olet lapsen kanssa vähemmän tärkeä vaikkapa työelämässä tai että koira on tervetulleempi ravintolaan kuin pieni lapsi, niin eihän se houkuttele.

– Myös meillä vanhemmilla on vastuu siitä, millaisia mielikuvia välitämme esimerkiksi omille lapsille perhe-elämästä, hän muistuttaa.

– Suomessa isoja ongelmia ovat yksinäisyys ja masennus. Ajammeko itsemme yhä syvemmälle yksinäisyyteen? Kyllä minä näkisin, että läheiset ihmissuhteet, mitä juuri perhe tuo, ovat valtavan tärkeitä esimerkiksi juuri yksinäisyyden torjunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 2. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 3. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 4. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 5. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 14. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 15. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 4. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 8. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 9. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 12. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 13. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 14. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 15. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.