Onko useamman lapsen hankkinut "ilmastorikollinen"? – Sijoituskirjailija ja 4 lapsen äiti ihmettelee Suomen nykykeskustelua

Unna Lehtipuu on neljän 9-20-vuotiaan lapsen äiti. Hän hämmästelee Suomessa käytävän vauvakatokeskustelun jyrkkiä sävyjä. Nina Kaverinen

Kaisa Paastela

Viime viikkoina Suomessa on jälleen keskusteltu ennätyksellisen matalalle painuneesta syntyvyydestä. Nykytahdilla maamme väkiluku kääntyy laskuun.

Muun muassa eläkejärjestelmä on vaarassa, eikä maahanmuuttokaan ratkaise huoltosuhteen ongelmaa, kuten Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander totesi äskettäin

Ajatuksia vauvakadosta pyörittelee myös sijoituskirjailija ja helsinkiläisen viestintätoimisto Framillan toimitusjohtaja Unna Lehtipuu blogissaan.

– Neljä lasta synnyttäneenä alan tuntea itseni todelliseksi tilastopoikkeamaksi – ajoittain myös ilmastorikolliseksi, kirjoittaa 9–20-vuotiaiden lasten äiti Lehtipuu.

Hän toteaa Helsingin Uutisille, että alkaessaan odottaa nuorinta lastaan 10 vuotta sitten kommentteja virisi lähinnä sen ympäriltä, miten ihmeessä kolmen lapsen äiti jaksaa vielä neljännen.

Nyt, kun Lehtipuu jakoi blogikirjoituksensa vauvakadosta naisten vaurastumista käsittelevään Facebook-ryhmään, hän yllättyi reaktioista – ne olivat osin jyrkkiäkin.

– Tunnelma on muuttunut aika rajusti. Ilmastokeskustelukin on monesti identiteettikeskustelua ja omissa poteroissa ollaan jo valmiiksi, hän toteaa.

Lehtipuu halusi blogissaan tuoda esiin vastapainoa vanhemmuudesta puhumiseen – hänen mukaansa lapsen tuomat hyvät asiat, perhe-, rakkaus tai läheisyysaspektit nousevat nykyisin harvemmin esiin.

Kiukkua saattaa nostattaa esimerkiksi ajatus, että myönteinen vanhemmuuspuhe olisi joltakulta henkilökohtaisen vapauden riistämistä.

Lehtipuu toteaa, että yksilöllisyyttä ja vaihtoehtojen runsautta korostavassa Tinder-kulttuurissa lapsen saaminen voi tuntua järjettömän isolta sitoumukselta.

– Luulen, että pintaa rapsuttamalla löytyy niitä todellisia syitä, miksi lapsenhankintaa lykätään.

Kokeeko Lehtipuu sitten oikeasti syyllisyyttä "ilmastorikollisuudesta", nyt kun julkisessa keskustelussa alkaa nousta yhä useammin esiin mielipiteitä esimerkiksi "viimeisen lapsen" tekemättä jättämisestä?

– Seuraan jo työnikin puolesta ilmastonmuutoskeskustelua ja näen, että tekoja pitää tehdä. En ole kuitenkaan fatalisti, vaan uskon, että myös teknologian kehityksen kautta tullaan ratkaisuja löytämään.

– Mielestäni on hassu ajatus sekin, että pelastetaan planeetta hävittämällä ihminen, jos nyt näin äärilaitaan mennään, Lehtipuu jatkaa.

Hän muistuttaa, että sosiaaliturva tukee Suomessa perheen perustamista verrattuna lukuisiin muihin maihin. Hän itsekin sanoo ottaneensa "tietoisen riskin" hankkimalla lapsen, vaikka työtilanne oli epävarma.

– Totta kai vastuu pitää ottaa siitä lapsesta.

Lehtipuu sanoo, että syy keskimääräistä suurempaan lapsimäärään on myös se, että hänen puolisonsa sitoutui tosissaan perheeseen.

Lehtipuu ei usko, että poliittisilla tempuilla, kuten vauvarahalla korjattaisiin Suomen syntyvyysongelmaa.

– Yleiset asenteet, yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuri vaikuttavat. Jos koet, että olet lapsen kanssa vähemmän tärkeä vaikkapa työelämässä tai että koira on tervetulleempi ravintolaan kuin pieni lapsi, niin eihän se houkuttele.

– Myös meillä vanhemmilla on vastuu siitä, millaisia mielikuvia välitämme esimerkiksi omille lapsille perhe-elämästä, hän muistuttaa.

– Suomessa isoja ongelmia ovat yksinäisyys ja masennus. Ajammeko itsemme yhä syvemmälle yksinäisyyteen? Kyllä minä näkisin, että läheiset ihmissuhteet, mitä juuri perhe tuo, ovat valtavan tärkeitä esimerkiksi juuri yksinäisyyden torjunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.