Asuntolainan korosta verotuksessa saatu vähennysoikeus oli sataprosenttinen vielä vuonna 2011. Siitä lähtien sitä on höylätty joka vuosi sillä tuloksella, että tänä vuonna korkovähennys on 25 prosenttia.
Nyt valtiovarainministeriö tiedottaa, että vähennysoikeudesta ollaan luopumassa kokonaan. Ensi vuonna koroista on vähennyskelpoista 15 prosenttia.
Verovuonna 2021 vähennysoikeus on kymmenen prosenttia ja vuonna 2021 se on enää viisi prosenttia.
Vuodesta 2023 alkaen vähennysoikeus poistuu kokonaan.
Ministeriön laskelmissa asuntolainan koron verovähennysoikeuden poisto lisää verotuottoja ensi vuonna noin 26 miljoonaa euroa.
Vähennyskelpoiseksi lasketaan oman vakituisen asunnon hankkimiseen tai sen peruskorjaukseen otetun asuntolainan korot.
Asuntolainan korkoina voi vähentää vain omasta velasta maksettuja korkoja.
Yhtiövastikkeen yhteydessä maksettua yhtiölainan korkoa ei voi vähentää omassa verotuksessa.
Vähennyksestä saatava rahallinen hyöty on todellisuudessa paljon pienempi, kuin korkovähennyksen prosentti antaa ymmärtää. Vähennys hyvittää vain osan vähennyskelpoisistakin koroista.
Yleisimmin asuntolainan korot vähennetään palkkatulojen verosta niin sanottuna alijäämähyvityksenä.
Kuluvana vuonna alijäämähyvityksestä saatava hyöty on 7,5 prosenttia maksetuista koroista, vaikka vähennysoikeus onkin 25-prosenttinen.
Veronmaksajain Keskusliiton laskelmien mukaan vuonna 2019 tuhat euroa asuntolainan korkoja maksavalle vain neljännes on vähennyskelpoista.
Tuhannen euron korkokuluista on siis 250 euroa vähennyskelpoista ja vähennyksestä saatu hyöty on 75 euroa eli sen verran kuin palkkavero vähenee.
Tuhannen euron vuosikoroista maksettavaa jää siten 925 euroa vielä korkovähennyksen jälkeen.
Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa henkeä kohti vuodessa. Puolisot voivat siis yhteensä saada maksimissaan 2 800 euron alijäämähyvityksen.
Hyvityksen enimmäismäärä kasvaa 400 eurolla yhdestä lapsesta ja 800 eurolla, jos lapsia on kaksi tai useampia.