Kolmoset haastavat Oodin – yleisö voi äänestää suosikkiaan

Kolmoset rakennettiin Tammisaloon ahtaalle rinnetontille. Ville Vappula Photography

toimitus

Helsingin keskustakirjasto Oodi on ehdolla vuoden 2019 Puupalkinnon saajaksi. Sen kanssa kisaa 13 muuta kohdetta.

Oodi sijoittuu ydinkeskustaan, yhdelle kaupunkikuvallisesti vaativimmista rakennuspaikoista. Puuta on hankkeessa käytetty runsaasti: julkisivurakenteissa, yläpohjarakenteissa, alakattopintoina ja sisäseinärakenteina sekä kansalaisparvekkeessa.

Lisäksi puuta on Oodissa lattiamateriaalina ja kalusteissa. Käytetyt puumateriaalit ovat kotimainen kuusi, massiivikoivu, massiivitammi sekä asetyloitu radiata-mänty.

Toinen helsinkiläinen kohde kisassa on ”Paasitien Kolmoset” – kolmen asunnon massiivipuinen rivitalo Tammisalossa.

Jyrkällä tontilla sijaitsevat kolmoset ovat Helsingin ensimmäinen ulkoseinistä eristeetön massiivipuulevyrakennus.

Huolellinen elementtisuunnittelu ja laadukas runkotuote teki vaikealla tontilla rakennusvaiheesta sujuvaa ja nopeaa. Kaupungin kasvaessa väljästi rakennettujen kaupunginosien tontteja halutaan tehostaa. Tammisalossa oli mahdollista sijoittaa pienelle tontille kolme asuntoa kahden sijaan.

Harjakatoilla, CLT-massiivirungolla ja lehtikuusiverhouksella pyrittiin luonnolliseen ja alueen rakennuskannalle tyypillisen muotokielen mukailuun.

Paljas massiivielementtipinta on näkyvissä asuntojen sisäpuolella, sillä seinissä ei ole puun lisäksi muita eristeitä tai rakennekerroksia, mikä tekee rakenteesta terveellisen ja kestävän.

Suurien ikkunoiden upotus runkoon luo saumattoman vaikutelman sisätilan ja pihan välillä.

Espoosta mukana on muun muassa kehitysvammaisten nuorten vanhempien aloitteesta syntynyt Aurinkolinna, joka tarjoaa tuettua asumista 20 kehitysvammaiselle Lintuvaarassa.

Puu valikoitui Aurinkolinnan rungoksi alun perin aikataulullisista syistä, sillä puuelementtien toimitukselle luvattiin huomattavasti betonielementtejä pikaisempi toimitusaika.

Kirkkonummelta mukaan tavoittelemaan Puupalkintoa pääsi saareen Porkkalan edustalle rakennettu Villa Kivi. Huvilassa on Honkatalojen ekopuutalorakenne, jossa muovi ja mineraalivilla on korvattu paperilla ja puukuitueristeellä.

Rakennuksen ulkoseiniin on kehitetty mustaksi liekitetty ja poltettu puurimaseinä, joka perustuu japanilaiseen perinteeseen.

Vuodesta 1994 jaetun Puupalkinnon myöntää Puuinfo Oy. Palkinto jaetaan kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.

Voittajan valitsee asiantuntijaraati, ja yleisöäänestys on käynnissä 14. marraskuuta saakka osoitteessa www.woodarchitecture.fi/puupalkinto.

Tämän vuoden voittaja julkistetaan Messukeskuksessa 28. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.