Seniorit halutaan irti sohvalta – "Yli 75-vuotiaista vain 2,5 prosenttia täyttää ikäryhmänsä liikuntasuositukset"

Helsingin kaupunki yrittää saada ikääntynyttä väestöä liikkeelle kodeistaan.

– Helsinkiläisistä yli 75-vuotiaista vain 2,5 prosenttia täyttää heidän ikäisiään koskevat liikuntasuositukset, kertoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johtaja Tommi Laitio

Hän on jututtanut senioreita esimerkiksi kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja terveysasemilla, sillä kuuluu ryhmään, joka osallistuu Helsingissä Harvardin yliopiston ja Bloomberg Philanthropies -säätiön valmennusohjelmaan. Ryhmässä on 11 jäsentä, joista osa työskentelee päivittäin ikääntyneiden kaupunkilaisten kanssa. Innovaatio-ohjelman aiheeksi valittiin Helsingissä juuri ikäihmisten arkiaktiivisuuden lisääminen.

– Monet miehet ovat kertoneet, että vaimo on järjestänyt aiemmin tekemistä ja aktiviteetteja, mutta jos vaimolle on esimerkiksi tullut muistisairaus, niin tekeminen on jäänyt.

Toisaalta naiset monesti jäävät yksin seniori-ikäisenä, koska miehet kuolevat keskimäärin nuorempina. Ikääntyneissä on myös erittäin paljon naisia, joilla on erittäin pienet eläkkeet.

Miehillä harrastukset liittyvät usein esimerkiksi johonkin pelaamiseen tai yleensä asioiden tekemiseen. Voi olla niin, että kun kavereiden kunto heikkenee, niin kaveriporukan vielä hyväkuntoisenkin miehen aktiivisuus vähenee.

– Ikääntyneet helsinkiläiset eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan siihen kuuluu monenlaisessa eri tilanteessa olevia, eri asioista kiinnostuneita ihmisiä, Laitio jatkaa.

Jos on vaikka kiinnostunut luonnosta, niin miten voisi jatkaa luontoharrastusta, vaikka omat jalat eivät enää kanna? Tai puoliso, jonka kanssa kävi luonnossa, on poissa.

– Yksi haastattelemani sanoi, että häntä kiinnostaisi seurata perheensä elämää Whatsappin tai Instagramin kautta, ja hän haluaisi oppia näiden sovellusten käyttöön mielellään joltain ikätoveriltaan.

Helsingin liikkumisohjelma keskittyy etenkin kaupungin senioreihin ja junioreihin. Liikkumisohjelman tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten liikkumista ja vähentää istumista. Liikkumattomuus on yksi merkittävimmistä hyvinvointia murentavista tekijöistä.

Senioreilta kyselemällä halutaan tietää, miten he liikkuvat ja mitä he kaupungilta toivoisivat liikunnan suhteen.

– Isoja muutoksen kohtia seniori-ikäisen elämässä ovat eläköityminen, itse tai puoliso sairastuu tai puoliso kuolee, Laitio jatkaa.

Hänen mukaansa on paljon senioreita, jotka olisivat mielellään avuksi muille senioreille.

– Jututin leskeksi jäänyttä miestä, joka kolasi lumet pihaltaan. Hän sanoi, että olisi voinut samalla kolata lumet naapurinkin pihalta. Tarkoitus on lisätä juuri tämänkaltaista vapaaehtoistyötä.

Liikkumattomuus ja runsas istuminen altistavat ylipainolle ja esimerkiksi valtimo-, tuki- ja liikuntaelin- sekä syöpäsairauksille. Fyysisen toimintakyvyn ja kunnon laskiessa kokemus jaksamisesta, terveydestä ja elämänlaadusta heikkenee.

– Kaupunki voittaa aina kun ulko-ovi käy. Tarkoitus on lisätä ikäihmisille suunnatun tarjonnan markkinointia esimerkiksi kauppakeskuksissa ja lähiöissä, Laitio kertoo.

Liikettä niveliin

Helsinki ikääntyy, tarve liikkumisen lisäämiselle on erityinen ikäihmisten kohderyhmässä, sillä erot koetussa elämänlaadussa, hyvinvoinnissa, terveydessä ja mahdollisuuksissa osallistua korostuvat iän lisääntyessä.

Elintason nousu ja teknologinen kehitys mahdollistavat arkirutiinit ilman luontaista liikkumista. Vaikka liikunta vapaa-aikana on lisääntynyt, valtaosa valveillaolosta kuluu istuen tai makuulla.

Liikkumattomuus on WHO:n mukaan neljänneksi yleisin ennenaikaisen kuolemansyy maailmassa korkean verenpaineen, verensokerin ja tupakoinnin jälkeen.

Liikkuminen parantaa hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyisyyttä sekä mahdollistaa kokemusrikkaan elämän.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut