”Silakkaruoka on ekoteko” – katso tärpit Helsingin kala-apajille

Silakkamarkkinat on järjestetty tiettävästi Helsingissä vuodesta 1743 lähtien. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Tänä vuonna avataan Helsinkiin ennätysmäärä ravintoloita. Mutta missä ui kaupungin kansalliskala? Nostaako kukaan sitä lautaselle? Mieluummin ostereita ja hummereita.

Klassikkoravintolat pitävät herkustaan kiinni, ja aina on myös edellekävijöitä tai vastavirtaan kulkijoita, kuten Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho.

Hän toteuttaa Katajanokalla unelmaansa huippuravintolasta, joka tarjoilee ympäristön ja luonnon näkökulmasta kestäviä elämyksiä. Ruoho ei vain puhu Itämeren puolesta vaan tekee.

Ja sitä hän tehnyt jo vuosikymmenen alusta, jolloin julisti lahnakapinan ja otti provokatiivisesti Nokan à la carte -listalle lahnamoussen.

Ruoho haluaisi, että me suomalaiset söisimme Itämeren rehevöittäjät sen sijaan, että ostaisimme kaukoidästä tuotettua tonnikalaa, pangasiusta tai tilapiaa

Nyt syksyllä Nokan menussa korostuu ekologisuus, ja annokset sisältävät silakkaa, haukea, kaurista, sorsaa, emmervehnää ja omenaa. Hänellä silakka ui isojen herkkujen parvessa. Sorsan, joka tulee asiakkaan lautaselle, on saattanut ampua keittiöpäällikkö itse.

– Silakka on paitsi erinomaisen hyvää, sen syöminen on ekoteko. Syömällä kerran viikossa silakkaa ihminen poistaa Itämerestä saman määrän ravinteita kuin sinne jätevesissä tuottaa, Ruoho muistuttaa.

Onko tämä hullun miehen huutoa vastatuuleen merelle?

Jos helsinkiläisen ravintolan nimessä lukee kala tai meri, se on liki sataprosenttinen takuu siitä, että sieltä ei ainakaan saa silakoita.

Herrojen Savoy Esplanadilla pudotti listaltaan kaupungin ehkä parhaat silakat. Kansankapakka Ilves Tavastiallakaan ei tarjoile enää grillattuja silakkapihvejä lounaillaan. Edellisessä jyrää kansainvälinen huippukeittiö, jälkimmäisessä etniset ja kasvisruoat.

Suomalainen syö silakkaa hävyttömän vähän: vain 300 grammaa vuodessa. Toki muuta suomalaista pyydettyä ja kasvatettua kalaa syödään liki viisi kiloa, mutta kun tuontikalaa kuluu 10 kiloa per henkilö.

Hiljan avattu Alexanderplats otti silakat grillattuna listalleen, tosin kylminä.

Soittokierros helsinkiläisiin ravintoloihin osoittaa, että niissä ei noteerata silakkamarkkinoita mitenkään. Ei myöskään Siljalla, jonka laivat saapuvat Ruotsista melkein Kauppatorille asti.

Cella Kallion Flemarilla. Stadin silakat muusin ja hapankermakastikkeen kanssa.

Fleminginkadusta on kehkeytynyt moderni ravintolamaailma, ja siksi on hyvä, että yksi ravintola tarjoaa myös ruokaa ajalta kun Suomi tanssi tangoa ja rock ’n roll oli nuori.

Elite Töölössä. Paistettuja silakoita, perunamuhennosta ja tillivoisulaa.

On paikan klassikkoravintolan klassikko siinä missä Tauno Palon pihvi.

Kosmos Kalevankadulla. Paistettuja silakoita ja perunamuusia.

Laivat: Eckerö Linen Finlandia sekä Siljan, Tallinkin ja Viking Linen alukset kattavat joka vuosi joulupöydän, josta voi löytää yllättäviä variaatioita marinoiduista ja maustesilakoista.

Salutorget Espalla. Paistettuja silakoita perunapyreetä ja tillivoita. Jos silakoita ei saa ajoittain mereltä, niin tilalla on sisävesien muikkuja.

Salve Hietalahdenrannassa. Salven silakat ja muusi voisilmällä.Ehkä ne kaikkein kuulusimmat.

Sea Horse Ullanlinnassa tarjoaa ehkä sen kuuluisimman silakka-annoksen. Rapeaksi paistetut silakat, perunamuusia ja punajuurta.

UMO:n perustaja ja kapellimestari Esko Linnavalli toi trumpetisti Dizzy Gillespien Sea Horseen silakoille. Maailmantähti söi lautasensa tyhjäksi, mutta myös trumpetisti Arturo Sandovalin silakat ja puolet rumpali Esko Rosnellin silakoista. Tämän jälkeen Dizzy marssi keittiöön vaatimaan lisää. Annoksen koko nostettiin tämän tapauksen seuraksena 16 silakkaan.

Stadin Silakkamarkkinat

Kauppatorilla 6.–12.10. Avoinna: su–pe klo 9–19, la klo 7– 15. Vapaa pääsy.

Yhteensä 32 kalastajaa myy tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä.

Merellisten herkkujen lisäksi markkinoilta saa myös mustaa saaristolaisleipää sekä saarilampaiden villasta tehtyjä vaatteita ja muita käsitöitä.

Perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Joanna Saturna ja Valborg ovat paikalla koko Silakkamarkkinaviikon ja tarjoavat muun muassa kalakeittoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
  2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
  3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
  4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
  5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
  6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
  7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
  8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
  9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
  10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
  11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
  12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
  13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
  14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
  15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
  2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
  3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
  4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
  5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
  6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
  7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
  8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
  9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
  10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
  11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
  12. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
  13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
  14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
  15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.