Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovatko rokotuksesi ajan tasalla? THL: "Vain joka neljäs suomalainen tietää uusista aikatauluista"

Vain joka neljäs suomalainen tietää minkä ikäisenä jäykkäkouristusrokotus tulisi uusia, tiedottaa THL. Tilanne tuli ilmi, kun THL selvitti suomalaisten tietoja jäykkäkouristuksesta ja rokotuksista kyselytutkimuksella.

Jäykkäkouristus on tappava tauti, jota voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla, jotka kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotuksen neuvolassa ja koulussa.

Aikuisten rokotusaikataulu muuttui viime vuonna.

– Nykyään aikuisten jäykkäkouristussuojaa tehostetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen suojaa pitäisi vahvistaa kymmenen vuoden välein, ylilääkäri Ulpu Elonsalo muistuttaa THL:n tiedotteessa.

Ylilääkärin mukaan terveydenhuollon olisi syytä lisätä tiedottamista uusista rokoteaikatauluista.

Hyvä uutinen on se, että lähes kaikki suomalaiset tietävät jäykkäkouristustartunnan tulevan esimerkiksi eläimen puremasta tai haavasta, johon pääsee likaa, kuten hiekkaa tai multaa.

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä.

Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset.

Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan ja hoidetuistakin potilaista 1–2 kymmenestä menehtyy. Suomessa jäykkäkouristukseen sairastuu keskimäärin vain yksi henkilö vuodessa.

Koska suomalaiset pitävät yleisesti ulkoilusta, tekevät puutarhatöitä ja matkustelevat ulkomaille, on rokotussuojastaan huolehtiminen erittäin tärkeää, THL painottaa.

Terveyskeskuksissa rokotteesta ei tarvitse maksaa.