Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kelluva bilelautta hätistetään pois Hakaniemestä – "Ikävä uutinen, toivottavasti joku ratkaisu löytyy"

Hakaniemenrannassa sijaitsevan kaksikerroksisen Summer Sauna -lauttaravintolan vuokrasopimus on irtisanottu.

– Irtisanomisen perusteena on se, että emme ole saaneet kelluvalle ravintolallemme rakennuslupaa. Ikävä uutinen, toivottavasti joku ratkaisu löytyy, kertoo ravintolan toimitusjohtaja Matias Kerminen

Hän kertoo, että Summer Sauna voi olla laituripaikassaan marraskuun loppupuolelle asti. Summer Sauna ei kesän jälkeen enää ole ollut pysyvästi auki, vaan ainoastaan tapahtumien aikaan.

– Tässä pitää varautua siihen, että lautta on siirrettävä Hakaniemenrannasta jonnekin muualle talvisäilytykseen tai telakalle.

Helsingin Uutiset kertoi bilelautan aiheuttamasta meluhaitasta äskettäin.Metelistä kesän aikana kärsivätasukkaiden lisäksi myös läheisen Hilton-hotellin asiakkaat.

– Tavoitteena on avata lautta uudelleen ensi toukokuussa. Se edellyttää sitä, että teemme kaupungin kanssa vuokrasopimuksen jostakin laituripaikasta ja saamme lautan tarvitseman rakennusluvan, Kerminen jatkaa.

Hän ei vielä osaa sanoa, minne lautta voisi sijoittua, mutta kertoo kuulleensa, että Länsisataman lähelle Jätkäsaareen olisi kaavailtu laituripaikkoja ravintolalaivoille.

Summer Saunaan tehtiin laajennusosa kuluvana kesänä.

Juuri rakennusluvan uupuminen oli peruste vuokrasopimuksen irtisanomiselle. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti 26. syyskuuta, ettei se hyväksy Summer Saunan heinäkuussa tekemää oikaisuvaatimusta ravintolalta aiemmin evätystä rakennusluvasta.

Päätöstä perustellaan muun muassa sillä, ettei Summer Sauna soveltuisi ulkoasultaan ja toiminnaltaan kyseiseen paikkaan ja ympäristöön, vaan aiheuttaa ympäristöhaittaa ja rumentaa ympäristöä.

Lisäksi lauttarakennus on suunnitelmassa esitetty rakennettavaksi ponttoneille, eikä niiden lujuudesta, vakavuudesta ja kantavuudesta ole esitetty mitään selvitystä. Varsinkin kun kyseessä on kaksikerroksisesta, 100 asiakkaalle mitoitetusta baarista. Myöskään rakenteellisesta turvallisuudesta ja terveellisyydestä ei ole esitetty selvitystä.

Lisäksi päätöstä perustellaan sillä, että rakennusluvan hakija eli ravintolayhtiö on rakentanut baarilautan ilman, että sille on ensin saatu rakennuslupa.

Rakennusluvan hakija on myös ottanut baarilautan luvattomasti käyttöön. Luvatonta ravintolatoimintaa on jatkettu siitä huolimatta, että rakennusvalvontapäällikkö hylkäsi rakennuslupahakemuksen heinäkuun alussa.

Rakennusvalvontapäällikkö perusteli päätöstään myös sillä, että rakennushanke on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa sekä kaupunginvaltuuston hyväksymää uutta asemakaavaa.

Summer Saunan oikaisuvaatimuksessa edelliseen päätökseen sanotaan muun muassa, että he ovat valmiita muokkauttamaan hankkeen suunnitelmia ja toteutusta yhdessä suunnittelijan ja rakennusvalvonnan kanssa saattaakseen rakennushanke kaupunkikuvallisesti viranomaisen toivomaan lopputulokseen.

Perusteena on myös se, että rakennus on kelluva ja sen voi siirtää helposti toiseen paikaan, joten se ei millään muotoa vaikuta alueen kaavoitukseen ja on väliaikainen sekä siirrettävissä.