Helsingin kirjastot rikkovat ennätyksen – "Käyntimäärä yltänee lähelle tai jopa yli 9 miljoonan"

Töölön kirjaston johtaja Anne Ala-Honkola pitää Helsinkiä loistavana kirjastokaupunkina. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Komeat 120 vuotta täyttäneen Töölön kirjaston johtaja Anne Ala-Honkola sanoo, että keskustakirjasto Oodin avaaminen toi kirjastot kaikkien puheenaiheeksi. Kaupungilla puhutaan jopa "kirjastobuumista".

– Helsinki on maailmanlaajuisesti loistava kirjastokaupunki, jos ajatellaan kirjastoverkostoamme. Täältä löytyy kirjastoja eri makuun, Ala-Honkola toteaa.

Töölön kirjasto ehti toimia viidessä paikassa ennen muuttoa nykyiseen rakennukseen vuonna 1970. Töölön kirjaston käyntimäärä on viime vuosina liikkunut 400 000:n molemmin puolin, huippuvuonna 2017 määrä hipoi puolta miljoonaa.

Varhaisena arkiaamupäivänä Töölön kirjastossa oli vielä hyvin istumapaikkoja. Kuva: Jussi Vehkasalo Jussi Vehkasalo

Oodissa on Helsingin kirjastopalvelujen johtajan Katri Vänttisen mukaan tilastoitu sen viime joulukuun avajaisten jälkeen käyntimääriä liki 2,7 miljoonaa.

– Tämä vuosi tulee olemaan Helsingin kaupunginkirjaston käyntimäärissä kaikkien aikojen ennätysvuosi, käyntimäärä yltänee lähelle tai jopa yli 9 miljoonan.

– Oodi on lisännyt kaikkien kirjastojen näkyvyyttä ja kirjastopalvelujen suosiota. Helsingin kaupunginkirjaston käyntimäärissä on kasvua yhteensä 46 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, Vänttinen jatkaa.

Töölön kirjaston ulkoseinään on ikuistettu suunnittelijan nimi ja suunnitteluvuosi. Kuva: Jussi Vehkasalo Jussi Vehkasalo

Jos kasvuluvuista jättää pois Oodin, kasvu muissa kirjastoissa on kuitenkin vain prosentin luokkaa.

– Kirjastokohtaisesti käyntiluvuissa on suurtakin vuosivaihtelua muun muassa remonttien aiheuttamien kiinniolopäivien vuoksi. Suurin yksittäinen käyntimäärän kasvu Oodin lisäksi on Laajasalossa, jossa kirjasto muutti uuden ostoskeskuksen tiloihin viime vuoden marraskuussa ja on nyt sijainniltaan paremmin asiakkaiden kulkureittien varrella, Vänttinen jatkaa.

Töölön kirjasto Helsingissä. Kuva: Jussi Vehkasalo Jussi Vehkasalo

Käyntimäärien selkeää kasvua on myös esimerkiksi Jakomäessä, Jätkäsaaressa, kirjastoautoissa ja useissa muissakin kirjastoissa. Vänttisen mukaan Helsingin kirjastojen palvelutarjonnan erot liittyvät kirjastojen kokoon, tilojen monimuotoisuuteen tai seudun asukasrakenteeseen.

– Töölön kirjasto on yksi suosituimmista opiskelijoiden käyttämistä kirjastosta, koska siellä on opiskelurauhan tarjoava 80 paikan opintolukusali. Jätkäsaaren pienessä kirjastossa palvelut painottuvat lastenkirjastopalveluihin. Pasilassa vierailee enemmän tutkijoita ja kaupungin laajimman musiikkikokoelman käyttäjiä.

Töölön kirjaston lastenosasto alkaa täyttyä kävijöistä päivän ehtiessä pidemmälle. Kuva: Jussi Vehkasalo Jussi Vehkasalo

– Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, koska jokaisella kirjastoistamme on omat erityispiirteensä, joita kirjastojen asiakkaat myös arvostavat. Oodin tarjonta on kirjastoistamme laajin, ja se edustaa globaalistikin tulevaisuuden kirjastoa, Vänttinen sanoo.

Oodin aukioloajat ovat poikkeuksellisen laajat, ja siellä asiakkaiden ulottuvilla on paljon myös sellaisia palveluja, joita ei kaikkiin kirjastotiloihin pystytä sijoittamaan.

Remontti sulkee kaksi kirjastoa

Pitäjänmäen kirjasto suljetaan remontin vuoksi 30. syyskuuta ja Paloheinän kirjasto 7. lokakuuta. Remonttien tavoitteena on muokata niistä parempia kirjastoja sekä oleskeluun ja yhteiseen tekemiseen houkuttelevia asukastiloja. Paloheinän kirjasto avataan 18. marraskuuta ja Pitäjänmäen kirjasto 25. marraskuuta.

Seuraava uusi kirjasto avautuu Herttoniemeen ensi keväänä, jolloin Herttoniemen kirjasto muuttaa lähipalvelukeskus Hertsiin.

Kirjastoverkon muusta laajentamisesta ei ole päätöksiä, toiveita on esitetty esimerkiksi Kalasataman kirjastosta. Tarpeisiin vastataan toistaiseksi kirjastoautopalveluilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 2. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu
 3. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 4. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 5. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
 6. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 7. T24: Virossa yöpyneiden matkailijoiden määrä pysyi alhaisena myös toukokuussa
 8. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna
 11. Lukijalta: Suurkiitos kuntoportaista
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 14. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 15. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 3. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 4. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 5. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 6. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 7. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 8. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 9. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 10. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 11. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna
 12. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 15. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.