Helsinkiläinen Mika kuvasi harvinaisen koreat lintuvieraat – "Eivät häviä röyhkeydessä sinisorsille"

Tapanilan Kurranummen puiston lammessa viettää nyt aikaansa erittäin harvinainen lintuvieras eli värikkään höyhenpuvun omistava mandariinisorsa.

– Ainakin vielä eilen se oli siellä. Paljon porukkaa on käynyt katsomassa sitä. Tietojeni mukaan mandariinisorsa ilmestyi Tapanilaan 22. syyskuuta. Kyseessä on eri mandariinisorsa, kuin Vantaalle aiemmin tässä kuussa ilmestynyt mandariinisorsa, kertoo koreita mandariinisorsia sekä Vantaalla että Tapanilassa kuvannut Mika Wallenius

Hänen ottamistaan kuvista näkee selvästi, että Myyrmäen sorsalla on enemmän valkoista rinnassa kuin Tapanilan linnulla.

– Tapanilassa mandariinisorsa uiskentelee lammikon päästä päähän. Lammessa on muitakin sorsia, yllättävän hyvin muut linnut tulokkaaseen suhtautuvat. Mandariinisorsa kyllä pitää huolta omasta syömisestään, kun ihmiset ruokkivat sorsia, se ei häviä röyhkeydessä sinisorsille, Wallenius selostaa.

Hän kuuli eilen huhun, että hänen Myyrmäessä kuvaamansa mandariinisorsa olisi jo rengastettu.

– Helsingissä oli mandariinisorsa Longinojan ruokintapaikalla viime vuoden huhtikuussa ja myös se rengastettiin. Taisin olla silloin viimeinen, joka ehti ottaa siitä edellisenä iltana kuvan ilman rengasta.

Wallenius tietää, että mandariinisorsia harhautuu Suomeen melko harvoin, vuodessa on ehkä muutamia kymmeniä havaintoja.

– Kyseessä on kaupunkisorsa, joka on harhautunut tänne jostakin päin Eurooppaa. Periaatteessa se on samanlainen kuin kesy sinisorsa, mutta vain eri värinen. Laji on peräisin Aasiasta, mutta nämä Suomessa nähtävät ovat Euroopassa tarhattujen lintujen jälkeläisiä. Esimerkiksi Lontoon puistossa näitä näkee, Wallenius kertoo.

Syyskuussa mandariinisorsahavaintoja on Suomessa Helsingin ja Vantaan lisäksi ainakin Kokkolasta.

– Todennäköisesti Tapanilan mandariinisorsa takertuu johonkin sorsaparveen ja lähtee täältä etelämmäksi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut