Historiallinen huvila myydään Kaivopuistossa – kooltaan 920 kerrosneliötä, oli välillä jo purku-uhan alla

1800-luvulta peräisin oleva rakennus vaatii perusteellisen kunnostuksen. Arkkitehtuurimuseo

Kaisa Paastela

Arkkitehtuurimuseo etsii Puistokatu 4:ssä sijaitsevalle kiinteistölleen uutta omistajaa. Huvila on historiallinen suojelukohde. Uuden omistajan toivotaan vaalivan sen perintöä.

Rakennus on laajuudeltaan 920 kerrosneliötä, ja se sisältää noin 100-neliöisen talonmiehen asunnon, mutta muilta osin asumiskäyttö ei ole mahdollinen.

Arkkitehtuurimuseon säätiö etsii tarjousten perusteella ostajaa, joka olisi valmis peruskorjaamaan rakennuksen asemakaavan mukaiseen kulttuurikäyttöön. Samaan aikaan Helsingin kaupunki valmistelee ostajan kanssa maanvuokrasopimuksen 30–60 vuodeksi.

Huvilan suunnitteli kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin 1881. Monivaiheisen historiansa aikana se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja näyttelijätär Ida Aalbergille sekä toiminut koulutilana Svenska Samskolanin sekä Ranskalaisen koulun käytössä.

Huvila siirtyi Suomen rakennustaiteen museosäätiön vuokrakäyttöön vuonna 1957, jolloin toisen maailmansodan aiheuttamat vauriot leimasivat yhä huvilan julkisivua ja kiinteistön purkaminenkin oli tapetilla.

Säätiö kuitenkin pelasti historiallisen huvilan ja osti sen vuonna 1959. Vuonna 1982 museon näyttelytila, arkisto, kirjasto ja hallinto siirtyivät Kasarmikadulle, missä ne sijaitsevat yhä.

Museon näyttelytoimi jäi pitämään majaa Puistokadun huvilaan, mutta on vähitellen siirtänyt toimintaansa Kasarmikadulle.

Vuoden 2010 jälkeen huvilassa on tehty rakennushistoriaselvitys ja korjaussuunnitelma, jonka pohjalta on suoritettu korjaustöitä.

Museon ydintoiminnan keskittyessä Kasarmikadulle Puistokadun kiinteistö jää tyhjilleen. Museolla ei ole taloudellisia resursseja nostaa huvilaa sen arvon ansaitsemaan käyttöön. Vastuullisena ja kestävänä ratkaisuna museon hallitus etsii nyt huvilalle omistajaa, joka kykenee valjastamaan kiinteistön koko potentiaalin ja säilyttämään sen korvaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön.

Sopivan omistajan löytämiseksi museo ja Helsingin kaupunki käynnistävät ilmoittautumis- ja tarjouskauppamenettelyn.

Uudella omistajalla tulisi olla sekä resursseja että yhteiskunnallista kiinnostusta kunnostaa huvilan ilme sen perintöä kunnioittaen. Asemakaavan ja tontinvuokrasopimuksen ehdot täyttävien ostotarjousten arviointi käynnistetään ilmoittautumismenettelyllä.

Osallistujia pyydetään esittämään tarjouksensa ohessa selvitys siitä, miten he suunnittelevat kehittävänsä kiinteistön käyttöä ja nostavansa huvilan sen ansaitsemaan eloisaan asemaan Helsingin kaupunkielämässä ja kulttuurikentällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 3. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 4. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 5. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 6. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 7. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 8. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 9. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 10. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 11. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 12. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 13. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.