Poliisi aloittaa kaahaavien pyöräilijöiden ja potkulautailijoiden tehovalvonnan – "Liikennesääntöjä ei tunneta tai noudateta riittävästi"

Helsingin poliisilaitoksella aloittaa lokakuun alussa uusi kevyen liikenteen valvontaryhmä. Ryhmän koko on aluksi viisi poliisia.

Kevyt liikenne lisääntyy vauhdilla, ja jalankulun ja polkupyöräilyn rinnalle on nopeassa tahdissa tullut erilaisia sähköisiä kulkuvälineitä, kuten sähköpotkulautoja, sähköavusteisia polkupyöriä ja mopoiksi rekisteröityjä pikasähköpyöriä.

Lisääntynyt polkupyöräily ja uudet sähköiset liikkumisvälineet ovat jatkossa yksi pysyvistä valvonnan painopisteistä.

– Polkupyörien ja mopojen paikat ajoradoilla ovat selviä asioita, mutta uusia sähköisiä liikkumisvälineitä koskevia liikennesääntöjä ei vielä tunneta tai noudateta riittävästi. Esimerkiksi sähköpotkulautailusta puuttuu osin turvallisuuskulttuuri niin kypärien käyttämisessä, oikeiden ajoratojen valitsemisessa kuin oikeissa tilannenopeuksissakin, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisille ilmoitettujen tietojen perusteella liikenteessä loukkaantuneiden ja kuolleiden määrä Helsingissä on ollut laskussa.

Liikenteessä on tänä vuonna kuollut kolme vähemmän ja loukkaantunut 25 vähemmän verrattuna viiden viime vuoden keskiarvoon. Vuoteen 2018 verrattuna loukkaantuneiden määrä on kuitenkin kasvanut.

– Esimerkiksi sähköpotkulautailijoita joutuu Helsingissä sairaalahoitoon säännöllisesti, ja onnettomuuksissa on tullut jopa päävammoja. Poliisin tilastoissa näkyy kuitenkin vain murto-osa liikenteessä tapahtuneista loukkaantumisista, koska läheskään kaikki tapaukset eivät tule tietoomme. Vaaratilanteiden määrästä ei ole tilastotietoa, Lehtinen sanoo.

Uudet sähköiset liikkumisvälineet ovat tulevaisuutta ja kannatettavaa päästötöntä liikkumista, mutta kehityksen ei tule tapahtua liikennesääntöjen noudattamisen tai turvallisuuden kustannuksella, poliisista todetaan.

– Omien havaintojemme ja saamamme palautteen mukaan muun muassa jalkakäytävällä ajaminen – ja vielä sangen kovalla nopeudella – on melko yleistä. Se on paitsi kiellettyä myös iso riski sekä muulle liikenteelle että sähköpotkulautaa kuljettavalle itselleen, ylikomisario Lehtinen jatkaa.

Tavoitteena on parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia ja vaaratilanteita.

– Valvonnan tehostamisen lisäksi haemme kokemusta siitä, miten ja millä liikkumisvälineillä kevyttä liikennettä on tarkoituksenmukaista valvoa. Aloitamme nyt syksyllä polkupyörillä, mutta harkinnassa on sähköisten liikkumisvälineiden ottaminen ryhmän käyttöön. Syksyn kokemusten perusteella kehitämme toimintaa ja jatkamme valvontaa heti keväällä, Lehtinen kertoo.

Kuluvalla viikolla ryhmän jäsenet saavat koulutusta polkupyöräpoliisitoimintaan ja kevyen liikenteen valvontaan. Varsinainen valvonta alkaa ensi viikon alussa.

Kevyen liikenteen valvontaryhmää johtaa ylikonstaapeli Tuija Saarinen, jolla on aiempaa kokemusta polkupyöräpoliisitoiminnasta ja vuosikymmenien kokemus liikenteenvalvonnasta. – Pyrimme neuvomaan ja tukemaan liikkujia esimerkiksi heijastimien ja riittävien valaisimien saamiseksi mahdollisimman monen käyttöön. Tietysti myös valvomme sääntöjen noudattamista. Rikkomisesta jaamme sekä huomautuksia että sakkoja, Saarinen kertoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut