Meilahden sairaalan laajennukset aiheuttavat yhä pahenevia ruuhkia – Husin toimitusjohtajalla ei ratkaisua ongelmaan

Juha Tuominen siirtyi Husin toimitusjohtajaksi Terveystalon johtavan ylilääkärin paikalta. Hus / Mikko Hinkkanen

Aapo Siippainen

Husin tämän vuoden alussa aloittaneella toimitusjohtaja Juha Tuomisella on takanaan pari erityisen kiireistä viikkoa. Ensin Uudessa lastensairaalassa havaituista puutteista nousi suuri kohu Viime päivät Tuomisen aika on mennyt Husin uuden strategian suunnittelussa.

Kiireelle ei näy loppua.

– Pohdimme, kuinka varaudumme valtaisaan väestönkasvuun. Kun muu Suomi tyhjenee tai pienenee, niin Uusimaa kasvaa, Tuominen sanoo.

Meilahden sairaalakampus laajenee seuraavina vuosina merkittävästi. Muun muassa Töölön sairaala siirtyy nyt rakennettavaan Siltasairaalaan. 2020-luvun alussa valmistuu myös uusi Silmäsairaala.

Kasvavat potilasmäärät tuovat jo nyt painetta Meilahden liikenteeseen. Paheneeko liikennesumppu uusien sairaaloiden myötä?

– Kyllä se niin on, että meille pysäköinti on aikamoinen haaste. Joudumme tekemään paljon työtä sen eteen. Lähivuosien investoinneissa ei ole parkkihankkeita. Meillä on kyllä maanalaisia varauksia pysäköinnille, mutta rahavarauksia ei ole, Tuominen kertoo.

Metro olisi tuonut Meilahden liikenteeseen tarpeellista helpotusta. Vaikka metrovaraus on olemassa, ei se ole toteutumassa lähimpinä vuosikymmeninä.

– Metrolinjaus meni miten meni. Olisimme saaneet vahvistettua julkista liikennettä Meilahteen entistä paremmaksi.

Toimitusjohtaja muistuttaa, että tärkein, eli ambulanssien perille pääsy on varmistettu.

– Se onnistuu hyvin, koska liikenne on rakennettu ratikkakiskojen varaan. Ne toimivat pelastustoimen varatienä.

Potilaiden lisäksi myös työntekijämäärät kasvavat Meilahdessa. Toimitusjohtajan mukaan erityisesti alempiin palkkaluokkiin kuuluvat työntekijät saattavat asua kaukana Helsingin keskustasta.

– Ihmiset tulevat omilla autoillaan, koska Meilahti ei ole aivan junaliikenteen vieressä. Asumisen hintataso on kehistä eteenpäin edullisempaa. Meidän pitää huolehtia, että jengi pääsee töihin.

Jos parkkipaikka ei löydy helposti tai ilmoittautuminen takkuaa, saattaa Hus menettää asiakkaansa.

– Kukaan ei ole valinnanvapautta vastaan, mutta jos asiakas ei valitse meitä, niin asiat eivät ole sitä, mihin pyrimme. Asiakasmäärät eivät saa vähentyä. Tukholman Karoliininen yliopistosairaala on lääketieteelliseltä osaamiseltaan Ruotsin ykkönen, mutta kutistuttuaan se on menettänyt asemaansa, Tuominen sanoo.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun viiden sairaanhoitoalueen Hus perustettiin. Aikaisemmissa sote-neuvotteluissa on keskusteltu muun muassa Husin pilkkomisesta takaisin pienempiin osiin.

– Istun nyt samassa sote-ohjausryhmässä Jan Vapaavuoren ja kumppaneiden kanssa. Husin pilkkomisesta ei ole ollut puhetta, mutta haluan varmistaa ja perustella, mitä hyviä syitä on pitää se yhtenäisenä. Tarkoituksenani ei ole päällepäsmäröidä kuntien tehtäviä, mutta haluan vaalia, että olemme Suomessa erikoissairaanhoidon ykkösiä, Tuominen linjaa.

Toimitusjohtaja

Lääketieteen tohtori

Husin toimitusjohtaja 2019–

Terveystalon johtava ylilääkäri 2010–2018

Huin johtajaylilääkäri 2009

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.