Kuvat: Kamppailu merellä – Kajakkimelojat asettuivat luksusristeilijän eteen Helsingissä

Ympäristöaktivisteja kajakeissaan Queen Elisabethin kyljessä. Elokapina

Jussi Vehkasalo

YmpäristöliikeElokapina järjestääHelsingin Hernesaaressa tänään tempauksen, jossa yrittävätestää kajakeilla luksusristeilijä Queen Elizabethin lähdön satamasta. Aktivistit meloivat kajakeilla risteilyaluksen eteen ja tiedottivat aluksen henkilökunnalle pyrkivänsä estämään aluksen lähdön rauhanomaisesti. Queen Elisabethin lähtöaika satamasta oli kello 17 kieppeillä.

Protestillaan Elokapina ei syytä yksittäisiä matkailijoita vaan vaatii toimia kaupungilta ja hallitukselta. Tiedotteessaan Elokapina kertoo, että nopeasti kasvava risteilyteollisuus ei ole hiilipäästöjensä vuoksi yhteensopiva tarpeellisten ilmastokriisitoimien kanssa. Suuren luksusaluksen hiilipäästöt voivat vastata 80 000 auton päästöjä.

– Elinkelpoinen planeetta ei yksinkertaisesti kestä luksusristeilijöitä, toteaa Till Sawala, joka on yksi protestiin osallistujista.

– Matkustelu ja planeetan tuhoaminen matkustustavalla eivät ole kestävä yhdistelmä, hän jatkaa.

Risteilyalukset jättävät Elokapinan mukaan jälkeensä muutakin kuin suunnattoman suuren hiilijalanjäljen. Niistä kohoava musta savu on suoraan vahingollista terveydelle erityisesti Helsingin kaltaisissa satamakaupungeissa.

– Toisin kuin bensiiniä tai dieseliä polttavat autot, risteilyalukset polttavat paljon halvempaa ja epäpuhtaampaa raskasta polttoöljyä. Siitä vapautuu suuria määriä myrkyllistärikkioksidia ja pienhiukkasia, jotka aiheuttavat suuren osan hengityselinsairauksista ja keuhkosyövästä, tiedotteessa sanotaan.

Elokapinan Anna Lepän mielestä se, että luksusristeilijöiden sallitaan polttaa raskasta polttoöljyä, tukee suoraan teollisuutta, joka vahingoittaa niin planeettaamme kuin terveyttämmekin.

Elokapinan mukaan tilanteeseen on yksinkertainen ratkaisu: kielletään risteilijöitä polttamasta öljyä satamissa ja vaaditaan niitä käyttämään sataman sähköä sen sijaan. Risteily-yhtiöt, kuten MS Queen Elizabethin omistava Carnival Cruises, ovat vastustaneet muutoksiin investoimista.

– Helsingin kaupunki voisi olla tässä todellinen edelläkävijä ja asettaa asukkaidensa terveyden ja maapallon elinkelpoisuuden etusijalle, sanooprotestissa melonut Aleksi Paavilainen

Aiheeseen liittyvää

 1. Kuva: Poliisi poimi luksusristeilijän eteen kajakeilla asettuneet merestä yksitellen
  25.9.2019 18:06
 2. "Tsaarin tytär" vie nyt ennätysmäärin väkeä Helsingistä Pietariin – 3 päivän risteily tarjoaa jättimäiset ravintola-annokset ja huikean iltashown
  10.9.2019 19:35
 3. Ulkomaalaiset löysivät Tallinnan-laivat, mutta suomalaisten risteilyinto romahti – "Välillä tuntuu, että saisi olla villimpääkin"
  8.9.2019 8:35
 4. Kuvat: Helsingissä vierailevan luksusristeilijän läpinäkyvä vesiliukumäki sijaitsee huikeassa paikassa
  9.8.2019 11:03
 5. Vastanaineet tahtovat ikimuistoista luksusta ja hemmottelua – Karibian- ja Välimeren-risteilyt nostavat suosiotaan
  14.7.2019 7:30
 6. Hernesaareen tulossa 7 600 asukasta, työpaikkoja, risteilylaivoja ja vierasvenesatama
  11.3.2019 19:25

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut