Kuvat: Kamppailu merellä – Kajakkimelojat asettuivat luksusristeilijän eteen Helsingissä

Ympäristöaktivisteja kajakeissaan Queen Elisabethin kyljessä. Elokapina

Jussi Vehkasalo

YmpäristöliikeElokapina järjestääHelsingin Hernesaaressa tänään tempauksen, jossa yrittävätestää kajakeilla luksusristeilijä Queen Elizabethin lähdön satamasta. Aktivistit meloivat kajakeilla risteilyaluksen eteen ja tiedottivat aluksen henkilökunnalle pyrkivänsä estämään aluksen lähdön rauhanomaisesti. Queen Elisabethin lähtöaika satamasta oli kello 17 kieppeillä.

Protestillaan Elokapina ei syytä yksittäisiä matkailijoita vaan vaatii toimia kaupungilta ja hallitukselta. Tiedotteessaan Elokapina kertoo, että nopeasti kasvava risteilyteollisuus ei ole hiilipäästöjensä vuoksi yhteensopiva tarpeellisten ilmastokriisitoimien kanssa. Suuren luksusaluksen hiilipäästöt voivat vastata 80 000 auton päästöjä.

– Elinkelpoinen planeetta ei yksinkertaisesti kestä luksusristeilijöitä, toteaa Till Sawala, joka on yksi protestiin osallistujista.

– Matkustelu ja planeetan tuhoaminen matkustustavalla eivät ole kestävä yhdistelmä, hän jatkaa.

Risteilyalukset jättävät Elokapinan mukaan jälkeensä muutakin kuin suunnattoman suuren hiilijalanjäljen. Niistä kohoava musta savu on suoraan vahingollista terveydelle erityisesti Helsingin kaltaisissa satamakaupungeissa.

– Toisin kuin bensiiniä tai dieseliä polttavat autot, risteilyalukset polttavat paljon halvempaa ja epäpuhtaampaa raskasta polttoöljyä. Siitä vapautuu suuria määriä myrkyllistärikkioksidia ja pienhiukkasia, jotka aiheuttavat suuren osan hengityselinsairauksista ja keuhkosyövästä, tiedotteessa sanotaan.

Elokapinan Anna Lepän mielestä se, että luksusristeilijöiden sallitaan polttaa raskasta polttoöljyä, tukee suoraan teollisuutta, joka vahingoittaa niin planeettaamme kuin terveyttämmekin.

Elokapinan mukaan tilanteeseen on yksinkertainen ratkaisu: kielletään risteilijöitä polttamasta öljyä satamissa ja vaaditaan niitä käyttämään sataman sähköä sen sijaan. Risteily-yhtiöt, kuten MS Queen Elizabethin omistava Carnival Cruises, ovat vastustaneet muutoksiin investoimista.

– Helsingin kaupunki voisi olla tässä todellinen edelläkävijä ja asettaa asukkaidensa terveyden ja maapallon elinkelpoisuuden etusijalle, sanooprotestissa melonut Aleksi Paavilainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut