Yhä useampi miettii matkansa vaikutuksia paikallisille – Reilu matkailija suosii paikallisia yrittäjiä ja sammuttaa hotellihuoneesta valot

Vastuullinen matkailija perehtyy kohteeseen ja ottaa selvää muun muassa pukeutumissäännöistä. Veera Miettinen

toimitus

Lentomatkustus lisääntyy, vaikka lentämisen ympäristövaikutuksia paheksutaan. Jos ulkomaille täytyy kuitenkin päästä, miten matkasta voisi tehdä muuten eettisen?

Reilun matkustuksen konsepti on ollut olemassa jo parin vuosikymmenen ajan. Vasta viime vuosina sen suosio on noussut.

– Kuluttajat ovat alkaneet vaatia vastuullista matkanjärjestämistä, Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtaja Katri Tihilä kertoo.

Reilussa matkailussa hyvät vaikutukset maksimoidaan ja huonot minimoidaan. Matkailun positiivisia vaikutuksia ovat esimerkiksi työllisyyden lisääntyminen kohteessa ja tulot paikalliselle yhteisölle.

– Reilussa matkailussa yksilö pyrkii tekemään mahdollisimman oikeudenmukaisia päätöksiä, matkailumaantieteen professori Jarkko Saarinen Oulun yliopistosta summaa.

Tärkein yksittäinen valinta on liikkumismuoto. Jos kohteeseen päättää lentää, olisi ainakin perillä hyvä valita ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Muitakin matkan varrella tehtyjä valintoja tulisi harkita huolellisesti. Majoitusta ja ruokapaikkoja valittaessa kannattaa suosia paikallista yrittäjää.

– Paikallisille ihmisille meidän käyttäytymisellämme ja kulutusvalinnoillamme on sataprosenttinen vaikutus, Saarinen muistuttaa.

Tietoja ruokailupaikoista voi etsiä verkosta, tai vinkkejä voi kysäistä majoituspalvelusta.

–Jos tekisi edes sellaisen valinnan, ettei menisi aina Mäkkäriin, Katri Tihilä toivoo.

Kuva: Veera Miettinen Veera Miettinen

Kaikkein pahin yksittäinen valinta Tihilän mukaan on all inclusive -majoitus. Silloin ei välttämättä käytetä mitään muita palveluita lomakeskuksen ulkopuolelta.

Lomalla aivot pistetään usein narikkaan. Reiluuden näkökulmasta matkalle olisi hyvä pakata mukaan myös ne pienet teot, jotka kotona Suomessa kuuluvat rutiineihin, esimerkiksi kierrättäminen.

– Reissussa on helpompi livetä vaikka valojen sammuttamisesta, kun ei olla oman sähkölaskun piirissä, Saarinen sanoo.

Reilussa matkailussa on olennaista ottaa kohteesta selvää etukäteen. Kohteen pukeutumissäännöt, historia ja kielen perusfraasit olisi hyvä olla tiedossa.

– Matkalle ei pitäisi lähteä täysin ummikkona. Silloin osoittaa kunnioitusta paikallista yhteisöä kohtaan ja saa matkasta myös enemmän irti, Tihilä sanoo.

Euroopassa osa kohteista kärsii liikaturismista. Esimerkiksi Venetsia ja Amsterdam hukkuvat turisteihin, ja massat alkavat haitata paikallisten elämää. Tihilän mukaan liikaturismi on yksi vaikeimmista ongelmista Euroopan suosituimmissa kohteissa.

– Myös Suomen kansallispuistoissa esimerkiksi Nuuksiossa ja Repovedellä on havaittu ruuhkaisuutta, Tihilä jatkaa.

Matkailua tulisikin suosia sesonkiajan ulkopuolella. Myös kotimaassa ruuhkahuippujen välttäminen palvelee sekä kohteita että paikallisia.

– Ympäri vuoden tarjolla oleva työ olisi kestävämpää niin yritysten kuin paikallisten ihmisten näkökulmasta, matkailututkimuksen yliopistonlehtori Minni Haanpää Lapin yliopistosta toteaa.

Katri Tihilän mukaan reilu matkailu ei ole erityinen matkailun tyyppi, vaan kestävyys pitäisi huomioida kaikessa matkailussa.

– Reilu matkailu ei ole vain reppureissaajien juttu, vaan kaikentyyppiset matkailijat voivat käyttää palveluita vastuullisesti. Paikallisilla voi olla hienojakin hotelleja.

Reilusta matkailusta ei silti kannata ottaa paineita. Tihilä toivoo kuitenkin matkailijoiden kokevan, että on helppoa tehdä kestäviä valintoja.

– Jos asia tuntuu haastavalta, voi ajatella, että lähtee pienistä asioista liikkeelle. Hyvä tavoite on, että vähentää esimerkiksi ulkomaan matkat yhteen vuodessa.

– Ja jos on pakko lentää, niin valitse suora lento, Saarinen lisää.

Liikaturismi kiusaa esimerkiksi Venetsiaa. Matkailijan kannattaa miettiä, voisiko sittenkin matkustaa sesongin ulkopuolella. Kuva: Veera Miettinen Veera Miettinen

Matkailu vaikuttaa aina paikallisiin ihmisiin. Reilun matkailijan tulisikin kysyä, kenen ehdoilla se tapahtuu ja voivatko kohteen asukkaat vaikuttaa siihen, miten paikallisuutta myydään.

Esimerkiksi Pohjois-Suomessa saamelaisuuden kaupallistaminen on tästä hyvä esimerkki.

– Ulkopuolelle myytävä tuotteistettu saamelaisuus ei ole sitä saamelaisuutta, millaiseksi paikallinen identiteetti sen määrittää, Saarinen kertoo.

Mitä syrjäisempi, pienempi ja marginalisoidumpi yhteisö on kyseessä, sitä vähemmän sillä on vaikuttaa siihen, kuinka sitä myydään.

– Välillä toiminta voi olla hyvinkin epäeettistä.

Matkaillessa myös omat asenteet tulisi tiedostaa uusissa paikoissa vieraillessa. Reilun matkailun ohjeistukseen kuuluu myös tirkistelyturismin välttäminen. Siihen liittyy muun muassa valokuvaaminen kohteessa.

Henkilöiden kuvaukseen tulisi kysyä lupa, eikä ainakaan lasten kasvoja saisi kuvissa näkyä ilman vanhempien lupaa.

Sosiaalisen median myötä lomakuvien jakaminen on muuttunut julkiseksi, kun aiemmin kuvia katseltiin lähinnä perhepiirissä. Siksi kuvia jakaessa on syytä olla hereillä.

– Kerro näkemästäsi ja kokemastasi, mutta pohdi sanavalintoja ja sävyjä etukäteen. Kuvateksteissä vältä väheksymistä tai oman aseman vahvistamista, Tihilä kertoo.

Useissa kohteissa paikallinen eläin on merkittävä osa matkailuelämystä.

– Hyvin harvaa turistivalokuvaa voidaan pitää eettisenä, jos kuvassa on esimerkiksi norsun tai apinan kanssa, Saarinen sanoo.

Vangitut eläimet ovat hänen mukaansa usein huumattuja, jotta ne pysyisivät rauhallisina.

Saarinen suosittelee olemaa kriittinen ja kyseenalaistamaan epäilyttävän toiminnan. Esimerkiksi eläinten oloista kysyminen pakottaa yrittäjän miettimään ja perustelemaan omia kantojaan.

– Palveluntarjoajat ovat riippuvaisia turisteista. Jos yritystoiminnalta putoaa pohja epäeettisyyden vuoksi, sen täytyy muuttua eettiseksi.

Suomessa tilanne on erilainen, sillä kotimaan matkailussa eläimet ovat pääasiassa kesyeläimiä. Silti työkoiran elämä poikkeaa varsin paljon lemmikkinä olevan kotikoiran elämästä.

Suomessa eläinten olot ovat lähtökohtaisesti hyvät. Laki- ja säädösympäristö velvoittaa yrittäjiä, ja eläinten oloja valvotaan.

– Erityisesti viime vuosina yritykset ovat joutuneet kiinnittämään huomiota asiaan, kun kuluttajat ovat alkaneet tiedostaa, miten eläimiä kohdellaan, Minni Haanpää kertoo.

Kirjoittaja: Susanna Vilpponen

Ohjeet

Hanki tietoa matkakohteesta.

Matkusta huippusesongin ulkopuolella.

Valitse mahdollisimman vähäpäästöinen liikkumismuoto.

Suosi paikallista.

Säästä energiaa ja vettä.

Minimoi jätteet.

Kunnioita paikallista kulttuuria.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kotimaan matkailun suosio näkyy leirintäalueiden vilkastumisessa – Erityisesti ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on nousussa
    19.9.2019 19:30
  2. Yhä useampi lähtee lähelle: Kotimaanmatkailu on nyt trendikästä – nämä kohteet vetävät eniten
    28.8.2019 19:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut