70-luvun kerrostaloasunnot viedään täällä käsistä: hinnat nousivat 56 % – Helsinki jakautuu entistä selvemmin taantuviin ja menestyviin alueisiin

Itä-Pasilassa osakehuoneistojen hinnat ovat tällä vuosikymmenellä nousseet nopeimmin Helsingissä. Vuonna 2010 neliö maksoi keskimäärin 3566 euroa, viime vuonna jo 5583 euroa. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Helsingin halvimman ja kalleimman postinumeroalueen ero on jo 6 000 euroa neliöltä. Kaivopuistossa 50 neliön kaksiosta sai pulittaa viime vuonna keskimäärin nelinkertaisen hinnan (noin 400 000 euroa) jakomäkeläiskaksioon (noin 100 000 euroa) verrattuna.

Kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö tarkasteli vanhojen osakeasuntojen hintoja Helsingissä postinumeroittain vuonna 2018 sekä hintakehitystä 2010-luvulla.

Kuluneen vuosikymmenen hintakehityksessä näkyy Helsingin jakautuminen kehittyviin ja taantuviin alueisiin. Asuntojen hinnat ovat nousseet hyvin nopeasti kerrostalovaltaisilla alueilla Helsingin kantakaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Vastaavasti pientalovaltaisilla alueilla ja kauempana keskustasta hintojen nousu on ollut huomattavasti maltillisempaa.

Asuntojen hinnat ovat nousseet kahdeksassa vuodessa eniten Itä- ja Länsi Pasilassa, Vallilassa sekä Etu-Vallila–Alppila -postinumeroalueella.

Itä-Pasilassa vuonna 2010 neliö maksoi keskimäärin 3 566 euroa ja viime vuonna jo 5 583 euroa. Kasvua on 56,6 prosenttia. Vastaavasti esimerkiksi Kaivopuiston hinnannousu samassa ajassa on ollut 36 prosenttia.

Hintojen nousu on ollut ripeää myös itäisessä ja eteläisessä kantakaupungissa sekä keskustassa.

Vastaavasti hinnat ovat jopa laskeneet Jollaksessa, Kontulassa ja Mellunmäessä.

Lisäksi hinnat ovat säilyneet lähes ennallaan useilla pientalovaltaisilla alueilla, kuten esimerkiksi Itä-Pakilassa ja Puistolassa.

Vuonna 2018 keskineliöhinnat jatkoivat edellisvuodesta reipasta nousua kalleimmilla postinumeroalueilla, mutta samalla pääsääntöisesti laskivat halvimmilla alueilla.

Hintojen lasku oli suurinta Mellunmäessä ja Jakomäessä, jossa hinnat laskivat jopa 7,3 ja 10,1 prosenttia edellisvuodesta.

Kaupunginkanslian mukaan viime vuonna havaittu hinnanlasku ei tarkoita sitä, että asuntojen hintataso olisi romahtanut näillä alueilla, vaan kehitys on pikemminkin pysähtynyt. Asuntojen hinnat olivat vuonna 2018 Mellunmäessä 2,4 prosenttia ja Jakomäessä 0,2 prosenttia alhaisemmat kuin vuonna 2016.

Lue myös:Omistusasumiseen ehdotetaan uutta mallia – "Jopa kolmanneksen halvempi kuin hitas-asunto"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut