Se on rajua Krexitiä nyt – toinenkin kreikkalainen ravintola nurin Helsingin keskustassa

Kampin keskuksessa toiminut kreikkalainen ravintola Minos on lopettanut toimintansa. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Yksi Kampin vanhimmista ravintoloista meni nurin, kun tilavuokra nousi kohtalokkaasti.

Ravintola Minos toimi Kampin kauppakeskuksessa sen avaamisesta 2006 alkaen, samassa tasossa kuin esimerkiksi panimoravintola Bruuveri ja pihviravintola BBQ House.

Kesällä se pani lapun luukulle. Sattumalta samaan aikaan lopetti myös toinen kreikkalainen, Ludviginkadun El Greco

Mistä ihmeen Krexitistä on nyt kyse?

– Kun aiempi vuokrasopimus päättyi, vuokra nousi. Se korotus muuttui suoraan tappioksi. Ostajaehdokkaita olisi ollut, mutta vuokranantaja ei hyväksynyt niitä, kertoo Minoksen vaiheita läheltä seurannut Perho liiketalousopiston lehtori Akis Staboulis.

Näin päättyi 74-vuotiaan Menelas Kiriaziksen pitkä ura yrittäjänä. Alkupäräinen ravintola Minos avasi ovensa Vuorimiehenkadulla vuonna 1984.

Nyt Kampin tila seisoo tyhjillään.

Staboulis löytää syitä Minoksen ja El Gregon yhtäaikaiselle kaatumiselle – muitakin kuin kovat vuokrat.

– Ravintolat olivat vanhanaikaisia. Asiakaskunnassa paljon eläkeläisiä. Jos haluaa nuorempia asiakkaita, heille pitää tarjota sitä, mitä he haluavat. Lisäksi Helsingissä on todella paljon vaihtoehtoja.

Stabouliksen arvion mukaan ostoskeskuksista on tullut pitkälti ketjujen hallitsemia.

– Pienillä kuluilla ja 25 asiakaspaikalla kreikkalainen voi menestyä vaikka siellä Vuorimiehenkadulla. Ostoskeskuksessa pitää tehdä vähintään 100 000 euroa kuussa. Myymällä sata lounasta päivässä katat vasta vuokrat, ei muita kuluja.

Asiakastieto Oy:n mukaan Minosta pyörittäneen Menelas Oy:n liikevaihto oli viime vuosina tasaisesti noin 1,1 miljoonaa euroa.

Joku jää Minosta kaipaamaan.

– Ihana lepohetki syödä kiireisenäkin, kun on Helsingissä asioita hoitamassa. Jokainen tarjoilija on asiakkaalle ystävällinen! kirjoitti vastaajaHelsingin Uutisten paras kreikkalainen -äänestyksessä 2015.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut