Oppikirja opettaa, että mieskin voi synnyttää – Otava: "Korjaamme asian seuraavaan painokseen"

Sosiaalisessa mediassa leviää kuva kustannusyhtiö Otavan elämänkatsomustiedon oppikirjasta 7.–9. luokkalaisille. Paheksuntaa on herättänyt oppikirjan osio, jossa avataan sukupuolten moninaisuutta nykykäsityksen mukaan.

Tekstissä oppilaita evästetään kertomalla, että joissain maissa esimerkiksi Facebook antaa vaihtoehdoksi 71 erilaista vaihtoehtoa sukupuolelle.

Somekohun synnytti erityisesti kirjan kuvituksena oleva pariskunta, jonka miespuoliselta näyttävä puoliso on raskaana.

– Nykyään mieskin voi synnyttää, kuuluu kuvateksti lyhykäisyydessään.

Kuvan raskaana oleva mies on yhdysvaltalainen transmies Thomas Beatie, jonka sukupuoli on korjattu naisesta mieheksi.

Sukupuolenkorjauksessa hän säilytti sekä kohdun että munasarjat, minkävuoksi hän on voinut juridisena miehenä eläessään synnyttää yhteensä kolme lasta.

Kun Thomas Beatie synnytti ensimmäisen lapsensa, tyttövauvan 3.8.2008, hänen uutisoitiin ympäri maailman olevan historian ensimmäinen lapsen synnyttänyt mies.

Ennen sukupuolenkorjaustaan Thomas Beatie valittiin Miss Havaijiksi Tracy Lagondino -nimisenä naisena.

Otavan oppikirjassa Thomas Beatien kuvan ohessa oppilaita kehotetaan koulutehtävänä miettimään, mitä tarkoittaa biologinen, psyykinen ja sosiaalinen sukupuoli.

Otavan kustannusjohtaja Teuvo Sankila kertoo oppikirjan kohua herättäneen osion käsittelevän kattavasti sukupuolia ja sukupuolivähemmistöjä.

Sankilan mukaan oppikirjassa pyritään osoittamaan se tosiasia, että nykyään ihmisen sukupuoli ei välttämättä määrity syntymässä loppuelämäksi, vaan se voi olla henkilökohtainen valinta ja muokattavissa.

Kuvatekstin osalta kustannusjohtaja Sankila sanoo kritiikin olevan ymmärrettävää ja myös aiheellista. Kustantamo onkin päättänyt jatkossa tarkentaa kuvatekstin väitettä.

– Jos kuvatekstin väitteen "Nykyään mieskin voi synnyttää" irrottaa kokonaisuudesta, se on todella raflaava, Sankila myöntää.

– Asia ei ole niin yksioikoinen, että kuvatekstille löytyisi riittävää perustetta. Tulemme korjaamaan sen kirjan seuraaviin painoksiin.

Seksuaalivähemmistöjen etujärjestö Seta määrittelee sateenkaarisanastossaan miehen niin, että mies on toinen juridisista sukupuolista Suomessa ja yleinen sukupuoli-identiteetti.

Sukupuoli puolestaan on Setan mukaan juridisen määreen lisäksi erilaisista geneettisistä, kehityksellisistä, hormonaalisista, fysiologisista, psykologisista, sosiaalisista ja kulttuurisista ominaisuuksista koostuva jatkumo.

Edit: Sukupuolenvaihdos muutettu sukupuolenkorjaukseksi 23.9. klo 20.50.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut