12-vuotiaana Johanna oli kutonut 1000 paria sukkia ja nyt seitsemän lapsen äiti valmistuu merikapteeniksi – "Mummi tolkutti aina, että pystyt mihin vaan"

Johanna Gustafsson valmistuu muutaman kuukauden päästä merikapteeniksi. Intohimoisen suhtautumisen veteen opetti edesmennyt isä, jonka 50-luvulla tehty villapaita hänellä on päällään. Anton Soinne

Satu Jalo

Tuusulalainen Johanna Gustafsson on lapsesta saakka ollut päättäväinen ja periksi antamaton. Jo nelivuotiaana hän kertoi unelma-ammatikseen diplomi-insinöörin työn. 22-vuotiaana hän valmistui diplomi-insinööriksi energiatekniikasta.

Purjehduksen olympiamitalin Gustafsson asetti tavoitteekseen kuusivuotiaana lajin makuun Tuusulanjärvellä päästyään. Kaksi kertaa on ollut tipalla, että hän olisi päässyt olympialaisiin kokeilemaan rahkeitaan lajissa.

Kahdeksanvuotiaana Gustafsson kuuli, että Mount Everest on maailman korkein vuori. Hän päätti saman tien, että hän haluaa kiivetä sille. Viisi vuotta sitten hän yritti valloittaa vuoren.

Gustafsson päätti kuitenkin lähteä kotiin kesken reissun, sillä vuorella tapahtui sen siihenastisen historian tuhoisin lumivyöry.

– Koko vuori suljettiin, eikä kukaan päässyt sinä vuonna enää kiipeämään, Gustafsson kertoo.

Niin ikään kahdeksanvuotiaana syttyi unelma, kun kertomansa mukaan seitsemän kertaa maailman ympäri matkannut isoisä kertoi hurjista seikkailuistaan maissa ja merillä. Tyttärentytär päätti, että vielä jonakin päivänä hänkin olisi merikapteeni.

Ja nyt muutaman kuukauden päästä 57-vuotiaalla Gustafssonilla on perämiehen kirjat kädessään. Merikapteenin kirjat saa vasta, kun on työskennellyt yliperämiehenä 720 päivää.

Elämänsä suurimmaksi saavutukseksi nainen nimeää kuitenkin seitsemän lastaan. Heistä Gustafsson ei lapsena osannut edes haaveilla.

Heikompaa hirvittää, kun 165-senttinen nainen istahtaa alas ja kertoo elämästään. Kuulostaa siltä, että seitsemän lapsen äiti paahtaa tuulispäänä ympäri maailmaa seikkailusta ja sattumuksesta toiseen henkensä vaarantaen. Hän on muun muassa kiivennyt kuusi kertaa maailman korkeimmille vuorille ja liikkunut aktiivisesti koko elämänsä.

– Teen kaiken täysillä. Jos suunnittelen hiihtäväni 30 kilometriä, hiihdän todennäköisesti 50 kilometriä, hän naurahtaa.

Hurjista harrastuksistaan ja tempauksistaan huolimatta Gustafsson vakuuttaa olevansa erittäin turvallisuushakuinen ja harkitsevainen.

– Vain mieheni ymmärtää tämän. Oikeasti en ota riskejä elämässä ja läheisten turvallisuus on tärkeintä maailmassa.

On Gustafssonin elämässä ollut pysyvyyttäkin. Hän valmistuu pian kolmanteen ammattiinsa merikapteeniksi.

– Se on ollut haaveeni lapsesta saakka, mutta kun lapsia on seitsemän, ajattelin, ettei suurperheen äiti voi olla merikapteeni.

Lapset ovat iältään 14–27-vuotiaita ja kolme heistä asuu vielä kotona. Pari vuotta sitten Gustafsson päätti, että on aika lopettaa haaveilu ja ryhtyä tositoimiin.

Merikapteenikoulutukseen on vaikea päästä, mutta Gustafsson pääsi sisään ensi yrittämällä.

– Onneksi pääsykoe oli matematiikkapainotteinen, sillä matikka on intohimoni.

Opiskelemaan päästyään sisukas nainen kääri hihat ja ahmi tietoa 10–12 tuntia päivässä. Hän suoritti suurimman osan tarvittavista kursseista jo ensimmäisenä opiskeluvuonna Kotkassa. Aikaisemmista korkeakouluopinnoista tuli hyväksilukuja.

Yritysvalmentajana parikymmentä vuotta työskennellyt Gustafsson pääsi laivoilla harjoittelun lisäksi antamaan tiimivalmennusta niiden henkilökunnalle. Samalla hän oppi nopeasti isojen laivojen tavoille ja tajusi, että merimiesten ja -naisten maailma on hyvin hierarkkinen.

Hän haluaisi kuitenkin hyödyntää elämänkokemustaan ja työkokemustaan jatkossakin merillä.

– Haluaisin tulevaisuudessakin kouluttaa laivojen henkilökuntaa, sillä esimerkiksi kommunikaation parantamisella parannetaan samalla laivojen turvallisuutta.

30 metriä leveällä komentosillalla noin 30 metrin korkeudessa Gustafsson sanoo olevansa onnellinen. Näkymä merelle avautuu 360-asteisesti.

– Jo pelkkä meren katsominen tekee minut onnelliseksi ja se, että saan ohjata laivaa ruorilla.

Oikeasti Gustafsson ei tule koskaan työskentelemään suuren laivan kapteenina, sillä eläkeikä tulee vastaan ennen kuin hänellä olisi siihen tarvittava kokemus.

Mutta vähän vähempikin riittää.

– Oikeastihan kapteeni ohjaa laivaa vain silloin, kun se tulee satamaan.

Apukapteeni eli perämies saa ohjata laivaa niin paljon kuin tykkää.

– Entisenä kilpapurjehtijana pystyn ohjaamaan vaikka 220-metristä rahtilaivaa tarkemmin kuin autopilotti.

– Suunnitelmissani on, että pääsen perämieheksi ja eläkkeellä voin sitten toimia kapteenina isoilla huvijahdeilla Välimerellä tai Karibianmerellä.

– Reitille Argentiinasta Antarktikselle voisin mennä vaikka ilmaiseksi harjoittelemaan.

Vesi on aina ollut tärkeä elementti Gustafssonille. Hän aloitti purjehtimisen jollalla 6-vuotiaana Krapin rannassa, jossa oli aikoinaan Tuusulanjärven Purjehtijoiden tukikohta.

Purjehtiminen oli erityisesti Gustafssonin isän intohimo. Gustafsson on purjehtinut kilpaa kuusivuotiaasta saakka.

Vesillä liikkumisesta tuli koko perheen harrastus.

– Isä suunnitteli purjeet ja äiti ompeli ne. Me lapset testasimme niitä melkein päivittäin pimeään saakka Tuusulanjärvellä. Veljen kanssa odotimme, että järvi menisi jäähän, sillä purjehdimme joka vuosi siihen saakka ja varsinkin marraskuussa on jo aika kylmää.

Jotakin Gustafssonin määrätietoisuudesta kertoo myös hänen lapsuutensa toinen harrastus. 12-vuotiaana hän laski kutoneensa 1 000 paria miesten villasukkia. Sukat olivat hyvä myyntiartikkeli ja kaikki sukat menivät aina kaupaksi. Tavoite oli kutoa yksi sukka joka päivä kuusivuotiaasta alkaen.

– Nykyäänkin kudon paljon, mutta annan niitä lahjaksi. Vasta viime vuonna tein ensimmäiset sukat itselleni.

Kaikista toteutuneista haaveistaan huolimatta hän sanoo, että lapset ovat elämän suurin saavutus.

– Ja se, että siitä hullunmyllystä on selvitty, kun lapset olivat pieniä. Mies teki paljon töitä ja käytännössä hoidin arjen yksin. Olen ylpeä, että selvisin.

Lapset eivät ole olleet este eivätkä tekosyy olla toteuttamatta haaveita, vaikka Gustafssonit saivat lapsia kovaa vauhtia.

– Meitä oli lapsuudenkodissa neljä lasta ja synnyimme neljän vuoden sisällä. Äidin elämä näytti rankalta. Mutta niin sitten meilläkin viisi ensimmäistä lasta syntyi 5,5 vuoden sisään.

Puhelias ja energinen Gustafsson myöntää, että muut ihmiset pitävät häntä välillä outona. Gustafsson kokee olevansa karjalainen, sillä Karjalasta kotoisin ollut isänäiti sai hänet uskomaan pienenä, että hänkin on karjalainen.

Isoäiti oli tärkeä aikuinen Gustafssonille ja tällä oli suuri vaikutus siihen, miten hän myöhemmin suhtautui maailmaan ja haaveisiinsa.

– Mummin ansiosta olen tällainen. Hän tolkutti aina, että pystyt mihin vaan.

Gustafsson antaa aina kaikkensa ja haluaa saada paljon aikaan. Hän tinkii vaikka yöunista saavuttaakseen haluamansa.

Haaveiden saavuttamisessa on ollut isona apuna mies Tommi Gustafsson, jos on aina kannustanut ja auttanut vaimoaan.

Eivät Gustafssonin haaveet tähän lopu. Hän haluaisi esimerkiksi lähteä miehensä kanssa purjehtimaan katamaraanilla Tyynelle valtamerelle puoleksi vuodeksi.

Sekään ei ole poissuljettua, etteikö Gustafsson vielä jonakin päivänä kapuaisi kilometrien korkeuteen kohti uutta huippua, sillä eräs hänen elämänsä onnellisimmasta hetkistä on se, kun hän saavutti Kilimanjaron huipun kaksi tuntia ennen muuta retkikuntaa ja nautti yksi huipulla onnistumisen tunteesta ja upeista maisemista.

– En ehkä enää yritä Everestille, mutta koska totun ohueen ilmanalaan helposti, ajatus kytee. Kanssakiipeilijöihin verrattuna pärjään sitä paremmin, mitä korkeammalla ollaan. Toki vuorikiipeilyyn pitää aina suhtautua nöyrästi.

Uhmakas tai tyhmänrohkea Gustafsson ei ole.

Johanna Gustafsson

Toimi kymmenen vuotta diplomi-insinöörinä öljynjalostusteollisuudessa, sitten 20 vuotta yritysvalmentajana ja nyt kaksi vuotta sitten aloitetut merikapteeniopinnot ovat loppusuoralla.

Pari vuotta sitten Gustafsson valmistui eräoppaaksikin, mutta luonnossa liikkumisen taitojen yhdistäminen yritysvalmennukseen ei onnistunutkaan aiotulla tavalla.

Miehensä Tommi Gustafssonin kanssa hän on voittanut useita paripurjehduksen Suomen mestaruuksia, ja pari oli kaksi kertaa hilkulla päästä olympialaisiin edustamaan Suomea.

Urheilu ja liikunta on saanut Gustafssonin jaksamaan tiukkoinakin hetkinä.

– Olen pakottanut itseni urheilemaan silloinkin, kun olen ollut väsynyt, sillä uskon, että kova kunto auttaa jaksamaan. Tarvitsen endorfiinihyökkäystä ja aikaa liikkumiselle on löytynyt aina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.