Uusia biisejä tekevä Jonna Tervomaa: "Nykyajan musiikkimaailma on hirveän hittihakuinen"

Jonna Tervomaa esiintyy Maunula-talossa 15. lokakuuta kokoonpanolla, jossa laulut nousevat pääosaan. Laulajan lisäksi lavalle astuu Tervomaan pitkäaikainen yhteistyökumppani Jussi Jaakonaho kitaroineen.

– Vaikka tunnelma on intiimi, ei se ole pelkkää akustista rapsuttelua, helsinkiläinen Tervomaa kertoo.

Hän kiersi Suomea "hyvin säästeliäästi" vuoden ajan kokoonpanolla, jossa Jaakonahon lisäksi soittaa myös Niko Votkin Keikalla tuli käytyä esimerkiksi Provinssirockissa. Jaakonaho ja Votkin soittavat myös Ismo Alangon bändissä.

Tervomaan viimeisimmät levyt ilmestyivät vuonna 2017 ja 2013.

– Ne olivat jotenkin rehellisin silmin maailmaa tarkastelevia, eivät mitään bilelevyjä. Nyt mieli on jo ensi vuodessa, uusi lehti on kääntynyt, energisyys on palannut musiikkiini, Tervomaa kertoo.

Hänellä on kasassa uusia biisejä, joita sanoittamisen lisäksi myös itse säveltää.

– Tarkoitus on julkaista niitä, mutta missä muodossa ja tahdissa, sitä ei vielä tiedä. Riku Mattila on mukana tässä prosessissa, ja kun materiaali kypsyy, niin julkaisumuotoa mietitään. Voi olla että tulee albumi, mutta voi olla, että sen aika on vasta ensi vuoden jälkeen.

Tervomaan tunnetuimpia hittejä ovat Tuure Kilpeläisen säveltämä Suljettu sydän vuoden 1998 albumilta Jonna Tervomaa sekä Markus Nordenstrengin säveltämä Yhtä en saa vuoden 1999 Neljä seinää -levyltä.

– En tunne, että minun olisi pakko vetää noita biisejä keikoillani, mutta tykkään niistä ja haluan esittää ihmisille yhteisesti tuttuja lauluja, joita he ovat tulleet kuuntelemaan. Melkein joka keikalla nuo kuitenkin soitetaan, varsinkin Yhtä en saa. Olen painiskellut näiden biisien kanssa, että millä tavalla ne vuodesta toiseen esitetään. Mutta kyllä ne ennemmin soitetaan kuin jätetään soittamatta, varsinkin jos yleisöstä toivotaan, Tervomaa toteaa.

Hän sanoo musiikkimaailman olevan hirveän hittihakuinen, samalla haetaan rahavirtoja.

– Kuka muuta sanoo, valehtelee, Tervomaa linjaa.

Hittihakuisuus ei hänen omassa musiikin tekemisessään ole kaikkein sytyttävin moottori.

– Hitit on kivoja, kun niitä syntyy, mutta motiivini ovat erilaiset.

Tervomaa kertoo iän myötä tulleesta, itsetuntemuksen kautta syntyneestä itseluottamuksesta, jonka kautta tulee ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta.

– Millään tavalla väheksymättä sitä nuorta henkilöä joka olin parikymmentä vuotta sitten. Se oli hieno tyyppi, tykkään hänestä, Tervomaa naurahtaa.

Pitkä ura takana

Jonna Tervomaan nimi tuli kaikkien suomalaisten tietoon hänen voitettuaan 10-vuotiaana lapsitähtenä Syksyn sävel -kilpailun vuonna 1983.

Aikuisiän musiikkiura sai hyvän lähdön vuonna 1998 julkaistulla albumilla Jonna Tervomaa, jonka tuotti Jussi Jaakonaho.

Tervomaan yhteistyö Jaakonahon kanssa jatkuu edelleen, Helsingin Maunula-talon keikalla 15. lokakuuta hän esiintyy Jaakonahon kanssa duona.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut