Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Töölöläinen Pilvi Tuhka, 28, hankki säännöllisen siivoojan kotiinsa kolmisen vuotta sitten.

Sitä ennen siivooja oli käynyt nuorenparin luona satunnaisesti, lähinnä ennen juhlia tai niiden jälkeen.

– Sen myötä tuntui, että oli ehkä matalampi kynnys ottaa vakituinen siivooja, Tuhka toteaa.

Nyt siivooja käy Tuhkan kotona kahdesti kuukaudessa. Siivouspäivä on torstai. Töölöläiskolmion siivoamiseen on varattu aikaa kolme tuntia kerrallaan. Siinä ajassa siivooja imuroi sekä pesee lattiat, vessan ja keittiön, pyyhkii pölyt ja vie roskat. Siivoojan kulut kuukaudessa ovat 228 euroa.

Syy siivoojan palkkaamiseen oli se, ettei aikaa vievään kotityöhön haluttu kuluttaa aikaa.

– Me ei kumpikaan tykätä siivoamisesta ja teemme pitkiä päiviä töissä. Tuntuu, että vapaita tunteja on muutenkin niin vähän, ettei sitä haluta käyttää siivoamiseen, miehensä kanssa asuva Tuhka sanoo.

Pyykkien laittaminen ja silittäminen ovat kotitöitä, joita Tuhka tekee edelleen itse mielellään.

Kotisiivouksen teettäminen ammattilaisella on yleistynyt. Enää siivoojan palkkaaminen ei ole harvinaista herkkua, vaan yhä useampi haluaa ulkoistaa työn ammattilaiselle.

– Suurin osa asiakkaistamme ei ole ennen Freskaa käyttänyt kotisiivouspalveluita, joten tästä voi päätellä, että markkina kasvaa voimakkaasti. Kotisiivouspalveluita käytetään entistä enemmän, toteaa vuonna 2015 perustetun Freskan maajohtaja Roope Karjalainen

Samaa sanoo siivouspalveluita tarjoavan Stellan toimitusjohtaja Juhani Pälve.

– Kynnys tilata kotiin sekä siivousta että muita palvelua on selvästi madaltunut. Uusia palvelun kartoituksia tehdään koko ajan enemmän. Tässä selittävinä tekijöinä ovat yleinen palveluiden ostamisen hyväksyminen sekä edellisen hallituksen päätökset nostaa kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen osuus on vielä tämän vuoden puolet kuluista.

Nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat Pälven mukaan ovat kasvavia asiakasryhmiä.

– Omaa aikaa halutaan käyttää mielekkäällä tavalla. Vapaa-aika on arvokasta.

Imurointi ja lattioiden pesu sekä vessan ja keittiön siivoaminen ovat tavallisin siivouspaketin sisältö.

– Toisinaan ensisijaista voi olla myös silitys, pyykinpesu tai lakanoiden vaihto, Pälve jatkaa.

Freskan siivouskohteista jopa puolet sijaitsee kerrostalossa. Vain joka viides kohde on omakoti- tai erillistalo. Rivitaloasuntoja on 18 prosenttia ja paritaloasuntoja 10 prosenttia.

Tyypillisin asiakasryhmä on 36–40-vuotiaat, joita on kolmannes tilaajista. Lapsettomia on 36 prosenttia kaikista asiakkaista. Neljännes on 30–35-vuotiaita.

Jopa yksiöiden siivoaminen on yleistynyt. Vajaa 10 prosenttia asunnoista on yksiöitä tai kaksioita.

Suosituin siivouspäivä on perjantai. Joka toinen haluaa siivoojan paikalle heti aamusta.

Myös monella Tuhkan lähipiiriin kuuluvalla käy siivooja. Siivoojan palkkaaminen ei kuitenkaan edelleenkään ole aihe, joka otetaan tavallisesti puheeksi.

– Tuntuu, että sitä pidetään edelleen jotenkin luksuksena. Yllättävän monella käy siivooja, mutta siitä ei puhuta ääneen. Se on käynyt sitten muuten keskusteluissa ilmi.

Viikkosiivouksen tuntihinnat vaihtelevat yrityksestä riippuen noin 35–45 euron välillä.