Päivi Räsäseltä poikkeuksellinen puhe eduskunnassa – luki Raamatun kohdat, joiden takia häntä epäillään kiihotusrikoksesta

Haastatteluhetkellä perjantaina illansuussa Räsänen oli menossa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmaan. Ari Peltonen

Mikko Välimaa

Kristillisdemokraattienkansanedustaja Päivi Räsänen sävähdytti perjantaina eduskunnassa siteeraamalla samoja Raamatun kohtia, joiden vuoksi hän on parhaillaan epäiltynä kiihotusrikoksesta.

Räsänen luki Raamatun otteita puhujapöntöstä, kun eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä uudeksi kirkkolaiksi.

Räsänen perusteli toimintaansa halulla alleviivata sitä, että uudistuksen jälkeenkin kirkkolaissa säädetään, että kirkon toiminta ja opetus pitää pohjata Raamattuun.

Poliisi alkoi tutkia Räsäsen toimintaa, kun hän viime kesäkuussa oli arvostellut kirkon päätöstä osallistua seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtumaan virallisena yhteistyökumppania.

– Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi? Räsänen kirjoitti tutkintaan johtaneessa twiitissä.

Twiittiin hän liitti kuvan Raamatun jakeista, jossa Jumalan todetaan hyljänneen homoseksuaalit.

Samat jakeet Räsänen luki uudelleen perjantaina eduskunnan salille, jossa oli kuulijoina parikymmentä kansanedustajaa.

– Tarkoitukseni ei ole avata keskustelua Pride-tapahtumasta, vaan nimenomaan tästä kirkkolain pykälästä. En ole hakemassa omaan rikostutkintaani tältä salilta oikeutta. Mutta nostan tapauksen esiin, koska eduskunnan on syytä tiedostaa, että kirkkolaissa nytkin linjataan kirkon suhde Raamattuun.

– Raamattu, myös sen tekstin osalta, jonka juuri luin, ei ole miltään osin kielletty kirja. Sen vuoksi otin Raamatun myös poikkeuksellisesti mukaan tukiaineistoksi, Räsänen selitti ja lisäsi, että asian korostaminen on hänen mielestään tärkeää myös kirkon jäsenille, työntekijöille ja luottamushenkilöille.

Ottamalla Raamatun puhujapönttöön Räsänen rikkoi sääntöä, jonka mukaan puhuja ei saa esitellä havaintomateriaalia. Hän sai tästä puhemieheltä huomautuksen.

Eduskunnan täysistunnon verkkolähetyksen voit katsoa tästä

Juttua korjattu 20.9.2019 klo 17: Jutussa kirjoitettiin ensin virheellisesti, että Räsänen olisi puolueensa puheenjohtaja. Kristillisdemokraattejajohtaa nykyään Sari Essayah.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 2. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 3. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 8. T24: Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta
 9. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina
 10. Perinteiset heinätalkoot jäävät tänä vuonna järjestämättä – päätös tapahtuman pitämisestä piti tehdä silloin, kun rajoitukset olivat tiukat
 11. Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin
 12. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 13. "Se on hirmu vaarallista touhua" – venepoliisi menee hätiin, kun Helsingin laivaväylillä uidaan ja silloilta hypitään
 14. Saneeraukseen joutuneella Cirque du Soleililla esityksiä Helsingissä ja Turussa – miten lippujen käy?
 15. Mihin lähtisi reissuun kotimaassa? Julkisrahoitteinen verkkosivu Tee se Suomessa antaa satoja vinkkejä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 4. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 7. Helsingin taivaalla jyrähtää huomenna – Hornetin ylilento kunnioittaa jatkosodan hävittäjälentäjän muistoa
 8. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 9. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 10. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot
 11. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 12. Laivamatkustaminen lähialueille nyt hyvin suosittua – Tallink lisää lähtöjä Riikaan ja Tallinnaan
 13. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen
 14. Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"
 15. Puotilan kartano vaihtoi omistajaa – luvassa huima heinäkuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.