Kaupungin edullisten vuokra-asuntojen epäreiluksi koettu asukasvalinta puhuttaa edelleen.
Nimimerkillä Ärsyyntynyt Ex-asunnoton kirjoittaa harmistuneena Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että hänen ystävänsä siirsi kaupungin edullisen vuokra-asunnon omalle vanhemmalleen. Näin vanhempi myi omakotitalonsa, jolla sai maksettua velat pois, ja ostettua haaveilemansa kesämökin, jolla viettää puolet vuodesta.
– Yksiö on edullinen kaupunkitukikohta, jota voi hotellin sijasta lainata suvullekin, kun he tulevat pääkaupunkiin kulttuurimatkoille. Ystävä suunnittelee hieman isomman asunnon hankkimista kaupungin sisäisenä siirtona, jossa ei myöskään kysellä tuloja. Ja keskustasta totta kai, mihinkään Kontulaan hän ei muuta, hän kirjoittaa.
Helsingin kaupungin asunnot Oy:stä vahvistetaan Helsingin Uutisille, että siirto-oikeus on olemassa.
Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa asuva voi halutessaan siirtää ilman vuokranantajan lupaa vuokraoikeuden lähimmäiselleen, kuten huoneistossa asuvalle puolisolle, perheeseen kuuluvalle lapselle, vanhemmalle tai puolison vanhemmalle. Sisarukselle vuokraoikeutta ei kuitenkaan voi siirtää.
Vuokranantaja voi perustellusti vastustaa vuokraoikeuden siirtoa.
Viimeaikoina on herännyt keskustelua siitä, onko oikein, että hyvätuloiset asustelevat kaupungin edullisissa vuokra-asunnoissa. Asukkaan tulot voivat esimerkiksi nousta asumisen aikana selkeästi, mutta asukkaan tuloja ei missään vaiheessa tarkasteta.
Helsingin kaupungin asunnot Oy:n tiedossa on julkisuudessa viime aikoina käyty keskustelu, mutta mitään toimia yhtiössä ei aiota keskustelun pohjalta tehdä.
Torstaina julkaistussa mielipiteessä kirjoittaja ihmettelee, että asunnon voi saada lähisukulaiseltaan ilman mitään tulojen tarkastusta. Asukasvalinnassa huomioidaan hakijan asunnontarve, tulot ja varallisuus.
– Nykyään markkinoilla on paljon vuokra-asuntoja, joten hyvätuloiset eivät joudu ahdinkoon, jos heidät tuupataan siirtymään vapaille asuntomarkkinoille, hän kirjoittaa.
Muokattu 19.9.2019 klo 11:08. Täsmennetty, vuokraoikeuden voi siirtää ilman vuokranantajan lupaa jaettä puolison on asuttava huoneistossa, jotta vuokra-oikeuden voi siirtää, mutta vuokranantaja voi perustellusti vastustaa siirtoa.