Alkoholin vähittäismyynti on kääntynyt laskuun. Taloustutkimus Oy:n ennakkotietojen mukaan alkoholin myyminen on tänä vuonna vähäisempää tammi-elokuussa kuin edellisvuonna.
Litroissa alkoholijuomien vähittäismyynti on laskenut kaksi prosenttia ja absoluuttisena alkoholina mitattuna 1,8 prosenttia.
Kesän hyvästä säästä huolimatta alkoholin myynti laski erityisesti kesäkuukausina. Viime vuonna erittäin pitkät helteet nostivat alkoholijuomien myyntiä päivittäistavarakaupassa. Sään vaikutus näkyi tuolloin myös vesien ja virvoitusjuomien myynnissä.
Uusi alkoholilaki tuli voimaan vuonna 2018. Lakiuudistuksen myötä kaupassa saa myydä enintään 5,5 % vahvuisia alkoholijuomia. Lisäksi luovuttiin tuotteiden valmistustaparajoitteesta.
– Näyttää edelleen siltä, että alkoholilain kokonaisuudistus ei ole lisännyt alkoholin vähittäismyyntiä Suomessa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Taloustutkimuksen selvityksen mukaan III-olut on edelleen ylivoimaisesti suosituin tuote. Lähes 90 prosenttia päivittäistavarakaupassa myydystä oluesta on keskiolutta tai sitä miedompaa. Osa IV-oluen myynnin kasvusta johtuu siitä, että sen myynti Alkossa vähenee edelleen.
Vuoden ensimmäisten kahdeksan kuukauden ennakkotietojen perusteella alkoholin vähittäismyynti on siis palaamassa tänä vuonna laskevalle trendille. Vuonna 2018 absoluuttialkoholin kotimaan myynti kasvoi 0,1 % (litrat 0,0 %). Viron kesällä tekemä noin 20 prosentin alkoholiverojen lasku sen sijaan lisännee tänä vuonna alkoholijuomien tuontia Virosta.
– Oluen ja lonkeroiden matkustajatuonti on elokuussa julkistetun tutkimuksen mukaan kääntynyt taas selvään kasvuun, Kari Luotototeaa.
Hänen mukaansa matkustajatuonnin kehitys vaikuttaa alkoholin kokonaiskulutukseen ja siirtää tärkeitä verotuloja pois kotimaasta.
– Hallitus teki budjettiriihessä viisaan päätöksen olla korottamatta alkoholiveroa. Tilannetta on seurattava jatkossakin tarkasti, hän jatkaa.