Vapaaehtoistyötä tekevä Veli Aallas auttaa Itäkeskuksen Snellu Caféeseen ruokailemaan tullutta Pekkaa kantamalla tarjottimen pöytään. Päivi Tuovinen

Helsingissä saa päivittäin lounaan jopa eurolla, moni kiertää usean ruokailun viikossa – Pekka: "Söisin kylmää ruokaa, jos näitä paikkoja ei olisi"

Sanna Jompero

Helsingissä seurakunnat järjestävät viikoittain eri puolilla kaupunkia kymmeniä yhteisruokailuita, joissa monipuolisen lounasannoksen saa 1–2 eurolla, joissain tapauksissa jopa ilmaiseksi.

Seurakunnan järjestämien yhteislounaiden sekä aamu- ja iltapalojen määrä ympäri kaupunkia on hämmentävän suuri.

– Seurakunnat ovat järjestäneet ruokailuita pitkään, mutta nyt ne ovat tehneet uutta tulemista. Hävikkiruoka ja tukityöllistäminen ovat uutta, sanoo seurakuntien ruoka-avun kehittämisen hankeasiantuntija Katja Lehtola

Ruokailuiden tarkoituksena on torjua muun muassa yksinäisyyttä ja hyödyntää hävikkiruokaa, ja samalla tarjota kenelle hyvänsä mahdollisuutta ruokailla edulliseen hintaan.

Helsingin seurakuntayhtymällä on yhteensä viisi ylijäämäruoista lounaita valmistavaa Waste&Feast -ravintolaa, joista Itäkeskuksessa Matteuksen kirkon tiloissa sijaitseva Snellu Café on yksi.

Snellu Caféssa yhdistyvät kaikki seurakuntien yhteisruokailun tavoitteet. Lounasta tehdään tukityöllistettyjen nuorten avustamana kauppojen ylijäämäruoasta viidesti viikossa. Lounaan hinta on kaksi euroa.

Muutaman minuutin yli kello 11 ruokasali on lähes viimeistä penkkiä myöten täysi. Tänään tarjolla on kalakeittoa.

– Tämä on erittäin hyvä ja kohtuullisen hintainen. Istumme aina samassa pöydässä ja varaamme toisillemme paikkaakin, jos joku on vielä tulossa. Kotona ei tulisi laitettua ruokaa näin monipuolisesti, sanoo myllypurolainen Sirkka Kesseli

Kesselin seurana istuu puoli pöydällistä naisia ja yksi mies. Ruokailemassa on pääasiassa iäkkäämpää väkeä. Tällä kertaa paikalle ei ole yhtään lapsiperhettä.

– Mukavaa, kun saamme kokoontua ja keskustella. Juttelemme aina kaikenlaista, toteaa päivittäin kirkolla syömässä käyvä, Itäkeskuksessa asuva Kyllikki

Vallilalainen Hilkka Nikkola kertoo käyvänsä säännöllisesti ruokailemassa 4–5 seurakuntien ylläpitämässä paikassa eri puolilla Helsinkiä.

– Pitää käydä täällä kun on niin pieni eläke. Käyn milloin missäkin. Porukassa on hauska syödä.

Nikkolan pöydässä istuva alppilalainen Pirkko Nevgi sanoo, ettei kotona ruoan laittaminen ole mielekästä.

– Mitä sitä pelkästään itselleen edes ruokaa laittaisi.

Ruokailusta saa ottaa mukaansa leipää.

Tukityöllistettävien nuorten Snellu Café on ollut auki nyt kaksi vuotta. Jo sitä aikaisemmin kirkolla on pitkät perinteet yhteisten lounaiden järjestäjänä.

Matteuksen kirkon salissa kuuluu tasainen puheensorina. Moni sanoo, että esimerkiksi salaatit jäisivät kotona tekemättä. Snellu Caféssa salaattia on päivittäin tarjolla.

Kolmesti viikossa kirkolla ruokaileva vuosaarelainen Pekka kertoo, ettei osaa edes laittaa ruokaa.

– Söisin kylmää ruokaa, jos näitä paikkoja ei olisi.

Kahtena muuna päivänä viikossa Pekka käy ruokailemassa Vuosaaressa ja toisena Vartiokylässä.

Yhteensä 68 kiloa kalakeittoa ja kymmenen kiloa kukkakaaligratiinia hupenee Snellussa tunnissa. Keittoa riittää tällä kertaa noin 90 ruokailijalle. Viimeiset jäävät ilman.

– Kalaa on niin harvoin tarjolla. Yleensä ruokaa kyllä riittää, sanoo keittiön toiminnasta vastaava, kokki Liisa Haveri

Veli Aallas toimii Snellussa vapaaehtoisena. Aallas auttaa Pekkaa kantamaan tarjottimen pöytään.

– Olin seitsemän vuotta Hurstilla vapaaehtoisena. Nyt kun ikää on tullut, niin tarvitsen vähän tällaisen kevyemmän homman.

– Tämä on hieno paikka. Näitä saisi olla enemmän. Onglema on, että näihin hommiin ei meinaa löytyä sitoutuneita vapaaehtoisia.

Helsinki on viime vuosina pohtinut leipäjonoista luopumista ja siirtymistä yhteisen pöydän malliin. Lehtola ei usko, että leipäjonot loppuvat.

– Ihmiset tulevat tarvitsemaan myös ruoka-apua. Ruokailuhan voi olla myös aamupalaa. Molemmat tulevat jatkossakin olemaan rinta rinnan.

Hermannin Diakoniatalolla aamupalaa saa 50 sentillä. Aterian hinta on euron. Oulunkylän kirkolla tarjotaan maanantaiaamuisin puuroa.

Jätkäsaaren Hyvän toivon kappelissa lounastaa voi niinikään eurolla. Alle 12-vuotiaat syövät maksutta. Lauttasaaren kirkolla tarjotaan puolestaan keskiviikkoisin iltapalaa. Maksu on vapaaehtoinen.

Vuosaaren kirkon torstaisen yhteislounaan vapaaehtoinen maksu on 2 euroa. Viikin kirkolla valmistetaan keskiviikkoisin iltaruokaa euron omakustannehinnalla.

Lista Helsingin seurakuntayhtymän järjestämistä yhteisruokailuista löytyy täältä

Jopa 60 ruokailua ympäri Helsinkiä

Helsingin seurakuntayhtymä järjestää yhteisruokailuja seurakuntien tiloissa eri puolilla kaupunkia.

Listalla on lähes 60 tapahtumaa tai tilaisuutta.

Hinnat vaihtelevat vapaaehtoisesta maksusta 1–3 euron lounaisiin.

Seurakunnasta riippuen tarjolla on aamupalaa, lounasta ja/tai iltapalaa.

Lista paikoista löytyy Helsingin seurakuntayhtymän sivuilta hakusanalla: seurakuntien järjestämiä ruokailuja syksyllä 2019 tai jutussa olevasta linkistä.

Etusivulla nyt