Matkakortin lataukseen voi tulla palvelumaksu – matkustajat joutumassa eriarvoiseen asemaan?

HSL:n matkakortin lataukseen esimerkiksi kioskilla tai kaupassa voi jatkossa tulla päälle palvelumaksu.

HSL:n hallitus päätti tiistaina matkalippujen jälleenmyynnin periaatteista. Matkalippuja myyvä kumppani voi määritellä loppuasiakkaalle näkyvän hinnan tai halutessaan lisätä siihen mahdollisen palvelupalkkion. HSL ei jatkossa enää maksa kumppaneille myyntiin perustuvaa palkkiota.

Helsingin Sanomien mukaan provisiosta luopuminen säästää HSL:lle noin 5–6 miljoonaa euroa vuodessa.

Tällä hetkellä HSL:n lippuja myydään lukuisissa eri myyntikanavissa kuten matkakortin latauspisteissä (kaupat ja kioskit), HSL-sovelluksessa, lipunmyyntiautomaateissa, HSL.fi:ssä, OpenMaaS-rajapinnan kautta sekä HSL:n ja kuntien palvelupisteissä. Noin puolet kokonaismyynnistä tapahtuu lippuja myyvien kolmansien osapuolien eli jälleenmyyjien ja agentuurien kautta.

HSL:n hallitus totesi, että lainsäädännön sekä liikkumisen markkinan muuttuessa on tarpeen kuvata perusperiaatteet, joiden mukaisesti HSL toimii erilaisten lippuja myyvien kolmansien osapuolien kanssa, ja joiden avulla erilaisia jälleenmyyjiä voidaan kohdella tasapuolisesti.

Päätös ei kuitenkaan syntynyt yksimielisesti, vaan tiukassa äänestyksessä, jossa äänet jakautuivat tasan 7–7.

Vihreät olisivat halunneet palauttaa asian valmisteluun siten, että hallitukselle esitetään selkeät arviot siitä, miten uudistus vaikuttaa asiakasryhmiin eri alueilla.

– Miten taataan se, että lippujen hinnat ovat samansuuruisia HSL:n kumppanien eri myyntipisteissä ja että lipputuotteet ovat selkeitä, yksinkertaisia ja tasavertaisia koko alueella, Hanna Mithiku (vihr.) kommentoi palautusesityksessään, jota saman puolueen Sirpa Hertell kannatti.

Vihreät ja vasemmisto hävisivät äänestyksessä, sillä tasatilanteessa puheenjohtajan kanta ratkaisee ja Risto Rautava (kok.) äänesti, että asian käsittelyä jatketaan.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut