Matkakortin lataukseen voi tulla palvelumaksu – matkustajat joutumassa eriarvoiseen asemaan?

Esimerkiksi kioski voi jatkossa periä sopivaksi katsomansa palvelumaksun matkakortin lataamisesta. Asiakkaiden eriarvoistuminen huoletti osaa HSL:n hallituksen jäseniä tiistaina. Päivi Tuovinen/arkisto

Kaisa Paastela

HSL:n matkakortin lataukseen esimerkiksi kioskilla tai kaupassa voi jatkossa tulla päälle palvelumaksu.

HSL:n hallitus päätti tiistaina matkalippujen jälleenmyynnin periaatteista. Matkalippuja myyvä kumppani voi määritellä loppuasiakkaalle näkyvän hinnan tai halutessaan lisätä siihen mahdollisen palvelupalkkion. HSL ei jatkossa enää maksa kumppaneille myyntiin perustuvaa palkkiota.

Helsingin Sanomien mukaan provisiosta luopuminen säästää HSL:lle noin 5–6 miljoonaa euroa vuodessa.

Tällä hetkellä HSL:n lippuja myydään lukuisissa eri myyntikanavissa kuten matkakortin latauspisteissä (kaupat ja kioskit), HSL-sovelluksessa, lipunmyyntiautomaateissa, HSL.fi:ssä, OpenMaaS-rajapinnan kautta sekä HSL:n ja kuntien palvelupisteissä. Noin puolet kokonaismyynnistä tapahtuu lippuja myyvien kolmansien osapuolien eli jälleenmyyjien ja agentuurien kautta.

HSL:n hallitus totesi, että lainsäädännön sekä liikkumisen markkinan muuttuessa on tarpeen kuvata perusperiaatteet, joiden mukaisesti HSL toimii erilaisten lippuja myyvien kolmansien osapuolien kanssa, ja joiden avulla erilaisia jälleenmyyjiä voidaan kohdella tasapuolisesti.

Päätös ei kuitenkaan syntynyt yksimielisesti, vaan tiukassa äänestyksessä, jossa äänet jakautuivat tasan 7–7.

Vihreät olisivat halunneet palauttaa asian valmisteluun siten, että hallitukselle esitetään selkeät arviot siitä, miten uudistus vaikuttaa asiakasryhmiin eri alueilla.

– Miten taataan se, että lippujen hinnat ovat samansuuruisia HSL:n kumppanien eri myyntipisteissä ja että lipputuotteet ovat selkeitä, yksinkertaisia ja tasavertaisia koko alueella, Hanna Mithiku (vihr.) kommentoi palautusesityksessään, jota saman puolueen Sirpa Hertell kannatti.

Vihreät ja vasemmisto hävisivät äänestyksessä, sillä tasatilanteessa puheenjohtajan kanta ratkaisee ja Risto Rautava (kok.) äänesti, että asian käsittelyä jatketaan.

Aiheeseen liittyvää

 1. HSL:n vyöhykelippu toi kikkailun – näin osa helsinkiläisistä voi säästää 50 e/kk
  29.8.2019 5:45
 2. ABCD-aika alkaa vapun alla – matkakortin nettilataus ei tule käyttöön vieläkään
  17.3.2019 9:55
 3. Rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa liikkuvalle sittenkin sama kohtelu? – lautakunnan enemmistö haluaa korjata epäkohdan
  20.6.2019 11:41
 4. Seniorit vaativat edullisempia matkalippuja nyt adressilla – halvin lippu kallistui vyöhykeuudistuksessa 65 prosenttia
  8.5.2019 19:30
 5. Matkakortin nettilataus viivästyy edelleen – suunniteltu vuosia
  21.2.2018 6:00
 6. HSL:n lippusovelluksessa häiriöitä, kausiliput eivät toimi – "Tarkastajat ja konduktöörit käyttävät häiriötilanteissa harkintaa"
  22.8.2019 17:13
 7. Käytätkö HSL:n matkakorttia? – Varaudu huomisaamuna tähän yllätykseen
  7.1.2019 18:25

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut