Helsinki kartoitti häiriöpaikat 9 asuinalueella – "Olisi kiva, jos lapset voisivat kulkea kouluun näkemättä kaikkea tätä"

Jakomäen ostoskeskus sai mainintoja, kun alueen asukkailta kysyttiin turvattomuuden kokemuksista. Päivi Tuovinen

Kaisa Paastela

Lähiörakentamisen ajan ostoskeskukset ja raideliikenteen asemat nousivat esille häiriöiden kokemisen paikkoina Helsingin kaupungin asukkaille toteuttamissa karttakyselyissä.

– Ostoskeskuksen tai aseman olemassaolo ei kuitenkaan tarkoita niille keskittyvän automaattisesti ongelmia. Alueen palvelurakenteella, väestön sosioekonomisella rakenteella tai vain sat­tumalla voi olla yllättävän suuri merkitys, toteaa tutkija Jenni Väliniemi-Laurson

Tiedot käyvät ilmi kaupunkitutkimustiedon tuoreesta julkaisusta. Siinä kartoitettiin yhdeksän asuinalueen turvattomuuden kokemuksia ja sosiaalisia häiriöitä perustuen asukkaiden omiin, vuosina 2010–2017 karttakyselyillä kerättyihin havaintoihin.

Tarkastellut alueet olivat Pihlajamäki, Pitäjänmäki, Kulosaari, Jakomäki, Kamppi/Taka-Töölö, Vanhakaupunki, Paki­la, Kontula ja Myllypuro.

Suhteellisesti eniten turvattomuus- ja häiriövastauksia annettiin Jakomäen, Pihlajamäen ja Kontulan kyselyissä.

Vähiten turvattomuutta ja häiriöitä kartalle merkittiin Vanhankaupungin alueen, Pakilan ja Tuomarinkylän sekä Kulosaaren kyselyissä, joissa positiivisten vastausten määrä oli suurin (60 prosenttia).

Tutkimusalueilla turvattomaksi koettuja paikkoja olivat muun muassa Kontulan ostoskeskus, Pitäjänmäen junaasema, Kulosaaren Itäväylän alittava alikulkutunneli, Ruoholahden metroaseman läheiset baarit, Pihlajamäen ostoskeskus, Kolkkapojanpuisto Pitäjänmäellä, Hietaniemenkadun tuetun asumisen yksiköt ja Jakomäen ostoskeskus.

– Epämiellyttävä lasten kanssa kulkea. Voisiko kaupunkisuunnittelussa vaikuttaa anniskeluravintoloiden sijaintiin. Olisi kiva, jos lapset voisivat kulkea kouluun näkemättä kaikkea tätä mitä ravintoloista kadulle tulee nähtäville, kommentoi tutkimusvastaaja Jakomäen ostaria.

– Ostarin juoppoporukat eivät välttämättä tee paikasta turvatonta, mutta epämiellyttävän ja suorastaan vastenmielisen ne kyllä siitä tekevät, pihlajamäkeläinen vastaaja totesi.

Kontulan ostari sai mainintoja "huumehörhöistään". Ostoskeskuksen levottomuus nousi esille myös Helsingin Uutisten artikkelissa elokuussa

Pitäjänmäen Kolkkapojanpuisto taas on asukasvastaajan mukaan tarkoitettu lapsille, mutta:

– Ainoat ”leikkijät” ovat viereisestä kapakasta ulosheitetyt humalaiset ja teini-ikäiset, jotka tulevat mielellään puistoon kaljoittelemaan.

Turvattomiksi koettuja asemanseutuja ja ostoskeskuksia yhdistää se, että vaikka niissä saattaa olla vilkkaita ihmisvirtoja, ne sijoittuvat muusta asutus- ja kaupunkirakenteesta irralleen omiksi saarekkeikseen.

Paikoista puuttuu esimerkiksi välittömässä läheisyydessa asuvien asukkaiden tuoma sosiaalinen kontrolli. Näin ne ovat otollisia keräämään ongelmia, sillä ne koetaan "ei kenenkään maaksi", tutkijat selvittävät.

Tutkimuksessa kiinnitettiin erityishuomiota Myllypuroon ja vuonna 2012 valmistuneen ostariuudistuksen onnistumiseen.

Kävi ilmi, että ostoskeskus on kyllä siistiytynyt ja rauhoittunut, mutta samalla sosiaaliset ongelmat ovat siirtyneet muihin paikkoihin.

Suurin häiriökeskittymä sijaitsi vastausten mukaan vain sadan metrin päässä uudesta ostoskeskuksesta, metroaseman ulkopuolella.

– (Metron bussipysäkillä) istuu ’kuin puistobaarissa" ja juopottelee jo aikaisin aamusta porukka, mikä ostarilla ei voi tätä enää tehdä, analysoi eräs myllypurolainen vastaaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.