Yllättääkö? Oma auto tulee kalliimmaksi kuin päivittäinen taksilla suhaaminen

Kuvituskuva. Arkisto/ Toni Forssell

Klaus Nurmi

Mitä jos oman auton käytön vaihtaisi kokonaan taksiin? Erityisesti isommissa kaupungeissa kuluttajia palvelee iso joukko taksiyrittäjiä, joten maksetun kyydin käyttäminen ei jää tarjonnasta kiinni.

Aiemmin muun muassa työsuhdeauton käyttöä analysoinut VertaaEnsin -sivusto käy läpi, miten taksin käyttö voi erota oman auton käytöstä päivittäisessä arjessa.

Taksin etuja ovat esimerkiksi ekologisuus ja ajomatkojen ajan hyötykäyttö sekä pysäköintiongelman puuttuminen.

Omaa autoa puolestaan puoltavat joustavuus, spontaanit lähdöt ja se, että kyytiin voi ottaa isoja matkatavaroita, lastenistuimia ja lemmikkejä. Kaikki taksit eivät näitä huoli.

Helsinkiläinen mies teki vertailun omista ajoistaan ja taksin käytöstä. Tuloksia setvitäänovat VertaaEnsin -sivustolla

Hän ajaa töihin joka päivä taksilla edestakaisin Länsi-Pakilasta keskustaan, ja käy kaupassa taksilla pari kertaa viikossa. Yhteensä siis 14 matkaa.

Työmatka on suuntaansa 10,5 kilometriä, ja kauppamatka viisi kilometriä.

Kymmenen työmatkaa viikossa maksoi 150 euroa ja kauppamatkat 31 euroa.

Vaihtoehtoina miehellä ovat uuden auton osto rahoituksella tai kaikkien ajojen ajaminen taksilla.

Bensakulujen, arvonalentumisen, huoltojen ja muiden laskelmien perusteella oman auton kustannuksiksi kuukaudessa hän sai 730 euroa.

Kaikkien ajojen kurvailu taksilla puolestaan maksaisi 724 euroa kuukaudessa.

Vertailun perusteella voidaan siis ajaa kaikki työmatkat edestakaisin, ja tehdä kaksi kauppamatkaa viikossa, ja taksi on silti vähintään samanhintaista, tai jopa halvempaa kuin oman auton käyttö.

Vaikka auton kulut olisivat jonkin verran pienemmät kuin esimerkissä, taksin käyttö on silti taloudellisesti perustellumpaa kaupunkiasujalle kuin oman auton käyttö.

Vertailuun pääset myöstästä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut