Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Katajanokan vankilaan on suljettu aikansa kuuluisiakin rötöstelijöitä. Historiansa aikana sieltä onnistuttiin myös pakenemaan. Nykyisin hotellina toimivaan rakennukseen on niin paljon tunkua, että huoneet loppuvat kesken.

Katajanokan hotelli hakee parhaillaan kaavamuutoksella tontilleen lupaa rakentaa uusi lisäosa, johon on tulossa hotellihuoneita.

– Meillä on hyvin korkea käyttöaste ja huoneita tarvitaan lisää. Hotelli on erittäin kysytty, perustelee hanketta hotellin viestinnästä vastaava Taru Ojaharju-Latief

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tällä viikolla esityksen kaupunginhallitukselle asemakaavan muutosehdotuksesta hotellin laajennukselle.

Nelikerroksinen erillinen laajennusosa on tarkoitus rakentaa nykyisen saunasiiven tilalle. Lisäosaan on tulossa 50 hotellihuonetta ja maanalainen yhdyskäytävä. Tällä hetkellä huoneita on 106.

– Onhan rakennus mielenkiintoinen jo menneisyytensä ja historiansa takia. Talossa on jotain maagista, Ojaharju-Latief kertoo.

Huoneet ovat kakkuviipaleen muotoisia, sillä rakennus on muodoltaan pyöreä. Lisäosan on suunnitellut arkkitehtitoimisto Sarc.

– Haluamme ehdottomasti, että rakennus istuu hyvin ympäristöönsä. Sarkin esittämä laajennus on ainoa oikea tapa toteuttaa se, kun ylöspäin ei voida kasvaa, Ojaharju-Latief jatkaa.

Hotellia ympäröivä ja katajanokkalaistenkin suosima Linnanpuisto tulee säilymään ennallaan. Rakentaminen alkaa heti kun kaava on saanut lainvoiman.

Vuonna 1837 perustetun läänin- ja tutkintavankilan metrin paksuiset seinät kätkevät sisäänsä jännittäviä tarinoita.

Vuonna 1890 murhamies Matti Haapoja kuristi helsinkiläisen prostituoidun ja joutui Katajanokalle laskemaan tiilenpäitä. Karl Lennart Hohenthal murhasi prokuraattorin eli virkamiehen vuonna 1905.

Tuomiotaan vankilassa istuva Hohenthal laski sellinsä ikkunasta narun, johon ystävä oli sitonut rautasahan. Kalterin poikki sahaamalla Hohenthal kiipesi narutikkaita pitkin muurin yli ja souti Katajanokalta vapauteen.

Vuonna 1994 palkkamurhaaja Ilpo Larha onnistui pakenemaan vankilasta ja kuoli myöhemmin oman käden kautta.

Vankilan tunnetuimpia vankeja ovat olleet muun muassa Hella Wuolijoki, Remu, Risto Ryti, Matti "Volvo" Markkanen, aseryöstöjä tehnyt virolainen Raivo Roosna sekä yhtenä Suomen tunnetuimpana pankkiryöstäjänä, taparikollisena ja vankikarkurina tunnettu Jan Jalutsi

Vankila lopetti Katajanokalla toimintansa vuonna 2002. Vangit siirrettiin Vantaan tutkintavankilaan. Rakennus toimi tämän jälkeen hetken myös vastaanottokeskuksena. Hotelli avattiin vuonna 2007.

– Vankilaa on jätetty tänne edelleen sopivina pirskahduksina, Ojaharju-Latief jatkaa.

Hotellin keskikäytävä on yhä sama, jota vangit aikoinaan käyttivät. Hotellihuoneet on tehty entisiin vankikoppeihin ja niiden ovet ovat kapeudessaan autenttiset. Alakerrassa sijaitsevan ravintolan vieressä oleva eristysselli oli käytössä vankilan loppuun asti.

Myös hotellikokoushuoneiden nimet, kuten Tuomio, Kakku, Sakko ja Sanktio, muistuttavat edelleen vankila-ajasta.

– Urbaanilegendan mukaan täältä on jopa yritetty kaivautua pois, Ojaharju-Latief kertoo 1800-luvulta peräisin olevassa ryhmätyrmä Ruumassa, jossa on edelleen alkuperäinen kallioinen lattia.

Hotellin yleisten tilojen seinillä on valokuvaaja Sakari Kiurun valokuvanäyttely vankilan ajoilta. Kiuru on ottanut kuvia Helsingin kaupunginmuseolle. Rakennus on osin suojeltu.

Hotelli kuvailee itseään lifestyle-hotelliksi. Viime vuonna se siirtyi osaksi Marriott-hotelliketjua.