Malmin ostarin "Pappakerho" kritisoi tulikuumaa aihetta – Peterin kaulassa oleva tatuointi kertoo kaiken asenteesta

Peter Sundmanin kaulassa on Stadilainen 100% -tatuointi. Hän on asunut Malmilla 38 vuotta. Sundman suunnittelee Malmi-tatuoinnin ottamista sen jälkeen, kun hän on asunut Malmilla 40 vuotta. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Malmin Nova -kauppakeskuksen Espresso House -kahvilassa kokoontuu aamupäivisin reilun kymmenen hengen miesporukka – Pappakerho.

He keskustelevat ajankohtaisista asioista, kuten Malmin lentokentän suunnitelmista. Moni heistä kritisoi asuinrakentamista voimakkaasti.

– Missä muualla on lentokenttä, sairaala ja hautausmaa lähekkäin, kerhossa jutellaan.

Mutta riittää Malmilla puhetta paljon muustakin kuin lentokentästä.

Pappakerhon kokoontumisiin osallistuva Peter Sundmanon iloinen, että Malmin palvelut ovat pysyneet hyvällä tasolla. Hän käyttää paljon Citymarketin ja Prisman palvelutiskejä.

– Liha- ja kalatiskit ovat mainiot. Sieltä saa karjalanpaistia, ja silakan myyntikin on palannut.

38 vuotta Malmilla asunut Sundman asioi aikaisemmin paljon Malmin torilla. Hän harmittelee, että myyjät ja ympäri vuoden olleet markkinat vähenivät 2000-luvulla.

– Malmin junaradan ylittävän putken molemmissa päissä on tori. Eikä niissä tapahdu nyt kirpputoria kummempaa.

Malmin ”Pappakerhosta” kotiin matkannut Peter Sundman (vas.) sekä muilla asioilla olleet Seppo Timoska ja Olli Korpisalo pysähtyivät keskustelemaan Malmintorin penkille. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Viime tiistaina Malmin ulkokirpputorilla vanhoja tavaroitaan myi Sirpa Luoma poikansa Samuel Luoman kanssa.

Sirpa Luoma on hyvin tyytyväinen Malmin keskustan nykytilaan, vaikka ihmetteleekin, miksi torin laidoilla olevat parturit ja ravintolat ovat niin lyhytikäisiä.

Tapaninkylässä asuva Luoma käy Malmilla paljon etnisissä ravintoloissa ja Malmitalon kulttuuritapahtumissa. Pankkipalveluitakin hän käyttää, koska niitä vielä on.

– Kun tarkemmin miettii, niin täällähän on paljon palveluja.

Samuel Luoma on muuttanut Turkuun opiskelemaan. Hän myöntää, että Malmi näyttää toisesta kaupungista katsottuna erilaiselta kuin aikaisemmin.

– Saisihan täällä Malmilla olla värikkäämpiä taloja.

Äidin mielestä Malmin keskustaa on pidetty hyvässä kunnossa. Hän on iloinen, että esimerkiksi torin laidalla olevaa asuin- ja liikekiinteistöä maalataan uudestaan. Haastattelun aikana myös Malmitalon julkisivun kauneusvirheitä korjattiin talon 25-vuotisjuhlaa varten.

Samuel Luoma myi äitinsä Sirpa Luoman kanssa vanhoja tavaroita Malmin torin kirpputorilla. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Sirpa Luoma uskoo lentokentällä alkavan asuinrakentamisen tuovan Malmille hyviä ja huonoja puolia.

– Uskon, että palvelut lisääntyvät entisestään. Huonot puolet liittyvät liikenteeseen. Liikenteen määrä on lisääntynyt viime vuosina paljon, ja tiet ovat kapeita.

Malmin alueelle on suunnitteilla asuntoja yli 20 000 ihmiselle.

– Miten liikenne toimii, kun asukkaita tulee lisää, Sirpa Luoma aprikoi.

Malmintorilla asioineen Seppo Timoskan mielestä liikenne Malmilla toimii hyvin.

– Täällä on helppo liikkua. Ja autoille löytyy hyvät huollot.

Malmilla on paljon etnisiä ravintoloita. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Malmin keskustan ongelmiin kuuluu muun muassa Malmintorin ja Malmin Novan välinen kävelyputki. Malmintorin toimitusjohtaja Sari Kahri toivoo, että kauppakeskukset suljettaisiin yöksi.

– Yöaikainen läpikulku aiheuttaa kiinteistöille paljon lisäkuluja muun muassa ilkivallan ja levottomuuden vuoksi.

Toimitusjohtajan mukaan molemmat keskukset ovat käyneet keskusteluja VR:n ja Helsingin kaupungin kanssa jo kahdeksan vuoden ajan.

– Ihmettelemme, miksi Helsingin rautatieasema voidaan sulkea yöksi, mutta Malmintorin ja Novan neuvottelut eivät etene lainkaan. Malmin rautatieaseman ympäristö on kuitenkin muuttunut vuosien varrella siten, että junalaitureilta poistumisväyliä ulkokautta on kiitettävästi.

Ylä-Malmin torilla liikkuneet kaupunkilaiset olivat tyytyväisiä alueen palveluihin. Nuorempi väki toivoi lisää värikkäitä rakennuksia. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kauppakeskus Malmintorilla on tehty tänä vuonna lukuisia kunnostustöitä. Muun muassa P4-pysäköinti on peruskorjattu. P5-pysäköintihallin toisen tornin kunnostus on vielä käynnissä ja valmistuu kuluvan syksyn aikana.

– P5-hallin purkamisesta liikkuu huhuja, mutta tämä ei pidä paikkansa, Kahri kertoo.

Malmintorilla on käynnistetty myös yleisilmeen parantaminen, joka toteutuu toimitusjohtajan mukana lähivuosina.

Ompelukoneliikkeen yrittäjä Pekka Puikkonen sanoo, että ovensuussa istuva 5-vuotias Milo-koira on monen malmilaisen suosikki. Koiraa käydään usein rapsuttamassa ja silittämässä. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Aiheeseen liittyvää

 1. Malmin lentokentän alue tuo kaupunkiin miljoonia euroja – Ed Sheeranin kaltaisille konserteille tilaa 2030-luvulle saakka
  14.9.2019 8:35
 2. Malmin asemaa aiotaan elävöittää kasvisruokapuodilla – innovaatiokilpailun finaalissa kisasi kolme ideaa
  12.6.2019 10:30
 3. Kaupunki irtisanoi Malmin kiitotien vuokrasopimuksen, kiista hallinto-oikeuteen – "Lentotoimintaa voitaisiin jatkaa ainakin 2022 asti"
  23.8.2019 11:42
 4. Malmin kentällä kartoitetaan linnoituksia, hangaarin remontti vaikuttaa lentoliikenteeseen
  15.8.2019 18:10
 5. Museovirasto jyrähti Malmin lentokentän puolesta – myös luontoväki vastustaa Helsingin rakentamissuunnitelmia
  29.7.2019 11:52

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut