Länsiväylä: Eino, 93, oli ampua alas Adolf Hitleriä Suomeen tuoneen koneen 1942 – sormi odotti tulikäskyä liipasimella

Espoon Tapiolassa asuvaEino Luostarinen, 93, muutti sotavuosina melkein maailmanhistoriaa. Hän oli nimittäin lähellä ampua alas lentokoneen, joka kuljetti Saksan johtajaaAdolf Hitleriä Suomeen marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäiville.

Asiasta kertoo Länsiväylä-lehti.

Vapaaehtoisena nuorukaisena jatkosotaan osallistunut Luostarinen oli kesäkuussa 1942 muiden sotilaspoikien tavoin mukana ilmatorjuntajoukoissa Jääskessä, kun marsalkka juhli 75-vuotispäiväänsä.

Vasta 16-vuotiasLuostarinen oli vartiovuorossa, kun taivaanrantaa tähystävät ilmavalvontalotat tekivät taisteluhälytyksen: Jääskeä lähestyi tuntematon lentokone.

Viholliskoneelta vaikuttava tulija otettiin tähtäimiin.

Hetket olivat pitkiä. Miehet odottivat sormet liipaisimilla, mutta ampumakäskyä ei jostain syystä annettukaan.

Vasta myöhemmin selvisi, että koneessa matkusti Saksan diktaattorionnittelemaan Mannerheimiä. Kuuluisa tapaaminen oli Jääsken naapurissa, Immolan lentokentällä.

Maailmanhistorianlehden kääntyminen oli todellakin hiuskarvan varassa.

– Olen monta kertaa ajatellut: entäs, jos ilmatorjuntamme olisikin silloin ampunut koneen alas ja Hitler seurueineen olisi kuollut? Luostarinen pohtii Länsiväylän haastattelussa.

– Mikä olisi ollut Saksan reaktio? Miten meille, Suomelle ja koko maailmalle olisi tapahtunut?

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut