Väriterapiaa mehuista – Satokausi on nyt runsaimmillaan –  Mehusta tuoreet hedelmät, marjat ja kasvikset värikkäiksi juomiksi

Punajuuri antaa mehulle vastustamattoman värin. Annukka Roth

toimitus

Katse vaeltaa väreissä, kun torilta ja kasvimaalta haalii mukaansa tuoreita raaka-aineita. Keittiössä hypistely ja tuoksuttelu ruokkivat aisteja kuorimisen ja pilkkomisen ohella.

Sitten pannaan mehulinko laulamaan, ja kohta silmien edessä ovat mitä herkullisimmat juomat. Tunne ei ole sama, kun avaa tölkin ja kaataa siitä mehua lasiin. Ja se maku! Vaivannäkö palkitaan.

Selleri on yksi raakaruokailija Maria Lönnqvistin suosikkiraaka-aineista. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Hedelmät, marjat, vihannekset ja juurekset ovat tärkeä osa terveyttä edistävää ruokavaliota. Mehut eivät kuitenkaan sovellu aterian korvikkeiksi, sillä ne eivät sisällä proteiinia.

Kuiduton mehu etenee nopeasti elimistössä suoraan verenkiertoon ja voi vaikuttaa tätä kautta verensokeriin. Hyvä keino estää liiallinen verensokerin nousu on käyttää mehussa lisänä mietoja kasviksia, kuten tuorekurkkua tai selleriä.

Lisäämällä mehuun lehtivihreää sisältäviä kasviksia siihen saadaan myös paljon vitamiineja, kivennäisaineita, kasviyhdisteitä ja antioksidantteja.

Kurkumanjuuri antaa väriä Eloisa-mehuun. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Kun raakaruokaan erikoistuneen bloggaajan Maria Lönnqvistin tekee mieli jotain hyvää ja raikasta, hän valmistaa itselleen tuorepuristettua mehua. Lönnqvist harmittelee, ettei Suomessa saa ruokakauppojen mehukoneista kuin appelsiineista tuorepuristettua mehua, eikä kaikissa myymälöissä edes ole koneita.

Lönnqvistillä on kotonaan sähkökäyttöinen mehustin, joka palvelee jo kymmenettä vuotta. Hänen suosikkiraaka-aineidensa lista on pitkä ja varsin houkutteleva. Se sisältää selleriä, lehtikaalia, voikukan lehteä, pinaattia, minttua, kurkkua, fenkolia, omenaa, limeä ja sitruunaa. Ja onpa listalla vielä porkkana, appelsiini, kurkuma, ananas, veriappelsiini ja inkiväärikin.

Lönnqvist suosii ruokavaliossaan tuoretta, kylmäpuristettua mehua, koska se sisältää runsaasti vitamiineja ja entsyymejä.

– Lisäksi se on oikeaa väriterapiaa, hän tuumaa.

Tuorepuristetuilla mehuilla voit kokeilla korvata vaikka päiväkahvin. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Tuorepuristettu mehu tulee nauttia välittömästi, sillä muun muassa C-vitamiini ja folaatti tuhoutuvat nopeasti käsittelyn seurauksena.

Lönnqvist suosittelee aloittelevaa mehun valmistajaa kokeilemaan ensimmäiseksi yhdestä luomusellerin varresta valmistettua mehua joka päivä viikon ajan. Näin elimistö tottuu vihannesten lisäämiseen pikkuhiljaa.

– Hyvä olo on ihmisen normaali olotila. Ravitsemus ottaa suuria harppauksia eteenpäin, kun tämän tiedostaa, hän sanoo.

Täydellinen vihermehu

Kaksi isoa lasillista

1. Huuhdo selleri, leikkaa kanta pois. Huuhtele ja pilko omenat. Leikkaa persilja ruukusta ja huuhtele. Kuori lime ja sitruuna. Kuori inkivääri. Huuhtele kurkku.

2. Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja nauti.

Samettinen

Kaksi pientä lasillista

1. Kuori ja siisti punajuuret, halkaise kahtia. Huuhtele omenat ja paloittele muutamaan osaan. Sulata hetki jäisiä mustikoita huoneenlämmössä. Kuori inkivääri.

2. Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja nauti.

Eloisa

Kaksi isoa lasillista

1. Kuori ja paloittele ananas mehustimeen sopivaksi. Huuhtele selleri ja leikkaa kanta pois. Kuori porkkanat. Leikkaa minttu irti ruukusta ja huuhtele. Kuori veriappelsiini ja puolita. Kuori kurkuma ja inkivääri.

2. Pese ja kuori ainekset ja pilko ne mehustimeen sopivaksi. Mehusta ainekset, siivilöi ja nauti.

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Valinta

Mehulinko raastaa mehut mössöksi ja linkoaa mössöstä mehut pihalle. Se on käytössä nopea ja hieman työläs pestä mutta tekee kerralla suuriakin eriä mehua.

Mehulingolla hukkaa tulee aina melko paljon, ja hapettuminen heikentää mehun laatua.

Useimmat lingot eivät pysty mehustamaan runsaskuituisia raaka-aineita.

Niin sanotut hitaat mehustimet (slow juicers) ovat yksi- tai kaksikairaisia, vertikaalisia eli pystymehustimia tai käsikäyttöisiä mehustimia.

Kairallinen mehupuristin puristaa mehun irti kasviksen kuidusta ja jättää kuidun erittäin kuivaksi. Tämä vaatii laitteelta kestävyyttä ja voimaa, mikä nostaa laitteen hintaa.

Höyrymehustin eli niin sanottu mehumaija on kerroskattila, jolla valmistetaan mehua höyryttämällä. Sillä ei voi valmistaa tuoremehua, sillä raaka-aineet kuumennetaan höyryllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
  2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
  3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
  4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
  5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
  6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
  7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
  8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
  9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
  10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
  11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
  12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
  13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
  14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
  15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
  2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
  3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
  4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
  5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
  6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
  7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
  8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
  9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
  10. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
  11. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
  12. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
  13. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
  14. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
  15. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.