Suomalaisfirman läpilyönti: Hittiruoka tuli myyntiin 53 Taco Bellissä

Annette Kauppinen (oik.) ja Maija Itkonen kehuvat nyhtiksen terveellisyyttä ja ekologisuutta. Yrityksen kotisivuilla voi vertailla tuotteen ominaisuuksia ja vaikutuksia suhteessa erilaisiin lihatuotteisiin. Sauvo Jylhä

Oskari Lehto

Nyhtökaura oli kirjaimellisesti kaikkien huulilla, kun se tuli markkinoille vuonna 2016. Tuotteen suosio räjähti sitä valmistavan Gold&Green Foodsin käsiin.

Nyhtökauraa ei pystytty toimittamaan Järvenpään-tehtaalta kauppoihin likimainkaan niin paljon, kuin sitä hyllyiltä hamuttiin. Facebookin Nyhtökauratutka-ryhmässä ilmiannettiin kauppoja, joista nyhtökauraa sai.

– Se oli kuin tsunami. Kaikki muuttui melkeinpä yhdessä yössä, emmekä olleet valmiita siihen. Tuotteet tehtiin käytännössä käsipelillä, ja kauppojen jonotusajat saattoivat olla viikkoja, muistelee nyhtökauran keksijä ja Gold&Green Foodsin toimitusjohtajaMaija Itkonen

ElintarvikekonserniPaulig osti enemmistön nyhtökaurafirman osakekannasta ja on rakentamassa Ruotsiin uutta tehdasta. Toistaiseksi kaikki maailman nyhtökaura valmistetaan kuitenkin Järvenpäässä entisissä Primulan leipomon tiloissa.

Aluksi nyhtökauraa valmisti 5–10 ihmistä noin 2 000 neliön tiloissa. Nyt tilaa on 3 200 neliötä ja työntekijöitä noin 70.

– Olemme kehittäneet robotisoitua tuotantolinjastoa, jonka kanssa on kestänyt, koska emme ole voineet ottaa mallia mistään muualta. Nyt paikka näyttää jo oikealta tehtaalta, ja tuotantokapasiteetti on yli 3 000 tonnia nyhtökauraa vuodessa, Itkonen valottaa.

Nyhtökaurankekseliäät mainoskampanjat ovat vaatineet ihmisiltä muun muassa nyhtistäytymistä, ja jauhelihaa muistuttava tuote onkin kolmessa vuodessa vakiinnuttanut asemansa suomalaisten ruokapöydässä.

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, herneestä ja härkäpavusta, joiden kuumentamisen ja hiertämisen jälkeen tuloksena on elintarvike, jota sen valmistajat kutsuvat täydelliseksi proteiinin lähteeksi.

Tuote sai myös jäljittelijöitä: Itkosen ja firman markkinointijohtajaAnnette Kauppisenmukaan nyhtökauran vanavedessä markkinoille tuli peräti 53 vastaavaa, kasvisproteiinia sisältävää tuotetta.

Nyhtökauraaon markkinoitu paitsi terveellisempänä, myös ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona lihalle.

– Olemme laskeneet, että olemme säästäneet nyhtökauran avulla noin 12 miljardia litraa vettä verrattuna naudanlihan tuotantoon, joka käyttää valtavasti vettä, Maija Itkonen kertoo.

Nyhtökauran kilohinta on vielä lihaa korkeampi, mutta Itkonen toivoo tilanteeseen muutosta.

– Lihantuotantoa tuetaan uskomattoman paljon, ja lihan hinta saadaan keinotekoisesti alas tuilla. Kasvisruoalle ei vastaavaa tukea anneta.

– Ennakkoluulot kasvisruokaa kohtaan ovat yhä valtavia, ja kasvisruoan syöjät ovat vielä marginaalissa, mutta oikealla tiellä ollaan, hän sanoo.

Maailmanvalloituson myös alkanut. Kesällä nyhtökauraa alettiin myydä Hollannissa vähittäiskaupoissa, ja suurkeittiötuotteena sitä myydään Ruotsin, Norjan, Tanskan, Hollannin, Iso-Britannian ja Irlannin ravintoloihin.

– Heinäkuussa aloitimme Taco Bell Espanjan kanssa yhteistyön, jossa he tarjoavat nyhtökauraa kaikissa 53 ravintolassaan ympäri Espanjaa kasvisvaihtoehtona, Annette Kauppinen iloitsee ja uskoo, että vastaavia uutisia on odotettavissa lisääkin.

Se vaatii kuitenkin vielä yhä uusien ihmisten "nyhtistäytymistä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
  2. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
  3. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  4. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  5. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
  6. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  7. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  9. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  10. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
  11. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  12. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
  14. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
  15. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  2. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  3. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  6. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  7. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
  10. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
  11. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  12. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  13. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
  14. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  15. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.