Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meteliä, juopottelua ja sotkemista – luonnonrauhaa tarjoava hittikohde houkuttelee sikailijoita, nyt valvonta tiukkenee

Metsähallituksen partio käy syksyn aikana valvomassa sääntöjen noudattamista Nuuksiossa.

Tarve niin sanotulle tehovalvontaiskulle tulee monilta alueen retkeilijöiltä, jotka ovat antaneet palautetta häiriökäyttäytymisestä.

– Palautteissa kerrotaan, että tulentekopaikoilla on häiriökäyttäytymistä etenkin viikonloppuisin. Monet leiriytymisalueen lähistöllä telttailevat ovat häiriintyneet öiseen aikaan kuuluvasta musiikista ja metelistä, metsähallituksen puistonjohtaja Harri Karjalainen kertoo.

Vaikuttaa siltä, että Nuuksion kansallispuistosta on tullut joillekin paikka nauttia alkoholista. Karjalainen muistuttaa, että sitä saakin nauttia, mutta ikävä käyttäytyminen ei kuulu hyviin retkeilytapoihin.

– Tällainen häiriökäytös on selvästi lisääntynyt Nuuksiossa, hän harmittelee.

Kansallispuistossa tehdään muitakin rikkeitä. Karjalaisen mukaan yleistä on laittomien tulipaikkojen tekeminen, roskaaminen ja koirien pitäminen vapaana.

Esimerkiksi laittomasta tulentekopaikasta voi rapsahtaa sakot. Kolmesta neljään partioivan henkilön mukana liikkuu erätarkastaja, joka voi viranomaisena sakottaa. Suuruus on suunnilleen parkkisakon luokkaa.

Myös koirien kiinnipitämisessä on selvästi höllätty.

– Koirat ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta sääntöjen mukaan ne on pidettävä aina kytkettyinä ja näin otettava muut käyttäjät ja metsän eläimet huomioon, Karjalainen sanoo.

– Joku saattaa pelätä koiria, ja jos vapaana oleva iso koira lähestyy, ei auta, vaikka olisi kuinka hyvin koulutettu. Vapaana oleva koira elää aika vaistonvaraisesti, jos näkee vaikkapa jäniksen tai hirven.

Vaikka retkiratsia kuulostaa vakavalta, partion tarkoituksena on olla liikkeellä hymyssä suin kehumassa ja palkitsemassa niitä retkeilijöitä, jotka noudattavat retkeilyetikettiä. Samalla halutaan kertoa hyvistä retkeilytavoista ja muistuttaa kansallispuiston sääntöjen noudattamisesta.

– Suurin osa retkeilijöistä toimii huomaavaisesti retkietiketin mukaan. Toivon, että jo meidän läsnäolo vähentäisi rikkeitä ja toisi turvallisuudentunnetta. Mutta tähän aikaan ihmisiä on paljon liikkeellä kansallispuistossa, joten rikkeitä voi tulla vastaan, Karjalainen tuumaa.

Retkiratsia haluaa muistuttaa, että kansallispuistossa otetaan muut retkeilijät huomioon, jotta kaikilla olisi mukavaa olla luonnossa.

Muutama vuosi sitten Nuuksiossa on ollut partiolaisten tekemää Kuutamoritarit-yöpartiointia, mutta heillä ei ollut mahdollisuus sakottaa rikkeistä.

Lauantaina partio kohtasi Nuuksiossa niin luvatonta tulentekoa kuin leiriytymistä kielletyillä paikoilla sekä vähän sotkemistakin.

– Valitettavasti näitä tuli vastaan. Kun joku tekee tulet kauniille kalliolle, se voi antaa signaalin, että se on tulipaikka, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen

Partio purki neljä viisi kivistä koottua nuotiopaikkaa. Neuvosen mukaan kansallispuiston henkilökunta purkaa vastaavia kivirinkejä viikoittain.

Neljän hengen partioon kuului kaksi erätarkastajaa. Kierros alkoi iltapäivällä viiden aikaan ja jatkui puoleenyöhön.

Kirjallisia huomautuksia partio jakoi muutamia ja antoi myös selkeitä suullisia ohjeita. Sääntöjä rikkoneita retkeilijöitä velvoitettiin sammuttamaan tulet ja siivoamaan sotkut.

– Suurin osa heistä kyllä tiesi olevansa vähän väärillä asioilla, Neuvonen toteaa.

Hän muistuttaa, että tulenteolle ja telttailulle on erikseen merkitty paikat.

Retkiratsiat jatkuvat syyskuun lopulla.

Väkeä oli Neuvosen mukaan Nuuksiossa yllättävän paljon, vaikka lauantaina vähän satelikin.

– Perheitä ja erilaisia porukoita. Viikonloppuisinhan kävijöitä on muutenkin eniten.

Nuuksion pysäköintiongelmista uutisoitiin laajasti vuosi sitten. Pahimmat ruuhkat olivat Haukkalammen alueella.

Neuvosen mukaan tilanne on rauhoittunut. Tulijat ovat oppineet, että kansallispuistoon pääsee muitakin reittejä pitkin, lisäksi tien varrella toimii pysäköinninvalvonta.

Metsähallituksen parkkipaikat ovat maksuttomia ja pysäköintitilanteen voi tarkistaa parkkihaukka.fi -palvelusta.