Kiireellistä apua vaativien eläinsuojelutapausten määrä on viime vuosina Vantaalla kasvanut merkittävästi.
Valvontaeläinlääkäri Mari Lassila tietää, miten huonosti kohdeltuja eläimiä Vantaalla on. Ja tapaukset, joihin Lassila työssään törmää, ovat vain jäävuoren huippu.
– Kuinka paljon Vantaalla on neljän seinän sisässä pulassa eläimiä, joiden tilanteesta ei tiedä kukaan? Lassila pohtii Vantaan Sanomien haastattelussa.
Myös vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvojana Vantaalla toiminut Arja Heinämäki pohtii samaa.
– Koirien ongelmista ilmoitetaan paljon. Myös kissoja on paljon, mutta niiden ongelmat jäävät helpommin pimentoon. Sisäkissan hoidon laiminlyönti on hyvin tyypillinen eläinsuojeluongelma.
Lassilan uran aikana on Vantaalla tullut vastaan paljon karmeita tapauksia, joita hän ei halua muistella tarkoin. Jotain osviittaa ongelmien luonteesta hän antaa.
– Todellisuuspohjaisesti voin kertoa koirasta, joka ei ollut päässyt pariin vuoteen ulos. Se oli tehnyt kaikki tarpeensa asunnon lattialle. On myös tapauksia, joissa ihan tavallisessa perheessä on kuolemaa tekevä, kituva eläin.
Lassilan mukaan viime aikoina Vantaalla ovat lisääntyneet nimenomaan tapaukset, joissa ”ihan tavallisessa” perheessä rikotaan eläinsuojelulakia.
– Ihan hyvin toimeentulevilla ihmisillä voi olla nälkiintynyt lemmikki, Lassila sanoo VS:lle.
Nälkiintyminen voi Lassilan tullessa paikalla tarkoittaa sitä, että eläin on lopetettava, koska se on liian nälkiintynyt selvitäkseen.
Valvontaeläinlääkäri pohtii, että usein parasta eläinsuojelua on ihmisten syrjäytymisen ehkäisy. Hän hämmästelee, miten esimerkiksi kaksi vuotta sisällä pidetyn koiran omistajan huonoon vointiin ei kukaan puuttunut.
Monesti eläinsuojelutapauksiin liittyy myös eläimen omistajan päihdeongelma.
– Hyvin harvoin on kyse tahallisesta eläimen rääkkäämisestä tai kiusaamisesta.
Ihmisillä on myös epätietoisuutta siitä, millaisissa oloissa eläimiä voi pitää. Jotta eläin voi hyvin, monen asian täytyy olla kunnossa.
– Tehtävämme on puuttua tilanteisiin, joissa eläin voi muuten hyvin, mutta kämppä on kuin sikolätti tai päinvastoin: ulkoiset puitteet ovat kunnossa, mutta eläimellä on hoitamaton sairaus tai se ei saa riittävästi liikuntaa.
Valvovalle viranomaiselle tehdään myös aiheettomia eläinsuojeluilmoituksia. Kyseessä voi olla esimerkiksi kiusanteko entiselle puolisolle.
Joskus ilmoituksen teko perustuu väärinymmärrykseen.
– Muistan ilmoituksen siitä, että henkilö kävelee kaiket päivät koiran kanssa kaljatölkki kädessään. Eihän se kaljatölkki omistajan kädessä tarkoita, että eläin voi huonosti. Yhtenä vuonna kiivastunut henkilö soitti kertoakseen, että naapurissa bernhardinkoira makaa pihalla hangessa. Koira oli siellä ihan vapaaehtoisesti, vaikka olisi päässyt sisään.
Heinämäki muistuttaa, että eläinsuojelutapauksissa tulee ottaa yhteyttä valvontaeläinlääkäriin tai SEY:n vapaaehtoiseen eläinsuojeluneuvojaan.
– SEY:n verkkosivulta voi tehdä myös sähköisen eläinsuojeluilmoituksen, joka ohjataan joko neuvojalle tai viranomaiselle. Eläimen pahoinpitelyä havaitessaan kannattaa ilmoittaa poliisille.
Asiasta uutisoi ensin Vantaan Sanomat.